Vi har her i Spanien (Tenerife) efterhånden lært at bestille en Cortado
når vi skal nyde en eftermiddagsting. Det er en espresson med mælk (ikke
pisket) vist nok i forholdet ca. 1:2, d.v.s. 1 del espresso og 2 dele
leche. Det er en drik som rigtig mange af de lokale drikker, og den er
billig - typisk 0,70-0,85€ serveret.
Jeg har undret mig over at somme tider bliver vi spurgt om det skal være
"natural" når vi bestiller en cortado. Jeg troede at "en cortado var en
cortado".
Her til aften var der så en frisk tjener der serverede os en variant som
hun kaldte en Paraquito (ikke sikker på stavningen). Den bestod af noget
sødmælk, noget likør, vist nok noget kanel og et lille stykke
citronskal. Oveni dette hældte hun så en espressokaffe, ikke brygget på
en traditionel espressomaskine men en af de små kander - og kaffen lagde
sig ovenpå det hvidlige/cremetfarvede lag. Så rører man det sammen, og
får en mere sød men lækker dessert-"kaffe".
Nogen som kender disse kaffevarianter, deres navne og hvordan de
fremstilles. Tjeneren nævnte at "Paraquito" også kaldes noget andet, men
hvad erindrer jeg ikke lige. Kanarieøeerne er vist lidt orienteret mod
den sydamerikanske kultur, og sprog og udtryk kommer nok snarere derfra
end fra fastlandsspanien. Der er i hvert fald en del latinoer hernede.
|