"Michael Meidahl Jensen" <mmj@FJERNDETTEtidsfaktoren.dk> skrev i meddelelsen
news:4b48d167$0$56787$edfadb0f@dtext02.news.tele.dk...
>
> "Kevin Borbye Edelvang" skrev i en meddelelse
>
>
>> Efter min mening burde man regulere
>>således, at et produkt, der ikke er kærnet, ikke må >kaldes smør. Så
>>slap vi da af med Lurpak.
Jeg er helt enig i, at man underminerer det langvarige arbejde, hele
branchen har haft med at opbygge Lur-mærket gennem mange år. Det har altid
været meget nøjagtige krav til smør, der skulle bære lurmærket. Nu ved jeg
ikke helt præcist, hvem der er med i Lur-mærke samarbejdet, men meget tyder
på, at de allesammen er ejet af Arla efterhånden...
> Jeg troede at resultatet fra kærning og så kontinuerlig smørmaskiner rent
> smagsmæssigt var meget ens ?
Det kan det godt være, hvis man bruger samme kærnefløde. Gammeldags smør på
kærne er som regel af syrnet fløde, hvor man syrner hele flødemængden inden
kærningen. Lurpak smør, og generelt smør i storproduktion, kærnes som
usyrnet smør. Når smørret så er færdigt, ælter man brugssyre, salt og vand
ind i det inden det pakkes. Herved får man en meget præcis styring af
smørrets kvalitet, da man kan fremstille brugssyren under kontrollerede
forhold. Grunden til dette er, at man ønsker at anvende kærnemælken til
andre produkter, eks. flødeost, hertil ønsker man usyrnet kærnemælk.
Gammeldags smør vil derfor som regel smage "af mere", da smagsstofferne og
syren er mere indarbejdede i smørret. Det kan så være både "mere godt" og
"mere skidt", afhængig af hvordan syrningen er forløbet.
I teorien har selve kærneprocessen ikke indflydelse på smagen, men derimod
konsistensen og hårdheden. Og selvfølgelig hastigheden.
> Jeg har før købt smør fra New Newzeland ( købt i Rema ) , der var smagen
> IMHO meget bedre end alm Lurpak farve også mere "gul" , men jeg gætter på
> at smag/farve kommer af hvad køerne har fået at æde.
Den køber jeg også gerne uden blusel. Glimrende smør, til en billig penge.
De kan godt lave smør dernede! Dog er den vist usyrnet, så vidt jeg husker.
Men den har en flot farve, og god konsistens...der dog hovedsageligt kommer
af nedfrysning/optøningen. Men af og til kan jeg godt have lidt bondeanger
over, at smørret er købt i New Zealand i bulk, fragtet til DK, tøet og
ompakket i Varde. Det er lidt som at købe kildevand fra
Frankrig...unødvendigt, på et eller andet plan! Allerhelst køber jeg Arla´s
Harmonie smør...men der er jeg nok også lidt forudindtaget, da jeg selv har
arbejdet med at lave det
.
Mvh
Linde