On 20 Sep., 16:26, "Erik Olsen" <erik.ol...@ishoejby.dk> wrote:
> Louise wrote:
> > Jeg er for nylig blevet vegetar, og synes det går fint med
> > madlavningen.
> > Nu er det sådan at jeg snart skal bruge noget til madpakken, og vil
> > gerne bage noget brød med fyld, a la pølsebrød, men synes ikke rigtig
> > jeg kan finde på noget at bruge som fyld.
>
> > Har nogle herinde nogle gode ideer???
>
> Piroger kan laves med flere slags dej og mange slags fyld. Her er et par
> opskrifter:
>
> Samosas - piroger med grønsagsfyld (Pakistan)
> Til dejen: 2 dl vand * 112 tsk salt * 3 spsk olie * 6 dl mel
> Til fyld: 2 store kartofler * 2-3 gulerødder * nogle blomkålsbuketter *
> olie * 1 løg * ca. 1 dl majskorn * 1 tsk sennepsfrø * 1 tsk gurkemeje *
> 1 ½ tsk stødt koriander . 1 lille stykke frisk ingefær eller 1 tsk stødt
> ingefær . 3 spsk citronsaft * mel * vand
> Til friteringen: olie
> Hæld melet i en skål, rør olie og salt i og dernæst vandet, lidt ad
> gangen. Ælt dejen smidig og lad den hvile, mens du laver fyldet. Fauzia
> bruger ofte kun kartofler i sit fyld.
> Skræl kartofler, løg og gulerødder og skær dem i småstykker. Blomkålen
> ligeså. Varm olie i en stegepande og steg løgene heri sammen med
> krydderierne et par minutter. Kom de øvrige grønsager i, hæld vand på,
> så det står et par centimeter over bunden af stegepanden og lad
> grønsagerne simre, til de er møre. Spæd med vand, hvis det er
> nødvendigt. Smag til med citronsaft.
> Del dejen i 10 eller 12 dele. Udrul hver del på et meldrysset bord til
> en cirkel på størrelse med en underkop. Skær hver del midt over, så du
> har to halvmåner. Læg en klat fyld på hver halvmåne, pensl kanterne med
> lidt "klister" af mel og vand og fold dem sammen og tryk kanterne til.
> Friter pirogerne i varm olie på begge sider, til de er gylden-brune.
>
> Tyrkiske piroger (ca. 15 stk)
> I Sverige har de tyrkiske indvandreres piroger bredt sig over hele
> landet i løbet af et par år. Man kan købe dem dybfrosne eller nybagte og
> varme i de fleste markedshaller, og alle elsker dem. Hvornår mon de
> kommer til Danmark? De danske pølsevogne kunne godt trænge til lidt
> konkurrence.
> 50 gr gær * 5 dl mælk * 112 dl olie * salt * 1 æg * 15-17 del hvedemel
> Til pensling: 1 æg
> Gæren smuldres i en skål, mælken varmes i en kasserolle (ikke over 37
> gr) og hældes over gæren, som røres ud i mælken. Hæld olie, salt og det
> piskede æg i og rør rundt. Tilsæt melet lidt ad gangen og arbejd dejen
> igennem, til den er blank og smidig. Lad den hæve med et viskestykke
> over i 30 minutter.
> Arbejd dejen igennem med en håndfuld mel og del den i 15 dele. Rul hver
> del ud til en firkant på et meldrysset bord.
> Læg et par skefulde fyld på hver firkant. Rul dejen sammen om fyldet og
> pres enderne sammen. Læg pirogrullerne på en meldrysset plade med
> sammenføjningen nederst. Snit et par lufthuller i dem med en kniv. Sæt
> ovnen på 225-250°.
> Lad pirogerne hæve på pladen i 15-20 minutter, pensl dem med pisket æg
> og bag dem 20-30 minutter, til de har fået en smuk farve og er
> gennembagte.
> Kødpiroger er mest almindelige, og dem kan de fleste lide. Lav en
> almindelig kødsovs som til spaghetti med løg, hakket kød og tomater, men
> den skal være temmelig tør. 250-300 gr kød er tilstrækkeligt til denne
> portion dej, afhængig af mængden af løg. Smag til med koncentreret
> tomatpuré.
> Kombinationen ost-spinat er almindelig i Middelhavslandenes piroger.
> Optø en pakke hel spinat og lad det løbe af. Steg et hakket løg i lidt
> olie i en pande, læg spinaten i og lad den svede i varmen, så en del af
> væsken damper af. Tag panden af varmen, smag til med salt, peber og lidt
> revet muskatnød og rør 2 piskede æg i. Bland feta-ost i terninger i..
>
> I stedet for eller sammen med kød kan f. eks. ris eller bønner anvendes.
> Krydringen kan varieres efter smag.
>
> --
> Venlig hilsen/Best regards
> Erik Olsen
http://www.modelbaneteknik.dk/
Tak for opskrifterne.
Kunne godt finde på at lave de pirogger