/ Forside / Interesser / Hus og have / Hus og have / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Hus og have
#NavnPoint
Nordsted1 30351
3773 24011
pbp_et 20871
dova 19847
ans 15297
stig54 12614
vagnr 12599
transor 11828
katekismus 10999
10  trimare46 9702
Æblevin
Fra : Anja Hammer Dubland


Dato : 04-10-01 21:24

Måske ikke det helt rigtige sted at søge, men er det nogen som har
oppskrift på hjemmelavet æblevin? Lå enkel som muglig?

--
Anja



 
 
Klaus Eriksen (05-10-2001)
Kommentar
Fra : Klaus Eriksen


Dato : 05-10-01 21:55

Da jeg selv planlægger at lave æblevin, så har jeg lavet følgende
arbejdsnotat, som i punktform beskriver hvordan jeg vil brygge vin. Det skal
understreges at jeg endnu ikke har afprøvet denne arbejdsopskrift, som jeg
har hentet fra forskellige bøger jeg har lånt på biblioteket.


Tilberedning af frugtmasse dag 1 :

- 17 kg æbler (25 l. vin), sure, saftige og kraftig smag fx Belle Boskop

- skær æblerne i skiver/både

- æbler inkl. stilk, blomst etc. hældes op i gærkar

- evt. krydderier tilføres

- gærkar stilles lunt 20 - 25 grader

- 10 liter kogende vand hældes over fugten og dækker lige netop frugten

- dæk karet med et klæde

- når massen er 23 til 25 grader (efter 5-10 timer) rør rundt i massen

- tilsæt gær, 10 gr. gærnæringssalt, 20 gr. enzym, 2 gr. svovl

- rør rundt i massen flere gange dagligt

- massegæring begynder efter 1 - 2 dage



Massegæring dag 4-5 :

- vhja. hævert føres saften over i en vinballon

- afpres frugtmassen for saft

- kontrollér sukkerindhold

- lav sukkerlage, 3,5 kg. Sukker koges 5 minutter i 2 liter vand

- sukkerlagen afkøles til 23° - 25°, tilfør max. Halvdelen af lagen

- oechslegrad må ikke overstige 80°

- ryst ballonen, pak ballon ind i et tæppe

- stil den i et rum med 20°- 22°

- tilsæt sukkerlagen af flere omgange med 4-6 dages mellemrum

- kontrollér sukkerindhold og ryst ballonen jævnligt

- tilsæt sukker hvis oechlegr.< 10, oechlegr må ikke overstige 80

- ballonen spædes op med lunkent vand 5-10 cm fra kant

- tilsæt evt. citronsyre

- dag 20 : rumtemp : 18° - 19°




Hoved/-stormgæring :

- i starten 4 blop pr. sek.

- Efter 4 dage væsentlig færre blop pr. sekund

- ryst ballonnen 2 gange dagligt

- efter 4 ugers hovedgæring alko% = 6%

- gæringstid : 3 - 5 uger

- 1. omstikning

- kontrollér sukkerindhold, tilfør evt. sukkerindhold

- 2 gr. Svovl

- ryst ballon

- spæd op med lunkent vand




Eftergæring :

- eftergærer i ca. 6 - 8 uger

- ca. blop pr. minut

- temp. 23° - 28°

- 2. omstikning ved 1 blop pr. minut

- tilføj 1 gr. Svovl

- alko% = 8 - 10

- ryst ballonnen jævnligt

- ballonnen pakkes ind i tæpper og stilles lunt mi 3-5 måneder




Efterbehandling :

- 3,5 måned efter 2. omstikning og 2 uger uden blop

- kontrollér sukkerindhold

- for sød vin -> tilfør citronsyre

- for tør vin -> tilfør sukker

- tilføj yderligere krydderier og smagsstoffer

- lad vinen gære helt færdig





Klaringsperiode :

- stil ballonnen et køligt sted 10° - 12°

- efter en uge er vinen klar til 3. omstikning

- tilfør 3 gr. svovl

- ryst ballonnen

- hæld vinen på flasker



mvh.

--
Klaus Eriksen
www.aigis.dk






Anja Hammer Dubland <anja@ttv.no> skrev i en
nyhedsmeddelelse:3BBCC559.ECC5F130@ttv.no...
> Måske ikke det helt rigtige sted at søge, men er det nogen som har
> oppskrift på hjemmelavet æblevin? Lå enkel som muglig?
>
> --
> Anja
>
>





G&H (06-10-2001)
Kommentar
Fra : G&H


Dato : 06-10-01 23:40

Dav Klaus ......
Har du prøvet det ........... ?
Jeg har en masse æbler, som jeg ikke gider ha' ......... De ligge bare og
rådner .........
Jeg har også en 1200 L plasttank ............... Det er der jo perspektiver
i ........

Mvh
Thomas

"Klaus Eriksen" <klaus_eriksen@vip.cybercity.dk> skrev i en meddelelse
news:9pl6ou$bhe$3@news.cybercity.dk...
> Da jeg selv planlægger at lave æblevin, så har jeg lavet følgende
> arbejdsnotat, som i punktform beskriver hvordan jeg vil brygge vin. Det
skal
> understreges at jeg endnu ikke har afprøvet denne arbejdsopskrift, som jeg
> har hentet fra forskellige bøger jeg har lånt på biblioteket.
>
>
> Tilberedning af frugtmasse dag 1 :
>
> - 17 kg æbler (25 l. vin), sure, saftige og kraftig smag fx Belle Boskop
>
> - skær æblerne i skiver/både
>
> - æbler inkl. stilk, blomst etc. hældes op i gærkar
>
> - evt. krydderier tilføres
>
> - gærkar stilles lunt 20 - 25 grader
>
> - 10 liter kogende vand hældes over fugten og dækker lige netop frugten
>
> - dæk karet med et klæde
>
> - når massen er 23 til 25 grader (efter 5-10 timer) rør rundt i massen
>
> - tilsæt gær, 10 gr. gærnæringssalt, 20 gr. enzym, 2 gr. svovl
>
> - rør rundt i massen flere gange dagligt
>
> - massegæring begynder efter 1 - 2 dage
>
>
>
> Massegæring dag 4-5 :
>
> - vhja. hævert føres saften over i en vinballon
>
> - afpres frugtmassen for saft
>
> - kontrollér sukkerindhold
>
> - lav sukkerlage, 3,5 kg. Sukker koges 5 minutter i 2 liter vand
>
> - sukkerlagen afkøles til 23° - 25°, tilfør max. Halvdelen af lagen
>
> - oechslegrad må ikke overstige 80°
>
> - ryst ballonen, pak ballon ind i et tæppe
>
> - stil den i et rum med 20°- 22°
>
> - tilsæt sukkerlagen af flere omgange med 4-6 dages mellemrum
>
> - kontrollér sukkerindhold og ryst ballonen jævnligt
>
> - tilsæt sukker hvis oechlegr.< 10, oechlegr må ikke overstige 80
>
> - ballonen spædes op med lunkent vand 5-10 cm fra kant
>
> - tilsæt evt. citronsyre
>
> - dag 20 : rumtemp : 18° - 19°
>
>
>
>
> Hoved/-stormgæring :
>
> - i starten 4 blop pr. sek.
>
> - Efter 4 dage væsentlig færre blop pr. sekund
>
> - ryst ballonnen 2 gange dagligt
>
> - efter 4 ugers hovedgæring alko% = 6%
>
> - gæringstid : 3 - 5 uger
>
> - 1. omstikning
>
> - kontrollér sukkerindhold, tilfør evt. sukkerindhold
>
> - 2 gr. Svovl
>
> - ryst ballon
>
> - spæd op med lunkent vand
>
>
>
>
> Eftergæring :
>
> - eftergærer i ca. 6 - 8 uger
>
> - ca. blop pr. minut
>
> - temp. 23° - 28°
>
> - 2. omstikning ved 1 blop pr. minut
>
> - tilføj 1 gr. Svovl
>
> - alko% = 8 - 10
>
> - ryst ballonnen jævnligt
>
> - ballonnen pakkes ind i tæpper og stilles lunt mi 3-5 måneder
>
>
>
>
> Efterbehandling :
>
> - 3,5 måned efter 2. omstikning og 2 uger uden blop
>
> - kontrollér sukkerindhold
>
> - for sød vin -> tilfør citronsyre
>
> - for tør vin -> tilfør sukker
>
> - tilføj yderligere krydderier og smagsstoffer
>
> - lad vinen gære helt færdig
>
>
>
>
>
> Klaringsperiode :
>
> - stil ballonnen et køligt sted 10° - 12°
>
> - efter en uge er vinen klar til 3. omstikning
>
> - tilfør 3 gr. svovl
>
> - ryst ballonnen
>
> - hæld vinen på flasker
>
>
>
> mvh.
>
> --
> Klaus Eriksen
> www.aigis.dk
>
>
>
>
>
>
> Anja Hammer Dubland <anja@ttv.no> skrev i en
> nyhedsmeddelelse:3BBCC559.ECC5F130@ttv.no...
> > Måske ikke det helt rigtige sted at søge, men er det nogen som har
> > oppskrift på hjemmelavet æblevin? Lå enkel som muglig?
> >
> > --
> > Anja
> >
> >
>
>
>
>



