Kurt Hansen udtrykte præcist:
> Jeg er bestemt ikke vinkender, men bæller gerne dagligt et par glas.
> Jeg vælger ud fra hvad der smager godt. Så er den ikke længere.
Der er i bund og grund ikke forske på vinkendere og andre på dette
punkt - typisk vil vinkendere blot have udviklet deres evne til at
smage og finde (og genkende) forskellige kvaliteter i vinen. Det er jo
ikke ukendt fra andre fødevarer at man lærer en smag og derefter sætter
pris på den.
> Jeg skimmede hyldekanterne og Netto er så flinke, at de skrive en
> karakteristik. Udvalget var stort, men jeg fandt kun to flasker med
> prædikatet "halvtør" og en enkelt "sød" - resten var "tør". Jeg tog en
> hurtig beslutning og valgte en tør, argentinsk Zonda, uden dog at
> kende den.
>
> Hvorfor det? Er danskene generelt mest til tørre vine? Man må formode,
> at Dansk Supermarked har rimeligt godt styr på hvad der efterspørges
> af deres kundesegment for de forskellige butikstyper.
Den tørre vin er stort set den vin, der er mest velegnet til mad - med
en del undtagelser selvfølgeligt. Mange søde vine er nok belastet af at
man dengang danskerne ikke drak og kendte så meget til vin, fik en hel
del søde produkter, der ikke var specielt velsmagende - bortset fra at
de var søde. Så mange mennesker har en mere eller mindre reflektorisk
afsky for sød vin.
Desuden er der nok en tilbøjelighed til at de søde typer ofte er ganske
dyre, når de er gode. En /god/ sød vin byder på nogle af de mest
koncentrerede smagsoplevelser og kan være en fantastisk oplevelse.
> Og så lige een gang til for Prins Knud: Hvorfor hedder det tør? Det
> modsatte af sød må være sur og det er da også sådan Hr. og Fru.
> Jensen, i mange tilfælde, oplever en tør vin.
Man kunne jo vælge at gå lidt teknisk til værks. Så er det modsatte af
sød ikke sur, det er bittert (basisk). Sød er ikke surs modsætning, men
en smag, der sammen med surt er velsmagende, hvorfor vi tit gøre sure
ting søde for dermed at opnå den eftertragtede smag. Ren citronsaft er
ikke voldsomt velsmagende, men balndet med sukker er den. Men den er
ikke holdt op med at være sur af den grund, vores smagsløgh belønner os
blot, når vi på en gang smager det søde og det sure.
Når man laver vin, starter man jo med en druesaft, der indeholder en
del sukker og nogen syre. Når sukkeret ved gæringen omdannes til
alkohol bevirker denne, at man får en 'tør' fornemmelse i munden fra
alkohol og syre. Der vil altid i en eller anden grad være noget sukker
tilbage - og op til en 40-50 g/l bliver normalt betegnet som tør eller
halvtør vin.
--
Jan Bøgh
Fotos:
http://album.boegh.net