"Peter Larsen" <prl@privat.dk> wrote in message
news:3bd824bb$0$228$edfadb0f@dspool01.news.tele.dk...
> Hej Ng
> Er der nogen der ligger inde med opskrifter hvor man bruger Gammel Dansk i
> retten (nej , morgenmad og Brunch dur ikke
)
Jeg har ikke prøvet, men mon ikke du kan lave en glimrende barbecue-marinade
med gammel dansk som basis - suppler med hvidløg, eddike, brunt sukker,
chili.
Jeg vil også troat skyen ved et stykke kød, braiseret i lang tid i f.eks.
porter mned masser af løg, hvidløg og urter (rosmarin, timian, løvstikke
etc), vil have godt af et skvæt gammel dansk til sidst. Oksekød, eller
vildt, som Jan foreslår.
Eller tag udgangspunkt i følgende, og brug noget GD i stedet for
krydderierne: (fra
http://www.img.ca/ubrew/recipes.htm )
Beer and Soy Braised Beef
a.. 1 pound beef stew meat
b.. 1/4 teaspoon white pepper
c.. 1 teaspoon vegetable oil
d.. 3 tablespoons low-sodium soy, sauce
e.. 1 (1 2 once) bottle dark Caribou Brewmaster Beer
f.. 2 thin gingerroot slices
g.. 2 green onions
h.. 1 (3-inch) cinnamon stick
i.. 2 *star anise pods (optional)
j.. 2 cups sliced carrot
k.. 2 cups sliced leek (about 2 medium)
l.. 6 cups hot cooked couscous
Trim fat from meat: cut meat into 3/4 inch cubes, and sprinkle with
pepper. Heat oil in a Dutch oven over medium- high heat. Add meat, and cook
3 minutes or until browned, stirring frequently. Add soy sauce and next 4
ingredients (soy sauce through cinnamon): stir in star anise, if desired,
and bring to a boil. Cover meat mixture, reduce heat, and simmer 1 hour.,.
Add carrot and leek; cook, uncovered, an additional 30 minutes or until
vegetables are tender. Discard gingerroot, green onions, cinnamon, and star
anise. Serve over couscous. Yield: 6 servings (serving size 3/4 cup meat
mixture and 1 cup couscous)
*Star anise is a dark-brown pod with a distinctive licorice flavor similar
to that of aniseeds.
MVH
Peter