Du glemte honning...eller måske var
det med vilje
Helle
Peter Westh <htsewp@hum.ku.dk> skrev i en
nyhedsmeddelelse:9kb0qt$3eh02$1@ID-62221.news.dfncis.de...
> "Ivan Vejsgård Nielsen" <ivan@aub.dk> skrev i en meddelelse
> news:3B66A4C8.87B33A56@aub.dk...
> > Hej
> > Jeg er derfor på jagt efter en oversigt over hvad jeg bør have af
> > diverse værktøj og basisindgridienser i mit køkken.
>
> Hvad man har i sti køkken må selvfølgelig i vidt omfang afhænge af ens
smag,
> ens spise- og familimønster, og i høj grad også af ens pengepung.
>
> På
http://www.1st-gourmet.dk/ har de ndesntående forslag. Jeg har tilføjet
> egne kommentarer i [firkantede paranteser]
>
> Et velassorteret fadebur er godt grundlag for både en hurtig og en god
> middag. Køleskabets tillæg består af grøntsager der kan holde sig i et par
> dage, så man ikke behøver, at handle hver dag.
>
> Basislager:
> Olivenolie
> Vindruekerneolie
>
> [altså, olivenolie og en neutralt smagende olie efter smag]
>
> Sherryeddike
> Vineddike
> Balsamico eddike
> Lagereddike
>
> [Altså: Syre. Man kan godt klare sig med een type, f.eks. en billig
> hvidvinseddike]
>
> Tørret pasta
> Nudler
> Linser
> Couscous (små gryn af durum-hvede, fås også i "instant" udgave der kan
> tilberedes på 5 min)
> Bulghur (små gryn af hvedemel, minder meget om cous cous, men er mere
> krydret i sin smag)
> Ris
> Risotto-ris
> [Her ville jeg tilføje andre tørede bælgfrugter efter smag, se også
> nedenfor. Og så savner jeg:
>
> Hvedemel
> Durummel
> Groft mel (rug/graham)
> Sesamfrøm birkes elelr andet bagetilbehør
> Rasp
> Kaffe & The!
> Rosiner
> Svedsker
> Nødder/mandler
> ]
>
> Dijon sennep
> Tomat-ketchup
> Flåede tomater
> Tomat pure
> HP sauce
> Worcestershire sauce
> Rød og grøn tabaco
> Soya sauce
> Sød chilisauce
> [Altså, jeg vil gå med til at sennep, soyasauce, tomatpure (på tube, det
er
> mest praktisk og økonomisk) og flåede tomater er uundværlige, men resten
er
> da noget fis]
>
>
> Salte ansjoser
> Tun på dåse
> Oliven [med sten]
> Kapers
> Pesto
> Soltørrede tomater
> [Jeg synes ansjoser og kapers er for dyre, og at købepesto er for ringe.
Til
> gengæld har jeg altid saltagurker i skabet]. Nogle dåser med kikærter
eller
> kidneybønner er også meget nyttigt at have i baghånden. Og sardiner, hvis
> man kan lide dem. Jeg køber tun ind, når Netto har disse fremragende dåser
> tun i olivenolie på tilbud til en 5'er. Der er sikkert blevet dræbt
horder
> af delfiner ved fangsten, men hvad]
>
>
> Grøntsags, fiske, hønse og kalve bouillon [Jeg anser dette for
overflødigt]
> Majsstivelse eller [gys] sauce jævner
> Fillo og butterdej på frost
> Brændte figner på dåse
> [de to sidste er absolut luksusvarer]
>
> Køleskabets tillæg:
> Agurk [forår, sommer]
> Tomat [forår, sommer, efterår]
> Peberfrugt [luksus]
> Hvidløg [ja!]
> Løg [selvfølgelig]
> Ingefær [hvis man kan lide det; kan fint opholde sig i fryseren, og kan så
> rives i frossen stand efter behov. Ellers ligger den og får mug på]
> Chili [evt tørret eller syltet]
> Porrer [ikke om sommeren, der er forårsløg og topløg mere bekvemt]
> Kartofler
> Rodfrugter (gulerødder)
> Renset salat i plasticpose (iceberg)
> Ærter [i fryseren, sammen med spinat og grønkål]
> Blegselleri i plasticpose [konoldselleri om vinteren]
> Lime [overflødig]
> Citron
>
> [Føj hertil:
>
> Gær,
> Mælk
> Surmælksprodukt (youghurt, fromage frais el. andet)
> Smør
> Grana/parmesanost
> En sjat vin
> Peberrod, hvis man kan lide det
> Et stykke bacon, hvis man kan lide det
> 1-2 slags frugt
> Det grønne drys - et bundt persille, dild eller andet efter smag]
>
> Godt Basislager af krydderier:
> Groft salt
> Hele peberkorn [og en kværn eller morter]
> Tørret og frisk chili
> Karry
> Laurbær
> Sød og stærk paprika
> Spidskommen
> Muskatnød
> Tørret koriander
> Timian
> Oregano
> [her er jeg helt enig, men jeg savner kanel og kardemomme. Garam Masala er
> også en god ting, og jeg er ret glad for tørret mynte]
>
> Det asiatiske tillæg: [hvis man er til det, og kun da]
> Jordnøddeolie
> Karrypasta
> Kokosmælk
> Bambusskud [jeg har flere gange købt bambusskud og smidt dem ud, fordi de
> ikke smager af andet end dåse. Jeg bruger for det meste et alternativ,
> blegselleri eller pastinak, f.eks.]
> Fish sauce
> Risvin
> Teriyakisauce
> Wasabi (grøn stærk peberrod der både fås som "pasta" og som pulver.
Anvendes
> til sushi, men kan også anvendes i så meget andet.)
> [ i mit asiatiske tillæg ville jeg også have Østerssauce, black bean sauce
> og sesamolie, og så droppe teriyakisauce og karrypasta]
>
>
> Det var vist det. Har jeg glemt noget?
>
> MVH
>
> Peter
>
>