/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Hyldebærsaft.
Fra : Ulrik Andreassen


Dato : 14-09-01 10:03

Jeg vil meget gerne glæde min mor med noget hyldebærsaft. Hun køber altid en
masse om vinteren og nu er vi lige flyttet ud, hvor der er en masse
hyldebær. Jeg har nu bare et problem, jeg har ingen opskrift.. Er der mon
nogen af jer der kan hjælpe mig med en??

På forhånd tak!

Kristina



 
 
rasmus hedegaard ras~ (14-09-2001)
Kommentar
Fra : rasmus hedegaard ras~


Dato : 14-09-01 13:11

Hej,

>Jeg vil meget gerne glæde min mor med noget hyldebærsaft. Hun køber altid en
>masse om vinteren og nu er vi lige flyttet ud, hvor der er en masse
>hyldebær. Jeg har nu bare et problem, jeg har ingen opskrift.. Er der mon
>nogen af jer der kan hjælpe mig med en??

Det er let nok:

1) Saml så mange hyldebær som du kan komme afsted med.
2) Rens dem (Fjern de værste stængler og skyl dem grundigt).
3) Kog dem: Fyld en stor suppegryde med bær, og hæld en
lille smule vand i (kun så det lige dækker
bunden af gryden), og kog i 20 min. (ikke for
hårdt!)
4) Si saften (et viskestykke i den si du plejer at bruge til
pastaen virker fint) så der ikke er bærrester i.
5) Sød saften ved at koge 200 g. sukker i hver liter saft
(pas på den ikke bliver for sød!, det er ikke let at få
sukkeret op igen:).
6) Konserver ved enten at pasteurisere ved 80C i 10 min. eller
med 1 spsk. atamon pr. liter eller bare frys det ned.

Det kan være lidt bøvlet, og du skal ikke regne med nogensinde at
få dit viskestykke rent igen, men det bliver lækker saft. Og så
skal du virkelig passe på det ikke bliver for sødt, for så kan
det næsten være ligemeget med bærrene.

Held og lykke
--
stud. scient. på NBIfAFG v. KU.
Rasmus Hedegaard Rasmussen,
(rhr@fys.ku.dk), http://www.fys.ku.dk/~rhr/ .

Ulrik Andreassen (14-09-2001)
Kommentar
Fra : Ulrik Andreassen


Dato : 14-09-01 14:41

Tusind tak!!!! Jeg tror at jeg vil gå igang med det samme.

Kristina

"rasmus hedegaard rasmussen" <rhr@johansen.fys.ku.dk> wrote in message
news:slrn9q3stp.ogt.rhr@johansen.fys.ku.dk...
> Hej,
>
> >Jeg vil meget gerne glæde min mor med noget hyldebærsaft. Hun køber altid
en
> >masse om vinteren og nu er vi lige flyttet ud, hvor der er en masse
> >hyldebær. Jeg har nu bare et problem, jeg har ingen opskrift.. Er der mon
> >nogen af jer der kan hjælpe mig med en??
>
> Det er let nok:
>
> 1) Saml så mange hyldebær som du kan komme afsted med.
> 2) Rens dem (Fjern de værste stængler og skyl dem grundigt).
> 3) Kog dem: Fyld en stor suppegryde med bær, og hæld en
> lille smule vand i (kun så det lige dækker
> bunden af gryden), og kog i 20 min. (ikke for
> hårdt!)
> 4) Si saften (et viskestykke i den si du plejer at bruge til
> pastaen virker fint) så der ikke er bærrester i.
> 5) Sød saften ved at koge 200 g. sukker i hver liter saft
> (pas på den ikke bliver for sød!, det er ikke let at få
> sukkeret op igen:).
> 6) Konserver ved enten at pasteurisere ved 80C i 10 min. eller
> med 1 spsk. atamon pr. liter eller bare frys det ned.
>
> Det kan være lidt bøvlet, og du skal ikke regne med nogensinde at
> få dit viskestykke rent igen, men det bliver lækker saft. Og så
> skal du virkelig passe på det ikke bliver for sødt, for så kan
> det næsten være ligemeget med bærrene.
>
> Held og lykke
> --
> stud. scient. på NBIfAFG v. KU.
> Rasmus Hedegaard Rasmussen,
> (rhr@fys.ku.dk), http://www.fys.ku.dk/~rhr/ .



Ivan Vejsgård Nielse~ (14-09-2001)
Kommentar
Fra : Ivan Vejsgård Nielse~


Dato : 14-09-01 16:13

Hej

Jeg skal også ud og plukke stort ind af hyldebærrene i den nærmeste fremtid. Jeg
foretrækker dog at vente med at søde saften til jeg skal bruge den.

mvh ivan

Ulrik Andreassen wrote:

> Tusind tak!!!! Jeg tror at jeg vil gå igang med det samme.
>
> Kristina
>
> "rasmus hedegaard rasmussen" <rhr@johansen.fys.ku.dk> wrote in message
> news:slrn9q3stp.ogt.rhr@johansen.fys.ku.dk...
> > Hej,
> >
> > >Jeg vil meget gerne glæde min mor med noget hyldebærsaft. Hun køber altid
> en
> > >masse om vinteren og nu er vi lige flyttet ud, hvor der er en masse
> > >hyldebær. Jeg har nu bare et problem, jeg har ingen opskrift.. Er der mon
> > >nogen af jer der kan hjælpe mig med en??
> >
> > Det er let nok:
> >
> > 1) Saml så mange hyldebær som du kan komme afsted med.
> > 2) Rens dem (Fjern de værste stængler og skyl dem grundigt).
> > 3) Kog dem: Fyld en stor suppegryde med bær, og hæld en
> > lille smule vand i (kun så det lige dækker
> > bunden af gryden), og kog i 20 min. (ikke for
> > hårdt!)
> > 4) Si saften (et viskestykke i den si du plejer at bruge til
> > pastaen virker fint) så der ikke er bærrester i.
> > 5) Sød saften ved at koge 200 g. sukker i hver liter saft
> > (pas på den ikke bliver for sød!, det er ikke let at få
> > sukkeret op igen:).
> > 6) Konserver ved enten at pasteurisere ved 80C i 10 min. eller
> > med 1 spsk. atamon pr. liter eller bare frys det ned.
> >
> > Det kan være lidt bøvlet, og du skal ikke regne med nogensinde at
> > få dit viskestykke rent igen, men det bliver lækker saft. Og så
> > skal du virkelig passe på det ikke bliver for sødt, for så kan
> > det næsten være ligemeget med bærrene.
> >
> > Held og lykke
> > --
> > stud. scient. på NBIfAFG v. KU.
> > Rasmus Hedegaard Rasmussen,
> > (rhr@fys.ku.dk), http://www.fys.ku.dk/~rhr/ .


Emil (16-09-2001)
Kommentar
Fra : Emil


Dato : 16-09-01 00:21

On Fri, 14 Sep 2001, Ulrik Andreassen wrote:

>Jeg vil meget gerne glæde min mor med noget hyldebærsaft. Hun køber altid en
>masse om vinteren og nu er vi lige flyttet ud, hvor der er en masse
>hyldebær. Jeg har nu bare et problem, jeg har ingen opskrift.. Er der mon
>nogen af jer der kan hjælpe mig med en??

Det nemmeste er at bruge en saftkoger (Tutti-Frutti). Mellem
linierne læser jeg, at i sikkert får andre bær at høste i de
kommende år, så det er måske en god inverstering (loppemarkedet).
Men ellers følg et tidligere indlæg.

En forsigtig krydring med ét stk hel kanel og en rengjort
(økologisk) citron i skiver pr. 5 kg hyldebær øger velsmagen
betydeligt, uden at ødelægge smagen af hyld.
Har i stadig grønne blade fra solbærbuskene, kan en håndfuld
heraf være en god tilsætning under tilberedningen.

Det er meget nødvendigt at bruge Atamon (følg brugsanvisningen),
da saften ellers vil gå i gæring, næsten uanset hvor omhyggelige
i har været med rengøring o.s.v.
Vil i undlade, er det nemt at pastorisere de fyldte glasflasker i
en ovn eller i en suppegryde med kogende vand. Beregn god tid.

Saften kan bruges til glög, hyldebærsuppe, saftevand, smagsstof i
sovser, rødkål og andre ting.

Jeg vil ikke anbefale at bruge tilsætning af sukker, medmindre
det udelukkende skal bruges til saftevand i fortynding med vand
og et par isterninger.

>På forhånd tak!

Velbekomme


m.v.h. Emil


Ulrik Andreassen (16-09-2001)
Kommentar
Fra : Ulrik Andreassen


Dato : 16-09-01 09:01

Min mor drikker saften varm om vinteren. Skal der mon så sukker i??

Kristina

"Emil" <emilsen@image.dk> wrote in message
news:3ao7qtse1hcskpu9b3ukkg1phlq7om51im@4ax.com...
> On Fri, 14 Sep 2001, Ulrik Andreassen wrote:
>
> >Jeg vil meget gerne glæde min mor med noget hyldebærsaft. Hun køber altid
en
> >masse om vinteren og nu er vi lige flyttet ud, hvor der er en masse
> >hyldebær. Jeg har nu bare et problem, jeg har ingen opskrift.. Er der mon
> >nogen af jer der kan hjælpe mig med en??
>
> Det nemmeste er at bruge en saftkoger (Tutti-Frutti). Mellem
> linierne læser jeg, at i sikkert får andre bær at høste i de
> kommende år, så det er måske en god inverstering (loppemarkedet).
> Men ellers følg et tidligere indlæg.
>
> En forsigtig krydring med ét stk hel kanel og en rengjort
> (økologisk) citron i skiver pr. 5 kg hyldebær øger velsmagen
> betydeligt, uden at ødelægge smagen af hyld.
> Har i stadig grønne blade fra solbærbuskene, kan en håndfuld
> heraf være en god tilsætning under tilberedningen.
>
> Det er meget nødvendigt at bruge Atamon (følg brugsanvisningen),
> da saften ellers vil gå i gæring, næsten uanset hvor omhyggelige
> i har været med rengøring o.s.v.
> Vil i undlade, er det nemt at pastorisere de fyldte glasflasker i
> en ovn eller i en suppegryde med kogende vand. Beregn god tid.
>
> Saften kan bruges til glög, hyldebærsuppe, saftevand, smagsstof i
> sovser, rødkål og andre ting.
>
> Jeg vil ikke anbefale at bruge tilsætning af sukker, medmindre
> det udelukkende skal bruges til saftevand i fortynding med vand
> og et par isterninger.
>
> >På forhånd tak!
>
> Velbekomme
>
>
> m.v.h. Emil
>



rasmus hedegaard ras~ (16-09-2001)
Kommentar
Fra : rasmus hedegaard ras~


Dato : 16-09-01 10:39

hej,

>Min mor drikker saften varm om vinteren. Skal der mon så sukker i??

Ja, det skal der nok.

[SNIP]
>> Saften kan bruges til glög, hyldebærsuppe, saftevand, smagsstof i
>> sovser, rødkål og andre ting.

Jeg vidste ikke det kunne bruges til så meget. Jeg plejer bare at
spise det med tvebakker eller lidt mannagrød, dvs. som traditionel
hyldebærsuppe, men det andet skal vist prøves:)

mvh.
--
stud. scient. på NBIfAFG v. KU.
Rasmus Hedegaard Rasmussen,
(rhr@fys.ku.dk), http://www.fys.ku.dk/~rhr/ .

Emil (16-09-2001)
Kommentar
Fra : Emil


Dato : 16-09-01 21:18

On Sun, 16 Sep 2001, rasmus hedegaard rasmussen wrote:

>Jeg vidste ikke det kunne bruges til så meget. Jeg plejer bare at
>spise det med tvebakker eller lidt mannagrød, dvs. som traditionel
>hyldebærsuppe, men det andet skal vist prøves:)

Da jeg ikke vidste hvad traditionel hyldebærsuppe er, slog jeg
det op i en kogebog - og det så ikke ret spændende ud.

