/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Ristet franskbrød, sundhedværdi?
Fra : peter


Dato : 15-11-09 11:29

Hej

Er der nogle her, der ved hvordan sundhedsværdien af franskbrød
påvirkes af ristning? Fedtprocent, vitaminer osv.?

Mvh og på forhånd tak!

 
 
Emil (15-11-2009)
Kommentar
Fra : Emil


Dato : 15-11-09 21:17

peter <peter900000@hotmail.com> wrote:


>Er der nogle her, der ved hvordan sundhedsværdien af franskbrød
>påvirkes af ristning? Fedtprocent, vitaminer osv.?

Det er umuligt at definere en absolut sundhedsværdi, idet der indgår
ukendte faktorer som f.eks. opstår under bruningen af brødet. Det kan
være kræftfremkaldende eller livsforlængende stoffer, som opstår i
tusindvis, og kun ganske få af dem er udforsket. Men de smager godt.

Der kan siges nogle generelle ting.

Da noget af vandet fordamper, og fedtet ikke fordamper, vil
fedtprocenten naturligvis stige.

Mange vitaminer nedbrydes ved opvarmning, og her er tiden også af
betydning. Så ristning af et forbagt brød, kan være lige så
vitaminrigt som et traditionelt bagt brød.

Når franskbrød virker tørt efter et par dage, er årsagen at noget af
vandet bindes i krystalstrukturer. Det absolutte vandindhold er tæt på
uændret.
Ved ristning (opvarmning) nedbrydes krystalstrukturerne og vandet
bliver til frit vand, hvorfor brødet vil opleves som nybagt.

Så nyd brødet på den måde, som du holder mest af.


m.v.h. Emil

Peter Knutsen (16-11-2009)
Kommentar
Fra : Peter Knutsen


Dato : 16-11-09 17:25

Emil wrote:
[...]
> Da noget af vandet fordamper, og fedtet ikke fordamper, vil
> fedtprocenten naturligvis stige.
[...]

Ikke i forhold til kalorieindholdet. Det er uændret.

Man kan højst tale om "fedtkalorier pr enhed mæthedsfornemmelse", under
antagelse at det mindskede vandindhold gør at mæthedsfornemmelsen pr
vægtenhed bliver mindre (hvilket jeg ikke engang ved om er korrekt).

--
Peter Knutsen
sagatafl.org

Emil (25-11-2009)
Kommentar
Fra : Emil


Dato : 25-11-09 01:12

Peter Knutsen <peter@sagatafl.invalid> wrote:

>Emil wrote:
>> Da noget af vandet fordamper, og fedtet ikke fordamper, vil
>> fedtprocenten naturligvis stige.

>Ikke i forhold til kalorieindholdet. Det er uændret.

Naturligvis. Men det er jo ikke på den måde, at varedeklarationerne er
skruet sammen.


m.v.h. Emil

Peter Knutsen (25-11-2009)
Kommentar
Fra : Peter Knutsen


Dato : 25-11-09 19:48

Emil wrote:
> Peter Knutsen <peter@sagatafl.invalid> wrote:
>>Emil wrote:
>>
>>>Da noget af vandet fordamper, og fedtet ikke fordamper, vil
>>>fedtprocenten naturligvis stige.
>
>>Ikke i forhold til kalorieindholdet. Det er uændret.
>
> Naturligvis. Men det er jo ikke på den måde, at varedeklarationerne er
> skruet sammen.

Det er rigtigt nok.

--
Peter Knutsen
sagatafl.org

Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177549
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408820
Brugere : 218887

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste