"Linde" <delinde@gmailfjern.com> skrev i meddelelsen
news:49a1bfdb$0$90271$14726298@news.sunsite.dk...
>
> "-= JF =-" <invalid@invalid.invalid> skrev i meddelelsen
> news:bc8c9$49a1b528$3e3d8c6c$12586@news.arrownet.dk...
>>> mælkeallergikere, herunder laktoseintolerante,
>>
>> Jeg har egentlig altid troet at det var to ord for samme sag! Hvad er
>> egentlig forskellen på de to?
>
> Det kan være meget forskelligt, hvilke stoffer i mælken man ikke kan tåle.
> Laktosen, mælkesukkeret, er nok den hyppigste årsag, måske er det derfor
> den har fået sit eget navn. Mange asiater kan f.eks. ikke rigtig fordøje
> laktose. Der er simpelthen sket en genetisk udvikling over tid, så store
> dele af visse folkeslag ikke besidder laktosenedbrydende enzymer i deres
> fordøjelseskanal. Det fører så til, at andre bakterier i tarmfloraen
> "overfodres", med forskellige følger.
> Andre igen kan ikke tåle proteinet, specifikt en type kasein, der er i
> komælk. Andre igen kan ikke tåle bestemte typer fedt. Nu har jeg ikke selv
> problemet, men der er sikkert mange forskellige grader og former for
> intolerans overfor mælk, idet det er en fødevare med meget varieret og
> højt indhold af næringsstoffer og aske/salte.
>
>> Jeg har det sådan at jeg godt kan klare mindre mængder fedtfattig
>> komælksprodikter uden problemer, men hvis jeg f.eks. spiser et par
>> rundstykker med tandsmør eller spiser flødesovs ell.l. kan jeg mærke det
>> i maven i løbet af få minutter, og skulle jeg finde på at drikke et glas
>> sødmælk får jeg akut brug for det du kalder 'passende faciliteter'
>
> Ja, du må så være en af dem "midt imellem". Fedtfattige mælkeprodukter
> indeholder som regel store mængder protein, feks mager ost, hytte/rygeost,
> ylette, så det kan du nok godt tåle. Sødmælk har lidt af det hele, så
> noget af det har du det svært med, kan man konstatere
. Smør og fløde
> indeholder stort set kun fedt, så det kunne være der, du skal lede.
> Mælkefedt består af ca 2/3 mættet fedt, altså kortkædede fedtsyrer som
> stearinsyre, palmitinsyre, laurinsyre. Hvis du kan tåle madolie generelt,
> der overvejende er langkædede umættede fedtsyrer, kunne der være noget med
> mættet fedt.
> På den anden side kunne det også være, at du ikke kan tåle lecitin, som er
> det stof, fedtkugler i mælk er opbygget af. Det stof vil være i større
> koncentration i fede mælkeprodukter. Men alle den slags ting opdager man
> vel med tiden...jeg formoder, at man ret hurtigt lærer hvad man skal spise
> og ikke spise!
>
> Mvh
> Linde
>
Men så er laktoseintollerans ikke allergi, vel?
Er det rigtigt at man ikke skal acceptere betegnelsen allergi, før den er
blevet påvist ved en eller flere tests, fx. påvisning af
antigen-antistifkomplekser? Jeg har hørt at begrebet "allergi" er en af de i
folkemunde allermest misbrugte betegnelser, men det kan vel ikke være
rigtigt?