"Peter Knutsen" <peter@sagatafl.invalid> skrev i meddelelsen
news:4aee2688$0$272$14726298@news.sunsite.dk...
> nu står der noget andet på DRs nyhedsside:
> <
http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2009/11/01/131928.htm >
>
> Jeg citerer et enkelt afsnit fra artiklen:
> <citat>
> - Som det er nu, beregnes der ikke energi af kostfibre. Men en del af
> kostfibrene nedbrydes bakterielt i tarmen og optages derefter i
> organismen, så noget energi tilfører de alligevel. Med de nye regler skal
> denne energi tages med i beregningen af en fødevares energi, siger Vibeke
> Kaas, fødevarekonsulent i Dansk Varefakta Nævn.
> </citat>
>
> Jeg har også tidligere tænkt, at der jo sker noget energiomsætning nede i
> tarmen, når bakterierne spiser fibrene, og at der derved må frigøres
> varmeenergi, sådan at kroppen selv behøver at brænde en smule færre
> kalorier af for at holde de cirka 37 grader celsius, i forhold til hvis
> alle fibrene bare kommer ud i den anden ende i uomsat form.
Heh der kan man bare se
. Efter lidt goggling ser det ud til, at visse
fibre, opløselige, rent faktisk nedbrydes delvist, til kortkædede fedtsyrer
som eddike-, smør- og gedebukkesyrer. Det var heller ikke med i mit pensum,
men det må jo have en relevans siden det nu skal til at deklareres. Wiki
siger, at disse fibre kan frigøre så meget som 2 kcal/gram, så ved fødevarer
der har højt indhold af disse fibre har det da en betydning.
Interessant, men måske grunden til at man ikke tidligere har deklareret
fibre som næringsholidge er, at det er problematisk at skelne mellem de
opløselige og ikke opløselige?
Mvh
Linde