/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
rønnebær
Fra : Charlotte P. Korsør


Dato : 28-09-09 20:16

Hej NG

Jeg har et rønnebærtræ, med masser af bær på.
Jeg ser på nettet at der er ting man kan bruge dem til.
Far siger at der er nogle rønnebær der kan bruges, og andre ikke.
Er det rigtigt?

knus

Charlotte



 
 
Emil (28-09-2009)
Kommentar
Fra : Emil


Dato : 28-09-09 23:39

"Charlotte P. Korsør" wrote:

>Jeg har et rønnebærtræ, med masser af bær på.
>Jeg ser på nettet at der er ting man kan bruge dem til.
>Far siger at der er nogle rønnebær der kan bruges, og andre ikke.
>Er det rigtigt?

ja, det er korrekt, at der _i udlandet_ vokser arter, som ikke bør
anvendes til spisebrug.

Alle de rønnebærarter som findes naturligt her i DK, kan alle bruges
til alt, efter de enten har fået frost _eller_ er blevet
varmebehandlede. Begge dele ødlægger et stof i rønnebærrene
(parasorbinsyre, kan give nyreskader).

Frysning af rønnebær reducerer den bitre smag, som aftager under
modningen. Til gengæld reducerer frysning pektinindholdet, hvilken så
kan udlignes ved at bruge sure, umodne æbler sammen med rønnebærrene i
gele og marmelade, eller bruge Blå Melatin (kræver mindre
sukkertilsætning) eller Gul Melatin.

Til drambrygning skal rønnebærrene først i dybfryseren i en uge (helt
modne) eller tre (lidt modne).


m.v.h. Emil

Charlotte-Hilda-Smøl~ (29-09-2009)
Kommentar
Fra : Charlotte-Hilda-Smøl~


Dato : 29-09-09 20:04

Nyre skader..... okay..

Fugle spiser dem da. ikke? Eller husker jeg galt?

Tak for alle de nyttige oplysninger.

knus

Charlotte


"Emil" <emilsen@nowhere.invalid> skrev i en meddelelse
news:n5b2c55phsbq2nb1bae9vtdlrbt07ac779@4ax.com...
> "Charlotte P. Korsør" wrote:
>
>>Jeg har et rønnebærtræ, med masser af bær på.
>>Jeg ser på nettet at der er ting man kan bruge dem til.
>>Far siger at der er nogle rønnebær der kan bruges, og andre ikke.
>>Er det rigtigt?
>
> ja, det er korrekt, at der _i udlandet_ vokser arter, som ikke bør
> anvendes til spisebrug.
>
> Alle de rønnebærarter som findes naturligt her i DK, kan alle bruges
> til alt, efter de enten har fået frost _eller_ er blevet
> varmebehandlede. Begge dele ødlægger et stof i rønnebærrene
> (parasorbinsyre, kan give nyreskader).
>
> Frysning af rønnebær reducerer den bitre smag, som aftager under
> modningen. Til gengæld reducerer frysning pektinindholdet, hvilken så
> kan udlignes ved at bruge sure, umodne æbler sammen med rønnebærrene i
> gele og marmelade, eller bruge Blå Melatin (kræver mindre
> sukkertilsætning) eller Gul Melatin.
>
> Til drambrygning skal rønnebærrene først i dybfryseren i en uge (helt
> modne) eller tre (lidt modne).
>
>
> m.v.h. Emil



Emil (29-09-2009)
Kommentar
Fra : Emil


Dato : 29-09-09 23:40

"Charlotte-Hilda-Smølfen, fra Korsør" wrote:

>Nyre skader..... okay..

Kun hvis du spiser store mængder af rå, knapt modne bær regelmæssigt.
Her til lands sørger naturen for, at det er tæt på umuligt.
Nyreskader optræder kun hvis du drikker store mængder rønnebærsnaps;
men det er så ikke bærrenes skyld


>Fugle spiser dem da. ikke? Eller husker jeg galt?

Fugle i de nordlige lande har dem i perioder som hovednæringsmiddel.
Tropiske fugle kan dø af at spise dem.


>Tak for alle de nyttige oplysninger.

Velbekomme. Nyd nu bærrene, både som dram og som gelé eller syltetøj.

Jeg har set opskrifter på gelé, hvor forfatteren ikke gad tilberede
æbler. I stedet blev rønnebærrene dækket med æblemost, kogte saften i
lang tid, væden siet fra, tilsmagt med sukkersaft og citron, for til
sidst at få et opkog med Blå Melatin, da æblemost ikke indeholder nok
pektin til at danne gelé.


m.v.h. Emil

Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177558
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408924
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste