"Peter W. Bosse" <peterw.bosse@worldonline.dk> skrev i en meddelelse
news:3u5C7.124$Hb2.49919@news010.worldonline.dk...
> "Kim Juul" <kim-juul@mail.dk> skrev i meddelandet...
> > Hvem kender Sprækkringler (også kaldet Rugkranse) ?
> > Det er en gammel vestjysk opskrift.
>
> Go'fredag!
> Jeg sidder og tænker på, om det ikke kunne være det samme som
> "Knæpkager" (gammelt sønderjysk bagværk), du mener?
>
> 200 g rugmel, 200 g hvedemel, 300 g sukker, 200 g bygmel, 300 g fedt,
> 2 dl fløde
>
> Dejen udrulles tyndt og skæres i store runde el. aflange kager, som
> smøres med æg og lidt vand, og prikkes med en gaffel. ?
Hej med jer!
Knæpkager stammer egentlig fra det sydvestlige hjørne af sønderjylland. De
findes i to udgaver smør-knæpkager og sirups-knæpkager. I dem med sirup skal
der ikke rugmel, men bygmel, hvilket i sig selv kan være svær at skaffe.
Disse smøres efter bagningen med sirup og sættes i ovnen igen til tørring.
Smør-knæpkagerne er normalt mindre og tykkere end sirups versionen.
For flere år siden købte vi hos bagere her i Esbjerg noget som kaldtes
sprækkranse. Det var en krans på størrelse med en lille kagetallerken, den
var tommelfingertyk og relativ tør, det var lige før den burde have
tilnavnet smørtyv. Kan det evt. være det du mener.
Har du ellers et bud på hvorfor det hedder sprækkringler, når der er tale om
en stor flad småkage?
Mange varme hilsner Mai-Brit
PS. Ved I at sønderjyder spiser: kys, klap og knæpkager