/ Forside / Interesser / Fritid / Lystfiskeri / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Lystfiskeri
#NavnPoint
molokyle 2204
srhansen 1625
CLAN 1346
pbp_et 1163
dabj 1025
katekismus 904
Splitcane 889
dova 700
Nordsted1 679
10  arne.jako.. 660
Sildejern?
Fra : mogens halling aagaa~


Dato : 16-12-00 23:00

Jeg har 2 spande med saltsild som har stået og hygget sig 1 måned. Nu er de
klar til videre forarbejdning og jeg glæder mig -ikke-! Sagen er den at jeg
er lidt af en kludremikkel til at filetere fisk. Jeg har imidlertid hørt om
et lille snildt redskab der kaldes et sildejern, som med et snuptag fjerner
rygrad og de største ben på silden. Er der nogen her der kan beskive
værktøjet og hvordan det anvendes, samt vigtigst af alt, hvor man køber et
sådan sildejern.
På forhånd tak
Mogens Aagaard


 
 
Niels Ebbesen (17-12-2000)
Kommentar
Fra : Niels Ebbesen


Dato : 17-12-00 01:13



mogens halling aagaard wrote:
>
> ................klip................ Er der nogen her der kan beskive
> værktøjet og hvordan det anvendes, samt vigtigst af alt, hvor man køber et
> sådan sildejern.


Man kan ikke filetere saltede sild med et filetringsjern, det dur kun
til friskefangede sild.(*1)

Jeg vil foreslå, at du prøver efter flg. "brugsanvisning":

1). skyl silden.
2). læg den på et skærebræt, skær hovedet af.
3). skær langs rygradden, så har du en halvdel, uden rygrad.
4). så skraber indvoldene væk.
5). med et snit fjerner de ben, der går ned langs bugen.
6). så flås skindet af.
7). den første filet er nu klar til skyldning/udvanding.
8). nu så skraber indvoldene væk, på den anden halvdel.
9). så skærer du igen langs med rygradden, så den fjernes.
10). med et snit fjerner de ben, der går ned langs bugen.
11). så flås skindet af.
12). den anden filet er nu klar til skyldning/udvanding.

Jeg håber ikke det lyder alt for indviklet, for det er det ikke, det
kræver kun lidt øvelse, og en kort spids og skarp kniv, når du har
fileteret en 20 - 30 saltsild, så begynder det at køre som en leg.

En del af fidusen består i at holde silden på en måde, så man ikke
skærer sig, hvis kniven smutter.

PS: Læg skærebrættet på en avis, så har du samling på affaldet, det
letter rengøringen i betraglig grad.

*1 Hvis man renser de friskfangede sild, og lader dem ligge på køl til
næste dag, så kan man banke ned langs ryggen, og derefter kan trække
rygradden med benene ud af silden - det er et ret frækt trick, som man
lige skal øve sig på, men pyt, sild er der jo nok af.

Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen

--
Niels Ebbesen free-lance grafik & webdesign
http://www.niels-ebbesen.net - http://home3.inet.tele.dk/elgo
http://www.photo-gallery.dk - http://www.byggekramboden.dk
http://www.sump.dk - http://hjem.get2net.dk/classic-mac

Vagn Steensgaard (17-12-2000)
Kommentar
Fra : Vagn Steensgaard


Dato : 17-12-00 17:21

Hvis du ryger dem så er de meget nemme at fjerne.
Se rygeinstruktioner her http://www.aalesiden.subnet.dk

"mogens halling aagaard" <maavenz@get2net.dk> skrev i en meddelelse
news:B661B28A.617F%maavenz@get2net.dk...
> Jeg har 2 spande med saltsild som har stået og hygget sig 1 måned. Nu er
de
> klar til videre forarbejdning og jeg glæder mig -ikke-! Sagen er den at
jeg
> er lidt af en kludremikkel til at filetere fisk. Jeg har imidlertid hørt
om
> et lille snildt redskab der kaldes et sildejern, som med et snuptag
fjerner
> rygrad og de største ben på silden. Er der nogen her der kan beskive
> værktøjet og hvordan det anvendes, samt vigtigst af alt, hvor man køber et
> sådan sildejern.
> På forhånd tak
> Mogens Aagaard
>



Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177559
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408932
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste