/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Oxalsyre
Fra : troglodyt


Dato : 27-08-10 03:12

Jeg mindes fra min fjerne barndom, at min moder , når hun lavede
f.eks. rabarbergrød, anvendte et jævningpulver der - iflg. moder -
skulle neutralisere den stærkt skadelige oxalsyre som rabarberne
angiveligt indeholdt.

Er der nogen der ved hvad oxalsyre er, og er den nu så skadelig? Og
hvad er det den skader?

Jeg har selv for et par dage siden lavet en lagkage med et indslag at
en rabarberkompot aldes uden at tage hensyn til denne skadelige syre,
og jeg lever da endnu. Jeg har ikke engang haft det mindste ubehag. Nå
jo, måske lidt hoste, men det skydes nok de 30 Kings.

troglodyt

 
 
Andreas M. Hansen (27-08-2010)
Kommentar
Fra : Andreas M. Hansen


Dato : 27-08-10 04:59



> Er der nogen der ved hvad oxalsyre er, og er den nu så skadelig? Og
> hvad er det den skader?
>

Jeg kan i hvert fald huske den ru fornemmelse man fik, nr man lod tungen
glide en tur hen over tænderne efter en portion rabarbergrød lavet uden den
neutraliserende jævningsblanding.

mvh

Andreas M. Hansen



Ukendt (27-08-2010)
Kommentar
Fra : Ukendt


Dato : 27-08-10 07:09


"troglodyt" <troglodyt@peux.dk> skrev i en meddelelse om oxalsyre.

Det er ikke dedt største problem for voksne, der kun af og til spiser
rabarber - eller spinat fx.

Der har formentlig været lidt kridt i det jævningspulver, din mor anvendte.

Oxalsyren kan ætse tandemaljen - og at syren er der, kan man jo forvisse sig
om, når man ser sine pæne blanke gryder efter tilberedelsen.
Der er vel også en risiko for at kroppen forsyres, hvis man er ganske lille.

Men i dagens Danmark hører eftermad jo til livets overraskelser, og de
mængder vi som almindelige mennesker kommer til at indtage, gør næppe fra
eller til.

Jeg ville dog nok anbefale børnebørnene at de skyller munden efter at have
gnasket på en rå rabarb.




Anders Wegge Keller (27-08-2010)
Kommentar
Fra : Anders Wegge Keller


Dato : 27-08-10 08:54

troglodyt <troglodyt@peux.dk> writes:

> Er der nogen der ved hvad oxalsyre er, og er den nu så skadelig? Og
> hvad er det den skader?

Oxalsyre kan give nyreskader.

--
/Wegge

Leder efter redundant peering af dk.*,linux.debian.*

Jesper Mehlsen (27-08-2010)
Kommentar
Fra : Jesper Mehlsen


Dato : 27-08-10 15:32

troglodyt skrev:
> Jeg mindes fra min fjerne barndom, at min moder , når hun lavede
> f.eks. rabarbergrød, anvendte et jævningpulver der - iflg. moder -
> skulle neutralisere den stærkt skadelige oxalsyre som rabarberne
> angiveligt indeholdt.
>
> Er der nogen der ved hvad oxalsyre er, og er den nu så skadelig? Og
> hvad er det den skader?
>
> Jeg har selv for et par dage siden lavet en lagkage med et indslag at
> en rabarberkompot aldes uden at tage hensyn til denne skadelige syre,
> og jeg lever da endnu. Jeg har ikke engang haft det mindste ubehag. Nå
> jo, måske lidt hoste, men det skydes nok de 30 Kings.
>
> troglodyt

Rabarberne er ikke farlige, men oxalsyren kan i store mængder
afstedkomme bivirkninger.

Oxalsyren binder calcium og magnesiumioner i tarmen og i kroppen. Spiser
man derfor meget oxalsyre (spinat, rabarber, purløg, persille, amaranth
.... ) vil det bindes til calciumsalte i kosten og føre til at
kalkoptaget nedsættes. Det er ikke hensigtmæssigt gennem længere tid, da
man i så fald kommer i negativ calciumbalance, med risiko for afkalkede
knogler og forstyrrelse i koagulationsevne og krampetærskel.

Oxalsyren er ikke giftig for nyren, som en har skrevet. Men det kan give
anledning til dannelse af calcium-oxalsten (nyresten) og der er mistanke
om at også podagra og vulvodyni kan forværres.

I industrien anvendes oxalsyrer i store koncentrationer som blegemidler.
I en rabarberstængel er der kun omkring 0.50% koncentration og det er
derfor ikke så slemt endda.

Hilsen Jesper

Grethe Hoff (27-08-2010)
Kommentar
Fra : Grethe Hoff


Dato : 27-08-10 17:11


"Jesper Mehlsen" <nospam@nospam.dk> skrev i en meddelelse
news:4c77cc4e$0$50450$14726298@news.sunsite.dk...
> troglodyt skrev:
>> Jeg mindes fra min fjerne barndom, at min moder , når hun lavede
>> f.eks. rabarbergrød, anvendte et jævningpulver der - iflg. moder -
>> skulle neutralisere den stærkt skadelige oxalsyre som rabarberne
>> angiveligt indeholdt.
>>
>> Er der nogen der ved hvad oxalsyre er, og er den nu så skadelig? Og
>> hvad er det den skader?
>>
>> Jeg har selv for et par dage siden lavet en lagkage med et indslag at
>> en rabarberkompot aldes uden at tage hensyn til denne skadelige syre,
>> og jeg lever da endnu. Jeg har ikke engang haft det mindste ubehag. Nå
>> jo, måske lidt hoste, men det skydes nok de 30 Kings.
>>
>> troglodyt
>
> Rabarberne er ikke farlige, men oxalsyren kan i store mængder afstedkomme
> bivirkninger.
>
> Oxalsyren binder calcium og magnesiumioner i tarmen og i kroppen. Spiser
> man derfor meget oxalsyre (spinat, rabarber, purløg, persille, amaranth
> ... ) vil det bindes til calciumsalte i kosten og føre til at kalkoptaget
> nedsættes. Det er ikke hensigtmæssigt gennem længere tid, da man i så fald
> kommer i negativ calciumbalance, med risiko for afkalkede knogler og
> forstyrrelse i koagulationsevne og krampetærskel.
>
> Oxalsyren er ikke giftig for nyren, som en har skrevet. Men det kan give
> anledning til dannelse af calcium-oxalsten (nyresten) og der er mistanke
> om at også podagra og vulvodyni kan forværres.
>
> I industrien anvendes oxalsyrer i store koncentrationer som blegemidler. I
> en rabarberstængel er der kun omkring 0.50% koncentration og det er derfor
> ikke så slemt endda.
>
> Hilsen Jesper

Så en porsjon stuet spinat til laksen en gang i uken, er ikke
farligt!!...Tror jeg ;)
Alt med måte, som med alt annet. ;)
--
Grethe
Deilig å være norsk i DK
http://cegredesign.com/



Anders Wegge Keller (27-08-2010)
Kommentar
Fra : Anders Wegge Keller


Dato : 27-08-10 18:39

Jesper Mehlsen <nospam@nospam.dk> writes:

> Oxalsyren er ikke giftig for nyren, som en har skrevet. Men det kan
> give anledning til dannelse af calcium-oxalsten (nyresten) og der er
> mistanke om at også podagra og vulvodyni kan forværres.

Det ved jeg nu snart ikke. Her er et lille udpluk fra et material
safety data sheet:

Toxic! May cause burns, nausea, severe gastroenteritis and
vomiting, shock and convulsions. May cause renal damage, as
evidenced by bloody urine. Estimate fatal dose is 5 to 15 grams.

<http://www.jtbaker.com/msds/englishhtml/o6044.htm>

--
/Wegge

Leder efter redundant peering af dk.*,linux.debian.*

Anders Wegge Keller (28-08-2010)
Kommentar
Fra : Anders Wegge Keller


Dato : 28-08-10 19:26

Jesper Mehlsen <nospam@nospam.dk> writes:

> Du kigger på produktinformation for et industriprodukt (. Det er
> ikke i de doser du vil finde oxalsyren i fødevarer. Dit produktblad
> tager udgangspunkt i en 99% opløsning af oxalsyre og heraf skal du
> spise 5-15 g før det er toksisk.

Det er den akut dødelige dosis. Nyreskaderne optræder ved betydeligt
lavere doser.

--
/Wegge

Leder efter redundant peering af dk.*,linux.debian.*

Anders Wegge Keller (29-08-2010)
Kommentar
Fra : Anders Wegge Keller


Dato : 29-08-10 07:03

Jesper Mehlsen <nospam@nospam.dk> writes:

> Anders Wegge Keller skrev:

>> Det er den akut dødelige dosis. Nyreskaderne optræder ved betydeligt
>> lavere doser.

> SÃ¥ bruger man Non-oxal fra Brugsen ... done deal

Ja. Det er det der er hele pointen. Man bør iøvrigt også bruge
nonoxal til spinat.


--
/Wegge

Leder efter redundant peering af dk.*,linux.debian.*

Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177549
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408820
Brugere : 218887

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste