Hej Kogebogs-entusiaster!
Opdateret gourmet-bibel.
Artikel i Jyllands-Posten, 14 okt. 2001.
Ny udgave af verdens mest anerkendte værk om vin og gastronomi.
Det er bogen som enhver gourmet absolut må eje, og det er naturligvis
Larousse Gastronomique der er tale om. Den engelske udgave af det
franske kulinariske opslagsværk blev senest revideret for 17 år siden,
og det har længe været udsolgt og efterspurgt.
Det er der nu rådet bod på, og det er gjort med al den omhu og
grundighed, man med rette kan forvente af dette, det mest autoritative
værk på sit felt. En ny lettere og mere læsbar typografi er suppleret
med ganske mange farvebilleder, der afløser de mange sorthvide
tegninger, gamle stik og lignende som illustrerede tidligere udgaver.
Stoffet er udvidet og ajourført så omfattende, at anskaffelse kan
anbefales selv om man har en af de tidligere udgaver.
Værkets 1350 tætskrevne sider er således blevet suppleret med over 400
nye opslag. Ganske mange af dem handler om vin ikke blot om fransk vin,
men også om vine fra resten af verden i korte summariske artikler om så
godt som et hvert vindistrikt af interesse.
200 nye opskrifter.
Der er kommet omkring små 200 nye opskrifter til. Dermed rummer værket
ca. 3500 hvoraf de fleste er ret kortfattede, men dog omfattende og
præcise nok til, at enhver med blot nogen køkkenerfaring kan anvende
dem. Enhver tænkelig form for teknik og metode i køkkenet,
køkkenredskaber, gastronomiske personligheder med mere er beskrevet
afvekslende med omtale af enhver tænkelig form for ingredienser helt ned
i detaljer som ostetyper fra hele verden, forskellige former for
spiselige svampe,alle tænkelige og utænkelige former for fisk og
skaldyr, grøntsager, krydderurter og krydderier, for blot at nævne nogle
af de væsentlige. De fleste lande af betydning får deres med en
gennemgang af, hvad der nu er typisk for deres køkkener.
Om Danmark der får en halv side kan man for eksempel læse, at vi byder
på nærende og rigelig kost, at vi er glade for smør og fløde, er gode
til sild og berømte for vores smørrebrød.
Meget nyt er kommet til og meget har ændret sig inden for det
kulinariske siden sidste udgave af Larousse. Den nye kommer godt
omkring udviklingen uden at slippe sit velkendte og solide tag i det
klassiske. Trods mange behjertede forsøg lykkedes det således ikke
Deres anmelder at finde fejl eller mangler.
Larousse Gastronomique hører til den slags værker der endegyldigt kan
afgøre et væddemål, og det bør findes på reolen hos såvel professionelle
som hos den ivrige amatør.
Larousse Gastronomique. Engelsk udgave Hamlyn 1350 sider og koster
DKK649,- (€87,29).
Enjoy!
--
Mvh.
Peter W. Bosse
|