On Tue, 27 Jan 2009 09:08:19 +0100, Mikkel Mikkelsen
<mikkel@mikkelserver.invalid> wrote:
>Netop hjemkommet fra Polen, står jeg med et par ordentlige klumper oksekød.
>I slagterafdelingen i et supermarked blev jeg fristet og købte 1½ kg.
>Lopatka (20 zloty pr. kg) og 2 kg. Udziec (23 zloty pr. kg). Kødet så
>lækkert ud og med en kurs på 1,72 for en zloty, tog jeg noget med hjem.
>
>Konen, som er polak, peger på forskellige dele af kroppen for at forklare
>mig hvilke udskæringer der er tale om, men vi er ikke nået til koncensus om
>hvad der præcist er tale om på dansk. Så meget står dog fast, at Udziec er
>kælle, hvilket passer meget godt med, at fruen peger på skulderen, eller
>lidt under skulderen. Lopatka er låret, men hvor fra låret stykket er
>taget, står hen i det uvisse.
>
>Jeg har fundet en side hvor begge stykker er vist:
>
http://www.phmaxim.pl/meat/red/m_cow/cielec.htm
>
>Jeg har det liggende ferskt i køleskabet. Ideer til
>anvendelse/forarbejdning efterlyses. Det meste skal jo i fryseren.
>
>Kan jeg skære et par gode bøffer af låret og stege dem i aften? Tykkelse?
>Jeg har ingen grund til at tro, at kødet ikke er af en god kvalitet og
>nogenlunde velhængt. Slagterafdelen så særdeles indbydende ud.
Bøffer ville jeg ikke satse på, hvis jeg ellers forstår din
beskrivelse af udskæringen nogenlunde korrekt.
En simre-/grydret ville være mit bud, fx en klassisk boeuf
bourguignon:
http://www.bergholt.net/boeuf_bourguignon_okseklump_i_roedvin.html
---
Kasper Bergholt
http://www.bergholt.net (Bergholts opskrifter)