Hej kagevenner!
Kagetest: Københavnske kaloriebomber
Artikel i Politiken 5. okt. 2001, I Byen.
Lige som andre kulinariske landvindinger i Danmark var det indvandrere,
der bragte konditoriet til landet og i første omgang København. I 1788
åbnede italieneren Johan Soltani et konditori i Østergade, og blandt det
pæne borgerskab blev det hurtigt en populær fornøjelse at boltre sig
offentligt, men stilfuldt i de søde sager. Den luksus er ikke længere
forbeholdt borgerskabet, men alle os helt almindelige borgere, der er
udstyret med mere end et sødt tandsæt.
Beviserne på, at også ungdommen har taget kagekulturen til sig, var
tydelige, da I Byen trodsede regnen og tog på kvalitetschek på
Københavns konditorier. Der blev flødeskumskysset til den store
medalje, suttet cocktailbær og udvekslet hede blikke over dampende
varm kakao.
Netop nu handler det om at være god ved sig selv. Og om, at der er
rigtig, rigtig lang tid til, at vi igen skal krybe i badetøjet og drikke
fadøl i solskinnet og derfor ikke behøver at bekymre os om blegfede
deller.
Der er alligevel ikke nogen, der kan se det, når vi pakker os ind i uld
og pels for at modstå kulden. Faktisk har vi brug for sulet, for at
udbygge fedtdepoterne, og hvorfor ikke gøre det med stil?
Københavns konditorier er stedet, hvor fitness-kortet og Anne Larsen
får fingeren, og kalorierne bomber os tilbage til sjælefreden. Kort men
godt.
Kagekunst i oasen:
Cafe Glyptoteket , Carlsberg Glyptotek, Dantes Plads 7, Kbh. V. Åben
tirsdag-fredag,kl. 10-15.45.
Har du en fridag eller en time midt på dagen, så er konditor Mette
Blomsterbergs kager i cafeen på Glyptoteket en omvej værd. Man kan
både se og smage, at hun ikke er faldet af på den, siden hun vandt
sin trejdeplads ved verdensmesterskabet for unge konditorer i 1992.
Vi taler kager i topklasse, hvad enten det gælder en elegant version
af æblekagen med papirtynde, sprøde æblestykker eller en lille mørk
chokoladetærte med et liftigt indslag af hindbær. Vinterhaven er en
oase af lys og grønne planter, hvor vandet risler fra fontænen, og
verdens larm føles uvirkelig fjern. Selvom om der er fyldt i cafeen, er
akustikken så behagelig, at man kan indvie sin ven eller veninde i
intime detaljer uden at føle sig aflyttet eller distraheret af de andre
gæster. Det eneste, som kunne tale for ikke at gå i Glyptotekets
vinterhave og spise kager, er, at Glyptotekets åbningstider er knap
så brugervenlige. Museet er kun åbent til kl. 16, og cafeen er ikke
åben i weekenden. Personalet er omhyggeligt og ved, hvad de har
med at gøre, men cafeen har desværre ikke servering ved bordene.
Man behøver ikke betale entre til museet, hvis man kun vil i cafeen.
Onsdag og søndag er der gratis adgang til samlingerne af antikke
skulpturer og franske impressionistiske værker.
Ikke en stor oplevelse:
Kransekagehuset, Pistolstræde, Kbh. K. Åbent mandag-fredag kl.
8-18, lørdag 9-16.
Kransekagehuset ligger gemt inde Pistolstrædet. Et lokale med
nougatfarvede vægge, maghognibejdsede møbler og lysekrone i
loftet, hvor bedstemor inviterer barnebarnet på varm chokolade.
Stamkunderne ved, at de skal op til kagedisken og bestille, men vi
sad troligt ved bordene og læste menukort, indtil vi opdagede, at
det fik vi ikke vores lækkersult stillet af. Den unge pige fortalte ikke
meget mere om kageudbuddet, og vi savnede skilte med navne på
kagerne.
Den varme chokolade var rigtig god, og kransekagen smagte af ægte
mandler i stedet for essens, og havde en indbydende fugtig konsistens
indeni. Men de andre kager var ikke nogen stor oplevelse, prisen taget
i betragtning: 26 kr. for kaffe til en person, 25. kr. for en kop god
varm chokolade, 30 kr. for lagkage og 20 kr. for en kransekage.