Klaus Eriksen (07-10-2001)
Kommentar
Fra : Klaus Eriksen


Dato : 07-10-01 01:05

Hej Thomas

For en del år tilbage har jeg prøvet at brygge bla. æblevin og vil i år
prøve at brygge igen, da jeg har en del æbler, som egner sig til formålet.
Men jeg vil nøjes med en 50 liters ballon, det er rigeligt til mit forbrug.

mvh.
--
Klaus Eriksen
www.aigis.dk

G&H <hendeham@worldonline.dk> skrev i en
nyhedsmeddelelse:oJLv7.4997$%D3.377582@news000.worldonline.dk...
> Dav Klaus ......
> Har du prøvet det ........... ?
> Jeg har en masse æbler, som jeg ikke gider ha' ......... De ligge bare og
> rådner .........
> Jeg har også en 1200 L plasttank ............... Det er der jo
perspektiver
> i ........




Jørgen Grandt (06-10-2001)
Kommentar
Fra : Jørgen Grandt


Dato : 06-10-01 01:45

Anja Hammer Dubland spurgte blandt andet:

> (...) Lå enkel som muglig?

Ah, hvaffor en smed?

--
Hilsen: Jørgen / http://www.grandt-aarhus.dk
Berømte Sidste Ord VI:
"Gider I ikke la vær med at ta alle de
stinkende popcorn med ind i biogr....."


Jonas Jacobsen (06-10-2001)
Kommentar
Fra : Jonas Jacobsen


Dato : 06-10-01 08:48


"Jørgen Grandt" skrev:
> Anja Hammer Dubland spurgte blandt andet:
>
> > (...) Lå enkel som muglig?
>
> Ah, hvaffor en smed?

Måske har Anja allerede smagt lidt rigeligt æblevin?

/J



Anja Hammer Dubland (06-10-2001)
Kommentar
Fra : Anja Hammer Dubland


Dato : 06-10-01 18:21



Jonas Jacobsen wrote:

> "Jørgen Grandt" skrev:
> > Anja Hammer Dubland spurgte blandt andet:
> >
> > > (...) Lå enkel som muglig?
> >
> > Ah, hvaffor en smed?
>
> Måske har Anja allerede smagt lidt rigeligt æblevin?
>
> /J

Neij, men jeg er egentlig norsk, og ikke altid lige flink til at få med
alle bokstaver. "Lå" skulle egntlig være "Så"
Men æblevin er godt det!

--
Anja



Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177514
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408618
Brugere : 218887

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste