"jos" <finn@home.dk> skrev i en meddelelse
news:4c82001d$0$36564$edfadb0f@dtext01.news.tele.dk...
> >
>> Jeg er opmærksom på problemet og vi skiftes til at vande - Vorherre
>> og jeg - og jeg giver af og til en håndfuld NPK. Der er fint liv
>> inde i midten, hvor kompostorm, bænkebidere og andet kryb boltrer
>> sig. Det tørre, ikke omsatte skal over i den nye afdeling ca
>> 1.50x1.50x1.30 og så bliver det lettere at komme til den egentlige
>> kompost. Mvh
>> Aksel
> Hold op med det pjat. Komposten har absolut ingen glæde af NPK - kun
> yderligere forurening er resultatet.
>
Sludder og vrøvl kære jos
Tilskud af kvælstof kan være nødvendigt, hvis komposten skal omsættes
rimelig hurtigt og hvis det anvendte plantemateriale ikke indeholder
cellulose (kulstofkilde) i overskud.
> Du kan med fordel tilsætte Læsket Kalk. - kan vist stadig fås på DLG. hvis
> ikke man kan finde et gammeldags mørtelværk.
> Kalken sættet gang i mikroorganismerne.
>
> Jeg var gennem mange år modstander af "plastbeholderne", som værende lidt
> "kunstige", men er på mine gamle dage blevet omvendt. De virker
> fortræffeligt, ikke mindst grundet deres evne til at holde på fugten.
> Alligevel får de periodisk et par spande efter at være rodet lidt op i de
> øverste 30 cm.
> Jeg er også imponeret af de specielle "kompostorm" - De omlægger
> komposten i samme sæson, hvor de "naturlige" normalt tager 2 sæsoner..
>
Du kan ikke helt sammenligne traditionel kompostering og så
ormekompostering.
Ormene er yderst følsomme overfor fugt og pH og ofte er det køkkenaffald,
som dominerer hos dem, der anvender kompostorme.
Passer man ikke på og sørger for at få tilført noget groft materiale sammen
med køkkenaffaldet, vil det "brænde sammen" og ende som noget surt,
ildelugtende stads.
Tilsætning af kalk for at holde pH i det neutale område er mere et must ved
ormekompostering af køkkenaffald end ved traditionel kompostering.
Som du selv har erfaret, vil den traditionelle kompostering tage lang tid,
hvis ikke forholdene i bunken er optimale. F.eks. kan mangel på kvælstof
eller vand trække processen ud.
Jeg komposterer mit køkkenaffald sammen med mit haveaffald på traditionel
vis og på én sæson uden problemer i en hjemmelavet kompostbeholder med to
rum på hver 1,25 m3. Skulle jeg engang lege med kompostorm igen, vil jeg
helt klart vælge en plastbeholder, fordi den bare er bedre til at holde på
vandet end den mere åbne kompostbeholder af træ. Ormene bliver inaktive og
dør ret hurtigt ved udtørring.
Som jeg ser det er kompostorm en fordel ved relativt små mængder organisk
materiale. Har man større mængder er de komercielle beholdere alt for små.
Tom