Lokalet er delt op i en ryger og en ikke-rygerafdeling - en hensynsfuld
gestus, men er der mange rygere i den ene ende af restauranten, vil
lokalet alligevel virke beklumret.
Alt i alt ikke et sted, som jeg vil besøge igen, medmindre jeg står på
Østergade og er så sukkerkold og udshoppet, at jeg ikke orker at gå
længere.
På den rigtige side:
Hotel d'Angleterre, Kgs. Nytorv 34, 1021 Kbh. K, hver dag kl. 15 -17.
Kagebuffet 78 kr. inkl. kaffe, te eller varm kakao. Børn under 13 år
halv pris.
Tjeneren spotter os i det øjeblik, vi træder ind i restauranten på
Hotel d'Angleterre. Og vi spotter lige så hurtigt kagebuffeten, der
bugner af bagværk og fyldte frugtfade.
Vi venter selvfølgelig pænt på ham med butterflyen, for sådan gør
man her i de blå wiinbladske omgivelser. Til tonerne af dæmpet muzak
bliver vi straks anvist bordet ved vinduet. Midt mellem tre amerikanske
forretningsmænd og to hvidhårede hattedamer med grønne øjenbryn.
Med udsigt over Kgs. Nytorv overvældes vi af følelsen af endelig at
være på den rigtige side af de store glasruder. Og de forbipasserende
bekræfter os i, at vi ikke er de eneste, der har kastet længselsfulde
blikke ind på restaurantens gæster. Men hvorfor gå på café, når man
på Københavns fineste hotel kan smovse, alt det man vil, for 78 kroner?
Og dertil undgå en sur tjener, der hiver koppen ud af hånden på dig i
det øjeblik, du har sunket den sidste kaffedråbe.
Med en musselmalet tallerken i hånden kaster vi os over buffeten. Et
væld af chokoladekager, flødeskumsmedaljer, citron-/ostekage og
nødderoulade med hindbærcreme blander sig med friske dadler og
druer.
Åhhh!, skulle aldrig have slugt den rugbrødsklemme til frokost.
Smørret forsvinder ned i de lune fødselsdagsboller, chokolademuffinen
skriger på en skefuld eller to af den gule og fede creme fraiche. Vi
begynder med at sætte teskeen i et cognacsglas halvtfyldt med lyserød
luftig bærmousse og siger skråt op til Anne Larsen.
Pludselig ringer venindens mobiltelefon. På hurtig cafemanér bliver
opkaldet svaret, men hun når knap nok at tale, inden en af de utallige
tjenere står for enden af bordet.
»Vil de være så venlig at slukke mobiltelefonen?«.
Ups. Her er roen i højsæde. På den befriende måde.
I Byen tildeler Restaurant Wiinblad fem stjerner for smag, stil og
service.
Den billige blåhårede:
Hermanssons Konditori, Frederiksberg Allé 56 C, åben hver dag fra
7-18.
»Hvad skulle det være frue?«, spørger den flinke bagerdamen bag
disken.
Vi er på Hermanssons Konditori, et autentisk bedsteborgersted på
Frederiksberg, hvor en gammel dame bl.a. uniformeret i prikket
plastikregnhætte og ålede hudfarvede strømpebukser bestiller en
tebolle, som hun indtager i slowmotion ved nabobordet.
Et skilt over indgangsdøren afslører, at Hermanssons har ligget på
samme hjørne på teateralleen i 204 år, selv om det desværre har
fået en alvorlig makeover i 1970'erne med kakler, mørkebrunt finér
og sænkede loft. Her er ikke pænt. Stedet er til gengæld det helt rette
at besøge, hvis man er til ærkedanskere som jordbær- og kartoffelkage,
og ikke vil af med en herregård. Vi betaler kun 9,75 kr. for
kartoffelkagen og 13,75 kr. for jordbærkagen, og de kommer tydeligvis
fra en old school-konditor, der kan sit kram.
Kartoffelkagen består af vandbakkelse, som fint modsvarer den søde
marcipan, og den ligger som et fint låg over den friskrørte creme.
Jordbærkagen er af sprød bund med jævnt chokoladeovertræk, og
bærrene er tydeligvis friske og ligger pænt under gelantinen.
Indretningen indbyder ikke til langvarigt ophold medmindre man er
svagsynet eller 1970'er-romantiker, men kagerne bør trække
københavnere indendørs, når de promenerer langs den gamle
teaterallé eller bare ønsker en pause fra cafeernes fusionsforherligelse
og cross-overfantasier.
Til dunkende diskorytmer:
Reinh van Hauen, Mikkel Bryggers Gade 2, Kbh. K, åben alle dage fra
8-22.
Varm kakao med flødeskum koster 25 kr., Sarah Bernardt-kage og
Mariebolle med flødeskum 22 kr.
På turen rundt for at kvalitetschekke Københavns konditorier var vi
et par stykker, der havde glædet os meget til besøget hos det
hæderkronede gamle bageri Reinh van Hauen.
Med åbent sind og rumlende bug gav vi pokker i efterårsstormen og
tumlede ind på cafeen i Mikkel Bryggers Gade. Udvalget af kager var
pænt, men det var svært at forlige sig med tanken om at fortære en
bombe af en Sarah Bernhardt-kage, mens gæsterne ved nabobordet
bestilte tunmedaillon og varm kartoffelsuppe. Den varme kakao og
kagerne var både søde og gode, men konceptet med både bageri,
konditori, café og restaurant tilsat dunkende diskorytmer fra noget,
der lød som nr. 117 i rækken af Absolute Dance-skiver, var en kende
for avantgarde for I Byens udsendte traditionalister.
»Kvaliteten er i top, det er derfor, vi er lidt dyre«, fortalte
ekspeditricen bag disken smilende, og det er rigtigt, at hverken det
økologiske brød eller kagerne fejlede noget. Man skal bare gøre op
med sig selv, om man er kommet for at drikke en fadøl før filmen i
nabobiografen Grand eller for at forkæle sig selv med lidt
konditorkalorier.
Og i sidstnævnte tilfælde er det måske bedre at tage kagerne med hjem.
Kage for sportsfolk:
La Glace, Skoubogade 3, åben mandag til torsdag kl. 8-17.30, fredag
kl. 8-18, lørdag kl.9-17 og søndag 11-17.
Kaffe koster 31 kr. Varm chokolade koster 37 kr. og lagkagestykker
koster 28 kr.
Flødeskumspyntede og marcipanovertrukne kunstværker fylder La
Glaces vinduer ud mod Skoubogade. Den søde tand trygler om et
besøg i det gamle konditori, og mundvandet er allerede løbet i forvejen
ind i butikken, som siden 1870 har forsynet hovedstaden med guf i
særklasse.
'Kager, kunst og kærlighed - kvæler al besværlighed', lyder La Glaces
motto. Og efter et par timer i sødt selskab med konditoriets kager kan I
Byens udsendte kun bekræfte påstanden.
Hos smilende servitricer bag glasdisken bestiller vi efterårskage,
kartoffelkage og selvfølgelig sportskage - stedets specialitet. Den
lækre sag blev lavet første gang i 1891 til premieren på teaterstykket
'Sportsmænd', men bortset fra det er den absolut ikke sporty med sine
store mængder nougatflødeskum, anbragt på en makronbund og
pyntet med karamelliserede vandbakkelser. Synet er smukt, smagen
rigelig fed for I Byens anmeldere.
Til at skylle ned med bestiller vi kaffe og den lækreste varme
chokolade, som bogstavelig talt er ren chokolade blandet med en
smule sødmælk og piskefløde. Drikken er i sig selv et helt måltid,
og det der scorer højest karakter ved dette besøg.
Herlighederne fortærer vi ved et lille rundt marmorbord i den ene af
konditoriets to stemningsfyldte stuer, hvor indretningen er næsten som
for 130 år siden.
Lamper i klunkestil hænger på de orange vægge side om side med
gamle, falmede fotografier og spreder hygge og varme. Omkring os
sidder en mor med to små døtre, som hurtigt sluger en gang
hindbærfromage på mandelbund. Et asiatisk par nøjes med at kigge på
deres parisersnitter, og en ældre enlig dame beholder sin lilla alpehue
på, mens hun i små musebidder nyder luksuskringle.
Kattejammerkage:
Musik Conditoriet, Vesterbrogade 148, åben hver dag fra 7-19. Musik i
weekenden fra 14-16.
En skævthængende tværfløjte og en trompet til pynt signalerer, at vi
ikke bare er på et almindeligt konditori, men et musikkonditori -
nærmere bestemt på Vesterbrogade ved Sorte Hest. Her får man
ikke kun serveret kaffe og kage, men også livemusik i weekenden
(stedets specialitet er en Mozartkage), og på et A-4-ark varsles der
ikke mindre end 'Morgendagens stjerne Naja på guitar og sang'.
Denne eftermiddag er der stille i konditoriet, og det er godt det
samme. I Byens anmelder har før forladt stedet kort efter, at en
musiker har sat sig til rette på taburetten - vi taler guitarakkorder
og visesang i en højstemt tonart, og det klæder ikke det lavloftede
hjørnelokale i det gamle gæstgiveri.
På trods af stilhed og en flink teenager bag disken er besøget
desværre heller ikke en ubetinget succes denne dag. Jordbærkagen
er formentlig en overlevering fra dagen før - chokoladen er svedig,
bunden er blød og jordbærrene runkne under den forgøglende
gelantine - mens kartoffelkagen er køleskabskedelig. Låget af
marcipan er voldsomt tykt og smager hvinende sødt af mandelessens,
og creme og flødeskum er sevet helt ind i kagelagene, som har den
stået på standby siden søndagen.
Resultatet er ubestemmeligt sødt og svampet, og priserne er derfor i
overkanten: Vi langer 70 kr. over disken for to gange kage og kaffe
denne mandag.
Fint skal det være:
Royal Copenhagen, Amagertorv 6, Kbh. K., åben alle dage fra 11-17.
Kaffe ad libitum koster 28 kr., kage omkring 30 kr.
Royal Copenhagen er konditoriet, hvor legendariske mrs. Hyacinth
Bucket fra tv-serien 'Fint skal det være' ville elske at drikke sin five
o'clock tea. Hvis hun ellers kunne finde stedet, for det overdådigt
indrettede rum med tykke tæpper, krystallysekroner og
guldlakerede stole på anden sal af porcelænsfabrikken Royal
Copenhagen er ikke nemt at finde. Ingen skilte på gaden gør
potentielle kagespisere opmærksomme på oasens tilstedeværelse,
og I Byens udsendte samlede appetit ved at fare forstyrret rundt
blandt skinnende Georg Jensen-bestik på etagen nedenunder.
Skiltet på gaden blæste omkuld i en storm for en uge siden, får
vi senere at vide af de søde anstandsdamer, men det gør heller
ikke så meget. For de fleste, der forsøder tænderne og tilværelsen
med en kage på Royal Copenhagen, er stamkunder af den slags
med grå stænk i toppen. For alle os andre, det rent faktisk lykkes at
finde konditoriet, venter til gengæld en mundfuld i himmerigsklassen.
Udvalget af fristelser på kagebordet er enormt, og når man har fundet
og peget på sine smagsløgs udkårne, bliver lækkerierne anrettet, båret
hen til bordet og serveret på musselmalet porcelæn af anstandsdamerne.
Hårdt presset besluttede vi os for frugttærte med friske blåbær og
jordbær og orange-/chokolade-lagkage. Friskt, lækkert og luftigt.
Eneste skår i glæden på porcelænsfabrikken er horderne af japanere,
der nysgerrigt defilerer forbi.
Fakta:
* Orgiet: Cafeen på Museet Arken i Ishøj er ikke bare førende indenfor
kunst. Også på kagefronten markerer de sig stærkt med et mekka af
mokka-, choko- og iskager, alt sammen til kun 35 kr. Og så må du fylde
tallerkenen, så mange gange du vil. Nyd udsigten over vandet, mens du
propper dig på en meget finkulturel måde.
* Nydanskeren: På adressen Blågårdsgade 1 finder man Persisk Konditori
med eksotiske kager, som ikke ser ud af meget, men som ikke er så
sirupssøde, som deres omdømme.
Prøv flødeskums-kagerne, som bageren har gemt i køleboksen til 7. kr.
De ligner nærmest franske vafler, men smager himmelsk.
* Grineren: Det er sjovt at prøve-smage forskellige kulturers kagekunst,
men landets allersjoveste kager finder man på Christiania. I
Pusherstreet får man en hashkage for omkring en halvtredser, men i
den politiske korrektheds ånd, vil vi selvfølgelig advare børn og
blåhårede på det kraftigeste imod indtagelse.
Enjoy!
--
Mvh.
Peter W. Bosse
|