"Niels" <nboegh@gmail.com> skrev i meddelelsen
news:f9fc9f5f-d093-4142-89ba-6d2f2e9ab521@g1g2000vbr.googlegroups.com...
Jeg har lige grillet et par porre-stykker i et lille kvarterstid.
Mums, det smagte godt - dejligt søde. (Jeg tog bagefter det nærmest
forkullede lag af, og dryppede lidt olivenolie på). Jeg kom til at
tænke på, at opvarmning af f.eks. løg, squash, gulerødder og nu porrer
gør dem sødere.
Hvorfor mon det? Er det alene reduktion af vandindholdet, der gør
grøntsagerne sødere? Eller er der en anden forklaring?
Sukkeret i rå grøntsager findes for en stor del i lange kæder af
stivelsesmolekyler. Ved opvarmning nedbrydes disse kæder til kortere kæder,
heriblandt sukkerarter som vi kan smage som sødt. Jeg kender ikke lige
sammensætningen i de grøntsager du nævner, men porrer er et af de bedre
eksempler på denne stivelsesnedbrydning. Og ja, helt super både på grillen
og i en stegeso i ovnen
.
Mvh
Linde