|
| Mine nedsaltede sild er ved at være klar Fra : Jens Bruun |
Dato : 06-10-09 18:45 |
|
De har i hvert fald optaget den ene grøntsagsskuffe i køleskabet i et helt
år. Så nu må de siges at være "gammeldags modnede" - alle 20 styks fuldfede
høstsild årgang '08.
Nå, nu nærmer sig årstiden, jeg ellers ikke bryder mig om, og silden skal
selvfølgelig have en fremherskende plads på frokostbordet, når vi nærmer os
vintersolhverv, og hér skal jeg have lidt inspiration...
Så - har du en god opskrift på en spændende, marineret sild, så lad mig få
den. Så vil jeg til gengæld love, at opskriften (vistnok) får den ypperste
spegesild, der kan frembringes.
--
-Jens B.
D.e.f.f.e.s.
| |
Klaus Alexander Seis~ (06-10-2009)
| Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~ |
Dato : 06-10-09 18:55 |
|
Jens Bruun skrev:
> De har i hvert fald optaget den ene grøntsagsskuffe i køleskabet
> i et helt år. Så nu må de siges at være "gammeldags modnede" -
> alle 20 styks fuldfede høstsild årgang '08.
Vil du ikke begynde med at fortælle hvilken opskrift du fulgte? Jeg
kender kun sild i glas…
Mvh,
--
Klaus Alexander Seistrup
http://klaus.seistrup.dk/
| |
Jens Bruun (06-10-2009)
| Kommentar Fra : Jens Bruun |
Dato : 06-10-09 19:02 |
|
"Klaus Alexander Seistrup" <klaus@seistrup.dk> skrev i en meddelelse
news:hag09u$q4b$1@zdani.szn.dk
> Vil du ikke begynde med at fortælle hvilken opskrift du fulgte? Jeg
> kender kun sild i glas.
Selvfølgelig:
Jeg tog 20 styks fuldfede, ny(lystfisker)fangede Øresundssild, og lagde dem
i min grøntsagsskuffe i køleskøbet lagvis med godt med groft salt imellem
hvert lag. Dertil et ordentligt lag salt ovenpå, der "forseglede" det hele.
Og så ventede jeg i små 12 måneder.
Så nu har jeg mine spegesild klar, og skal til at lave marinerede udgaver af
dem.
--
-Jens B.
D.e.f.f.e.s.
| |
Klaus Alexander Seis~ (06-10-2009)
| Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~ |
Dato : 06-10-09 21:51 |
|
Jens Bruun skrev:
> Jeg tog 20 styks fuldfede, ny(lystfisker)fangede Øresundssild,
> og lagde dem i min grøntsagsskuffe i køleskøbet lagvis med godt
> med groft salt imellem hvert lag.
NÃ¥, er det det hele? Det lyder jo nemt nok. Tak for'et. :)
Mvh,
--
Klaus Alexander Seistrup
http://klaus.seistrup.dk/
| |
jos (07-10-2009)
| Kommentar Fra : jos |
Dato : 07-10-09 10:20 |
|
Jens Bruun wrote:
> De har i hvert fald optaget den ene grøntsagsskuffe i køleskabet i et
> helt år. Så nu må de siges at være "gammeldags modnede" - alle 20
> styks fuldfede høstsild årgang '08.
>
> Nå, nu nærmer sig årstiden, jeg ellers ikke bryder mig om, og silden
> skal selvfølgelig have en fremherskende plads på frokostbordet, når
> vi nærmer os vintersolhverv, og hér skal jeg have lidt inspiration...
>
> Så - har du en god opskrift på en spændende, marineret sild, så lad
> mig få den. Så vil jeg til gengæld love, at opskriften (vistnok) får
> den ypperste spegesild, der kan frembringes.
Der hvor jeg kommer fra, spisen man enten spegesild ELLER marinerede sild!
Spegesild serveres med kogte kartofler og en hvid løgsovs.
Marinerede på en grov rugbrødsskive - gerne med tyk smør.
finn
| |
Jens Bruun (07-10-2009)
| Kommentar Fra : Jens Bruun |
Dato : 07-10-09 10:26 |
|
"jos" <jos@her.dk> skrev i en meddelelse
news:4acc5d2e$0$36574$edfadb0f@dtext01.news.tele.dk
> Der hvor jeg kommer fra, spisen man enten spegesild ELLER marinerede
> sild!
Jeg tror, du misforstår mig.
> Spegesild serveres med kogte kartofler og en hvid løgsovs.
> Marinerede på en grov rugbrødsskive - gerne med tyk smør.
Jeg efterlyser opskrifter på marinerede sild - altså marinaderne.
Spegesildene, der skal smides i marinaderne, har jeg på plads.
Måske misforståelsen opstår, fordi jeg betegner mine nedsaltede, nu modnede
sild, som "spegesild"?
--
-Jens B.
D.e.f.f.e.s.
| |
jos (07-10-2009)
| Kommentar Fra : jos |
Dato : 07-10-09 10:45 |
|
Jens Bruun wrote:
> "jos" <jos@her.dk> skrev i en meddelelse
> news:4acc5d2e$0$36574$edfadb0f@dtext01.news.tele.dk
>
>> Der hvor jeg kommer fra, spisen man enten spegesild ELLER marinerede
>> sild!
>
> Jeg tror, du misforstår mig.
>
>> Spegesild serveres med kogte kartofler og en hvid løgsovs.
>> Marinerede på en grov rugbrødsskive - gerne med tyk smør.
>
> Jeg efterlyser opskrifter på marinerede sild - altså marinaderne.
> Spegesildene, der skal smides i marinaderne, har jeg på plads.
>
> Måske misforståelsen opstår, fordi jeg betegner mine nedsaltede, nu
> modnede sild, som "spegesild"?
Jamen så misforstår jeg dig ikke
dine modnede sild er i min terminologi spegesild, idet det var sådan at
sildene blev lagrede/modnede.
- jeg vil tro den eneste forskel er, at du formodentligt har renset sildene
først. Gammeldags Spegesild fra tønden var den hele sild (uåbnet og med
hovedet i behold). Først et lag salt i tønden, så et lag sild, så et lag
salt osv. efter en passsende lagringstid, var saltet opløst af væden fra
sildene, og købmanden henne om hjørnet i nummer 20 kunne nappe den ene sild
efter den andenmed en stor træsaks i vædsken , hvis karakteristiske duft
fyldte hele butikken. Hjemme blev den så skyllet og udvandet, gerne i mælk,
og derefter serveret med hvid løgsovs.
Marinerede sild derimod, var åbnede og rensede, og hovedet fjernet, derefter
lagt i en sukker, løg og eddikemarinade, mindst et par uger, hvorefter de
blev serveret med rugbrød, smør og friske løgringe.
Altså INGEN marinering af spegesild, da de jo pr definition er modne.
finn
| |
Jens Bruun (07-10-2009)
| Kommentar Fra : Jens Bruun |
Dato : 07-10-09 10:56 |
|
"jos" <jos@her.dk> skrev i en meddelelse
news:4acc632b$0$36581$edfadb0f@dtext01.news.tele.dk
> dine modnede sild er i min terminologi spegesild, idet det var sådan
> at sildene blev lagrede/modnede.
Så er vi jo enige.
> - jeg vil tro den eneste forskel er, at du formodentligt har renset
> sildene først.
Kunne jeg ikke drømme om. Mine sild er nedsaltede hele og få timer efter, de
blev hevet op af Øresund.
> Gammeldags Spegesild fra tønden var den hele sild
> (uåbnet og med hovedet i behold). Først et lag salt i tønden, så et
> lag sild, så et lag salt osv. efter en passsende lagringstid, var
> saltet opløst af væden fra sildene,
Sådan ser mine sild også ud. De ligger nu og svømmer i saltlagen, men har en
hård "forsegling" af salt på toppen.
> Hjemme
> blev den så skyllet og udvandet, gerne i mælk, og derefter serveret
> med hvid løgsovs.
Nja, der springer jeg nok over. Mine spegesild skal renses, fileteres,
udvandes og derefter marineres på forskellig måde.
> Marinerede sild derimod, var åbnede og rensede, og hovedet fjernet,
> derefter lagt i en sukker, løg og eddikemarinade, mindst et par uger,
> hvorefter de blev serveret med rugbrød, smør og friske løgringe.
Bingo. Jeg efterlyser netop opskrifter på marinader.
> Altså INGEN marinering af spegesild, da de jo pr definition er modne.
I min bog laves marinerede sild ved at smide rensede, fileterede spegesild i
passende marinade. Jeg ved godt, at industriprodukterne ikke indeholder
spegesild, men derimod "ekspresmodnede" sild, der aldrig har set en
salttønde (eller - som i mit tilfælde - en grøntsagsbakke i køleskabet).
--
-Jens B.
D.e.f.f.e.s.
| |
jos (07-10-2009)
| Kommentar Fra : jos |
Dato : 07-10-09 11:46 |
|
>
> Bingo. Jeg efterlyser netop opskrifter på marinader.
>
Ok, - basis er en marinade af lagereddike, sukker (samme vægtmængde) lidt
salt, lidt pebberkorn, og måske et par nellikekorn og et par laurbærblade,
samt et løg skåret i ringe -evt ½ ringe. Det hele koges godt igennem.
Heri marineres friske rensede sildefiletter
- eller måske de rensede (og udvaskede?) spegesild - i mindst 3-4 uger
god appetit. Jeg gad godt prøvesmage
finn
| |
Max (07-10-2009)
| Kommentar Fra : Max |
Dato : 07-10-09 12:46 |
|
Hej Finn
> Ok, - basis er en marinade af lagereddike, sukker (samme vægtmængde)
> lidt salt, lidt pebberkorn, og måske et par nellikekorn og et par
> laurbærblade, samt et løg skåret i ringe -evt ½ ringe. Det hele koges
> godt igennem.
Hvad med skiver af gulerod ?
> god appetit. Jeg gad godt prøvesmage
Kender du Elmer sild ?
--
Mvh Max
| |
jos (07-10-2009)
| Kommentar Fra : jos |
Dato : 07-10-09 13:20 |
|
Max wrote:
> Hej Finn
>
>> Ok, - basis er en marinade af lagereddike, sukker (samme vægtmængde)
>> lidt salt, lidt pebberkorn, og måske et par nellikekorn og et par
>> laurbærblade, samt et løg skåret i ringe -evt ½ ringe. Det hele koges
>> godt igennem.
>
> Hvad med skiver af gulerod ?
gulerod og sild??
>> god appetit. Jeg gad godt prøvesmage
>
> Kender du Elmer sild ?
næh, er han sildespecialist?
finn
| |
Max (07-10-2009)
| Kommentar Fra : Max |
Dato : 07-10-09 13:34 |
|
Hej Finn
>> Hvad med skiver af gulerod ?
> gulerod og sild??
Ja, jeg bruger gulerod i marinaden.
>> Kender du Elmer sild ?
> næh, er han sildespecialist?
Aner ikke hvem Elmer er :), men har en opskrift
der hedder sådan. Det er stegte sildefileer der er
lagt i en karry, sennep, olie og tomat dressing.
--
Mvh Max
| |
jos (07-10-2009)
| Kommentar Fra : jos |
Dato : 07-10-09 17:24 |
|
Max wrote:
> Hej Finn
>
>>> Hvad med skiver af gulerod ?
>> gulerod og sild??
>
> Ja, jeg bruger gulerod i marinaden.
>
>>> Kender du Elmer sild ?
>> næh, er han sildespecialist?
>
> Aner ikke hvem Elmer er :), men har en opskrift
> der hedder sådan. Det er stegte sildefileer der er
> lagt i en karry, sennep, olie og tomat dressing.
Lyder som en anden marinade som måske kunne bruges til Jens' spegesild
- den lyder faktisk god, og skal prøves - jeg tror også den vil være fin som
marinerede karrysild.
finn
| |
Max (07-10-2009)
| Kommentar Fra : Max |
Dato : 07-10-09 17:32 |
|
Hej Finn
> - den lyder faktisk god, og skal prøves - jeg tror også den vil være
> fin som marinerede karrysild.
Du kan lige få opskriften
Elmar's sild
10 stk ferske sildefilet
1 dl god olie
2 dl tomatkoncentrat
10 spk sukker
6 spk eddike
6 teske karry
1 teske sennepspulver
1 teske friskkværnet peber
2 små finthakkede løg
Sildefilet'erne flåes (skindet trækkes af) og skylles i koldt vand,
vendes i
hvedemel tilsat lidt salt og peber.
Steges gyldne i olie eller margarine, lægges til afkøling på et fad
Marinaden røres sammen incl. de finthakkede løg
Hæld lidt af marinaden i bunden af en plastbeholder, herefter lægges de
stegte sild i, resten af marinaden hældes over. Beholderes lukkes med
et tætsluttende låg.
Stilles i køleskab og trækker i ca. 1 uge før de spises.
Ved servering, lægges sildene og lidt marinade i en passende skål eller
et fad, pyntes med fintsnittede forårsløg eller fintklippet purløg.
Hertil serveres groft rugbrød, en god øl og en snaps.
--
Mvh Max
| |
Keld Nygaard (08-10-2009)
| Kommentar Fra : Keld Nygaard |
Dato : 08-10-09 10:02 |
|
> Kender du Elmer sild ?
>
Elmer sild er en fast del af svigermors julefrokost menu, og er, sammen med
hendes wrappede æbleflæsk, en af de få glæder der er ved julen.
Det kan så absolut anbefales!
--
Med venlig hilsen
Keld Nygaard
www.nygaard.eu
| |
Ole Larsen (08-10-2009)
| Kommentar Fra : Ole Larsen |
Dato : 08-10-09 15:46 |
|
Keld Nygaard skrev:
>> Kender du Elmer sild ?
>>
>
>
> Elmer sild er en fast del af svigermors julefrokost menu, og er, sammen med
> hendes wrappede æbleflæsk, en af de få glæder der er ved julen.
>
> Det kan så absolut anbefales!
>
Æbleflæsk kan være så dejligt - vil du fortælle mere om denne?
--
-and gallantly handed her my very last piece of gum-
---------------------------------
http://olelarsen.eu/htmlGallery/content/2006_02_22_012_large.html
| |
Keld Nygaard (08-10-2009)
| Kommentar Fra : Keld Nygaard |
Dato : 08-10-09 22:01 |
|
>> Elmer sild er en fast del af svigermors julefrokost menu, og er, sammen
>> med hendes wrappede æbleflæsk, en af de få glæder der er ved julen.
>>
>> Det kan så absolut anbefales!
>>
>
> Æbleflæsk kan være så dejligt - vil du fortælle mere om denne?
>
Hun tager æblebåde, wrapper et stykke bacon omkring hver båd, og så i ovnen
til æblet er mushy og bacon'en er sprød.
Det giver et rigtigt godt bacon-til-æble forhold.
Med venlig hilsen
Keld Nygaard
www.nygaard.eu
| |
Ole Larsen (09-10-2009)
| Kommentar Fra : Ole Larsen |
Dato : 09-10-09 06:09 |
|
Keld Nygaard skrev:
>>> Elmer sild er en fast del af svigermors julefrokost menu, og er, sammen
>>> med hendes wrappede æbleflæsk, en af de få glæder der er ved julen.
>>>
>>> Det kan så absolut anbefales!
>>>
>> Æbleflæsk kan være så dejligt - vil du fortælle mere om denne?
>>
> Hun tager æblebåde, wrapper et stykke bacon omkring hver båd, og så i ovnen
> til æblet er mushy og bacon'en er sprød.
> Det giver et rigtigt godt bacon-til-æble forhold.
>
> Med venlig hilsen
> Keld Nygaard
>
> www.nygaard.eu
>
>
Tak for det - lyder fint
--
-and gallantly handed her my very last piece of gum-
---------------------------------
http://olelarsen.eu/htmlGallery/content/2006_02_22_012_large.html
| |
|
|