Så jeg vil anbefale at koge 250 gram bær i 1 liter vand sammen
med *lidt* hel kanel og citronskal. Suppen sies, tilsmages med
sukker, jævnes en smule med kartoffelmel, og tilsættes store
æblestykker, som bare lige varmes op i suppen de sidste minutter
før serveringen. Serveres varm med tvebakker eller iskold.
I stedet for kanel, kan den krydres med lidt vanilje.

Prøv den, for det er lækkert og nemt at lave.

m.v.h. Emil


Emil (16-09-2001)
Kommentar
Fra : Emil


Dato : 16-09-01 23:51

On Sun, 16 Sep 2001, Ulrik Andreassen wrote:

>Min mor drikker saften varm om vinteren. Skal der mon så sukker i??

Det er selvfølgelig det nemmeste hvis sukkeret er tilsat fra
starten. Men som nævnt i et tidligere svar, skal man passe på
ikke at komme for meget i.

Du kan få et hint om mængden ved at kigge på
indholdsdeklarationen på den færdigkøbte saft som hun plejer at
bruge.

Ellers kan hun bruge lidt almindeligt sirup, glukose eller
honning; det opløses hurtigt i den varme saft, er nemt at dossere
og giver en god smag.


m.v.h. Emil


Peter W. Bosse (17-09-2001)
Kommentar
Fra : Peter W. Bosse


Dato : 17-09-01 03:14

"Ulrik Andreassen" <ulrik@infomail.dk> skrev i meddelandet...
> Jeg vil meget gerne glæde min mor med noget hyldebærsaft. Hun køber
> altid en masse om vinteren og nu er vi lige flyttet ud, hvor der er en
> masse hyldebær. Jeg har nu bare et problem, jeg har ingen opskrift..

Udover de allerede indløbne saft-opskrifter, så har du også en anden
mulighed for at glæde din mor, nemlig en dejlig hjemmelavet
hyldebærchutney...

Hyldebærchutney:
500 g hyldebær
500 g æbler
500 g finhakkede løg
100 g rosiner
¼ l eddike
300 g mørkt puddersukker
lidt salt
et drys stødt ingefær
1 tsk sennepsfrø

Løgene svitses, til de er lysebrune. Hæld eddike på og lad det så koge
op igen. Tilsæt det fint snittede æble og hyldebærrene sammen med
rosiner, ingefær, salt og de andre krydderier. Hæld det meste af eddiken
i, og bring blandingen i kog. Rør godt hele tiden, og når frugten
begynder at blive blød, hældes resten af eddiken og sukkeret i. Lad det
koge ind, til blandingen er tilpas tyk.
--

PS: Herudover, et gammelt råd mod "forstoppelse" (pu-ha, da da)...

10 g tørrede hyldebær
100 g vand

Lad bærrene koge svagt i 5 minutter og si dem fra. Afkoget drikkes
varmt, om morgenen på tom mave og om aftenen før sengetid.
--

Mod iskias og gigt:

20 g friskpresset hyldebærsaft
10 g rødvin

Bland saften med rødvinen. Blandingen drikkes både morgen og aften.
--

PS: Til sidst og ikke mindst - husk, at gemme lidt hyldebærsaft til dig
selv...
Her er fx opskriften til bekæmpelse mod den alm. kendte danske nationale
sygdom - "forkølelse":

½ l hyldbærsaft
¼ l lindeblomt-te
2 kryddernelliker
1 stykke hel kanel
lidt citronsaft

Varm hyldebærsaften op og lad den trække i 10 minutter sammen med kanel,
kryddernelliker og citronsaft. Lad lindeblomst-teen trække imens. Bland
det hele sammen og sød evt. med lidt honning. Godt at drikke om aftenen,
når der er forkølelse på vej.

God bless America!

--
Mvh.
Peter W. Bosse

-Husk venligst at svare under det citerede!
www.usenet.dk



Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177557
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408877
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste