|
| Rødvin Fra : Claus Frørup |
Dato : 22-07-01 19:16 |
|
Hejsa.
Jeg har fået et par flasker rødvin fra Californien
De hedder Serida Zinfadel og er fra 1997
På bagetiketten står der, at det er en tør vin, velegnet til de fleste
kødretter og velsmagende oste.
"fleste kødretter" kan jo være hvad som helst, så jeg er lidt i tvivl
om jeg skal bruge den til hjorte, vildsvin eller oksekød? Eller vil den
måske være bedre til enten struds, kalkun, and eller gås.
--
Venlig hilsen
Claus
| |
Jan Boegh (22-07-2001)
| Kommentar Fra : Jan Boegh |
Dato : 22-07-01 20:23 |
|
"Claus Frørup" <claus@froerup.dk> wrote in message
news:qc5mltkdl4vg96gqskru608k3cmeeua9jr@news.worldonline.dk...
> Jeg har fået et par flasker rødvin fra Californien
> De hedder Serida Zinfadel og er fra 1997
> På bagetiketten står der, at det er en tør vin, velegnet til de fleste
> kødretter og velsmagende oste.
>
> "fleste kødretter" kan jo være hvad som helst, så jeg er lidt i tvivl
> om jeg skal bruge den til hjorte, vildsvin eller oksekød? Eller vil den
> måske være bedre til enten struds, kalkun, and eller gås.
Det er sandsynligvis en kraftig moppedreng med masser af frugt og fylde men
sikkert uden meget struktur - nogenlunde som de mange billige primitivoer,
der sælges pt. Typen omtales ofte som rustikke - hvilket nok dækker over
umiddelbar venlighed selvom de er kraftige og en mangel på syre til at
afbalancere smagsbombardementet. En type, der er meget populær.
Mange vil sikker opfatte zinfandel som knap så tørre.
Jeg vil tro at du af ovennævnte vil finde den velegnet til: hjort, oksekød
(og med forbehold gås). Strudsekødet har jeg ikke de store erfaringer med og
med mindre kalkunen eller grissebassen serveres med en kraftig sovs bliver
de nok kvalt i den kraftige vin. Når gåsen får et forbehold skyldes det at
godt nok har vinen sikkert masser af frugt men nok ikke meget syre til at
hamle op med den fede fugl.
Men: Jeg kender ikke den konkrete vin - det skrevne gælder zinfandel i
almindelighed.
mvh
Jan
| |
-- kent -- (22-07-2001)
| Kommentar Fra : -- kent -- |
Dato : 22-07-01 19:59 |
|
On Sun, 22 Jul 2001 20:15:50 +0200 in <news:dk.kultur.mad+drikke> Claus
Frørup wrote:
>Hejsa.
>Jeg har fået et par flasker rødvin fra Californien
>De hedder Serida Zinfadel og er fra 1997
>På bagetiketten står der, at det er en tør vin, velegnet til de fleste
>kødretter og velsmagende oste.
>
>"fleste kødretter" kan jo være hvad som helst, så jeg er lidt i tvivl
>om jeg skal bruge den til hjorte, vildsvin eller oksekød? Eller vil den
>måske være bedre til enten struds, kalkun, and eller gås.
Zinfandel är en typiskt amerikansk druva, och är populär i Californien.
Lämplig till kraftigare, gärna grillade, maträtter som revbensspjäll (spare
ribs), grillade hamburgare, T-bone steak och liknande.
(Jag är själv inte särskilt förtjust i viner gjorda på Zinfandel, som jag
tycker är en lite enklare druva, utan föredrar viner på Cabernet Sauvignon
när det gäller vin från Californien.)
| |
-- kent -- (22-07-2001)
| Kommentar Fra : -- kent -- |
Dato : 22-07-01 20:01 |
|
On Sun, 22 Jul 2001 20:58:35 +0200 in <news:dk.kultur.mad+drikke> -- kent
-- wrote:
>On Sun, 22 Jul 2001 20:15:50 +0200 in <news:dk.kultur.mad+drikke> Claus
>Frørup wrote:
>
>>Hejsa.
>>Jeg har fået et par flasker rødvin fra Californien
>>De hedder Serida Zinfadel og er fra 1997
>>På bagetiketten står der, at det er en tør vin, velegnet til de fleste
>>kødretter og velsmagende oste.
>>
>>"fleste kødretter" kan jo være hvad som helst, så jeg er lidt i tvivl
>>om jeg skal bruge den til hjorte, vildsvin eller oksekød? Eller vil den
>>måske være bedre til enten struds, kalkun, and eller gås.
>
>Zinfandel är en typiskt amerikansk druva, och är populär i Californien.
>Lämplig till kraftigare, gärna grillade, maträtter som revbensspjäll (spare
>ribs), grillade hamburgare, T-bone steak och liknande.
>
>(Jag är själv inte särskilt förtjust i viner gjorda på Zinfandel, som jag
>tycker är en lite enklare druva, utan föredrar viner på Cabernet Sauvignon
>när det gäller vin från Californien.)
Jag hittade den här websidan:
< http://eatdrinkdine.com/show/xmlsite/xml-seagram/xsl-wine_and_food_type_to_food/wine_type-hlggfeolccaedpebmohjclfdobfeadoflfbbpfnf/food_type-dmkgnjfmfhgjilndkiobljpekimfmehgakmnpenl/index.html>
| |
Claus Frørup (23-07-2001)
| Kommentar Fra : Claus Frørup |
Dato : 23-07-01 13:40 |
|
Isang tao pinangalanan Claus Frørup nagsulat :
>Hejsa.
>Jeg har fået et par flasker rødvin fra Californien
Klip
Tak til Kent og Jan for forslag.
Jeg har noget oksetykkam liggende, så jeg tror jeg vil lave en
Bøf Bourguignonne med den nævnte rødvin, istedet for den sædvanlige
bourgogne.
--
Bortgået signatur efterlyses.
Den er sidst set, natten mellem torsdag og elmetræet på Jarmers plads,
hvor den var iført blå agentbeklædning, waders og en løftet pegefinger.
| |
Jan Boegh (23-07-2001)
| Kommentar Fra : Jan Boegh |
Dato : 23-07-01 14:30 |
|
"Claus Frørup" <claus@froerup.dk> wrote in message
news:cj6olt87ptp7hktege7drvup5svf70q2qe@news.worldonline.dk...
> Tak til Kent og Jan for forslag.
>
> Jeg har noget oksetykkam liggende, så jeg tror jeg vil lave en
> Bøf Bourguignonne med den nævnte rødvin, istedet for den sædvanlige
> bourgogne.
Neeeiiiijj - drik den eller brug den til mad - men kald det ikke Bøf
Bourguignonne! Denne ædle ret KAN IKKE laves med en slatten amerikaner uden
rygrad.
mvh
Jan
- der æææælsker bøf bourguignonne!
| |
Claus Frørup (23-07-2001)
| Kommentar Fra : Claus Frørup |
Dato : 23-07-01 16:13 |
|
Isang tao pinangalanan Jan Boegh nagsulat :
>"Claus Frørup" <claus@froerup.dk> wrote in message
>> Jeg har noget oksetykkam liggende, så jeg tror jeg vil lave en
>> Bøf Bourguignonne med den nævnte rødvin, istedet for den sædvanlige
>> bourgogne.
>
>Neeeiiiijj - drik den eller brug den til mad - men kald det ikke Bøf
>Bourguignonne! Denne ædle ret KAN IKKE laves med en slatten amerikaner uden
>rygrad.
>
>mvh
>Jan
>- der æææælsker bøf bourguignonne!
Ok. jeg laver bøf burgøjser i stedet
--
Bortgået signatur efterlyses.
Den er sidst set, natten mellem torsdag og elmetræet på Jarmers plads,
hvor den var iført blå agentbeklædning, waders og en løftet pegefinger.
| |
Jan Boegh (23-07-2001)
| Kommentar Fra : Jan Boegh |
Dato : 23-07-01 16:47 |
|
"Claus Frørup" <claus@froerup.dk> wrote in message
news:hmfoltkg20t2812pdtndccai3emu7aivu8@news.worldonline.dk...
> >Jan
> >- der æææælsker bøf bourguignonne!
>
> Ok. jeg laver bøf burgøjser i stedet
Glimrende ide.
> Bortgået signatur efterlyses.
> Den er sidst set, natten mellem torsdag og elmetræet på Jarmers plads,
> hvor den var iført blå agentbeklædning, waders og en løftet pegefinger.
ak ak - min er død!
mvh
Jan
BTW: ER der virkeligt et elmetræ på Jarmers plads (er det ikke den plads,
hvor der står en stump ruin af et eller andet? )?
| |
Claus Frørup (23-07-2001)
| Kommentar Fra : Claus Frørup |
Dato : 23-07-01 18:27 |
|
Isang tao pinangalanan Jan Boegh nagsulat :
>"Claus Frørup" <claus@froerup.dk> wrote in message
>> Bortgået signatur efterlyses.
>> Den er sidst set, natten mellem torsdag og elmetræet på Jarmers plads,
>> hvor den var iført blå agentbeklædning, waders og en løftet pegefinger.
>
>ak ak - min er død!
>
>mvh
>Jan
>
>BTW: ER der virkeligt et elmetræ på Jarmers plads (er det ikke den plads,
>hvor der står en stump ruin af et eller andet? )?
Jeg ved ikke om der er elmetræer på jarmers plads, men ruinen er
resterne af Københavns bymur. Den lille rest er døbt Jarmers Tårn, og
den er delvist skjult af buske. Stedet er indhegnet, og ligger som et
tålmodigt minde fra fortiden.
Jarmers Tårn sad på den gamle bymur, og det er lidt underligt at det
netop hedder Jarmers Tårn. I 1259 angreb venderne nemlig København under
anførsel af fyrst Jaromar. Dengang var det et lille bytårn af træ, og
bymuren var palisader af træ. Jaromar og hans barske vendiske krigere
tromlede alt ned, plyndrede København, stak ild til husene og ødelagde
Absalons borg på Slotsholmen. Det var åbenbart grund til at hædre og
huske manden, da man flere hundrede år efter skulle finde på et navn til
den nye bymur i mursten.
Ps.
Hvis man laver en søgning på navnet Jarmers Plads i Google, kan man på
side 2 se en henvisning til min signatur
--
Bortgået signatur efterlyses.
Den er sidst set, natten mellem torsdag og elmetræet på Jarmers plads,
hvor den var iført blå agentbeklædning, waders og en løftet pegefinger.
| |
Jan Boegh (24-07-2001)
| Kommentar Fra : Jan Boegh |
Dato : 24-07-01 08:20 |
|
"Claus Frørup" <claus@froerup.dk> wrote in message
news:obnolt8ip3lk32180873m8i4k206v9mtq6@news.worldonline.dk...
[klip Jarmers plads]
Tak for forklaringen.
mvh
Jan
| |
Christian Zoega Jess~ (24-07-2001)
| Kommentar Fra : Christian Zoega Jess~ |
Dato : 24-07-01 19:30 |
|
"Jan Boegh" wrote:
>"Claus Frørup" wrote
>
>> Jeg har noget oksetykkam liggende, så jeg tror jeg vil lave en
>> Bøf Bourguignonne med den nævnte rødvin, istedet for den sædvanlige
>> bourgogne.
>
>Neeeiiiijj - drik den eller brug den til mad - men kald det ikke Bøf
>Bourguignonne! Denne ædle ret KAN IKKE laves med en slatten amerikaner uden
>rygrad.
Jan, jeg kender ikke den vin, du omtaler, og jeg er heller ikke
specialist i Boeuf Bourgignon, men jeg får alligevel lyst til at sige
dette: Jeg havde engang meget faste ideer om, hvad "man" skulle
drikke til hvad, og den indstilling havde jeg, da jeg i sin tid
flyttede til Paris, hvor jeg kom under behandling af min genbo, som
efterhånden fik mig til at indse, at alle disse regler ikke skal
følges så konsekvent, som nogen påstår. Man kan bruge dem som
tommelfingerregler, men de bør ikke forhindre, at du prøver dig frem.
Den eneste regel, jeg vil acceptere idag er, at til et måltid god mad
skal man drikke den vin, man selv synes man kan lide.
Personlig bryder jeg mig ikke om rødvin til kogt torsk, men det ville
ikke genere mig det mindste, hvis nogen foretrak det.
Tag nu den omtalte boeuf bourgignon. I en anset fransk kogebopg står
der : "Le boeuf bourgignon ne demande q'un bon vin rouge ordinaire
assez corsé..." eller på dansk noget i retning af "kræver blot en
tilstrækkeligt kraftig, almindelig rødvin" og dette tør jeg godt
skrive under på. Så der sker ikke noget ved at prøve - bortset fra,
at du samtidig lærer noget om vin. Samtidig bevæger du dig i den
rigtige retning, nemlig væk fra snobberiet, og det er et vigtigt trin
på den vej, hvor du lærer at værdsætte god vin selv om du ikke kan
finde den i den seneste udgave af en eller anden vinguide.
Se, det var hovedreglen: Prøv, og drik, hvad du kan lide.
Men naturligvis kan man have stort udbytte af at interessere sig for
vin, og det vil jeg bestemt ikke fraråde. Bare man bruger det man
læser med måde.
Man kan jo heller ikke udelukke, at du engang bliver enig med
fortsættelsen i omtalte kogebog: "... mais s'il est fait avec un bon
bourgogne il devient un mets très raffiné."
Som sagt kender jeg ikke den vin, du omtaler, men efter min mening
skal man være meget fastlåst i sine egne meninger for at kunne bruge
udtryk som "KAN IKKE laves med en slatten amerikaner uden rygrad."
Prøv det - og døm selv.
--
-czj (Remove _x_ from e-mail address)
| |
Jan Boegh (25-07-2001)
| Kommentar Fra : Jan Boegh |
Dato : 25-07-01 09:01 |
|
"Christian Zoega Jessen" <zoega@_x_ddf.dk> wrote in message
news:rderltcdfirk9htihjnorivskgitihr157@4ax.com...
> Den eneste regel, jeg vil acceptere idag er, at til et måltid god mad
> skal man drikke den vin, man selv synes man kan lide.
Og hvem mener så noget andet?
> Personlig bryder jeg mig ikke om rødvin til kogt torsk, men det ville
> ikke genere mig det mindste, hvis nogen foretrak det.
men ville IMHO indikere at vedkommende var udstyret med sære smagsløg.
Ideen i at kommunikere om mad og drikke må bygge på en eller anden grad af
koncensus om hvad der er godt - ellers reduceres meningen med et forum som
dette til at være et opslagssted, hvor alle så kan fortælle hvad 'jeg' bedst
kan lide - og dermed tømt for reelt indhold.
> Tag nu den omtalte boeuf bourgignon. I en anset fransk kogebopg står
> der : "Le boeuf bourgignon ne demande q'un bon vin rouge ordinaire
> assez corsé..." eller på dansk noget i retning af "kræver blot en
> tilstrækkeligt kraftig, almindelig rødvin" og dette tør jeg godt
> skrive under på.
Jamen det er da glimrende - men jeg kan orientere dig om at der faktisk ER
forskel på forskellige vintyper. Og en bourgogne er en på alle måder radikal
anden vin end en zindfandel. Og i et forum, hvor man diskuterer forskellen
på forskellige fabrikater af friskost mv - altså produkter, hvor der er tale
om gradsforskelle - kan det ikke være ligegyldigt om man bruger en
amerikansk zindfandel eller en bourgogne, hvor forskellen er omtrent lige så
stor som mellem hindbærbrus og cola.
> Så der sker ikke noget ved at prøve - bortset fra,
> at du samtidig lærer noget om vin. Samtidig bevæger du dig i den
> rigtige retning, nemlig væk fra snobberiet, og det er et vigtigt trin
> på den vej, hvor du lærer at værdsætte god vin selv om du ikke kan
> finde den i den seneste udgave af en eller anden vinguide.
Det er pudsigt som holdninger til vin tit fremkalder den automatiske
refleks: snobberi.
Jeg vil påstå at jeg faktisk ved noget om vin og kan smage forskel. At du så
har det anderledes er da helt OK, men det berettiger dig ikke til at bruge
vendinger som snobberi, blot fordi du ikke selv kan se de subtile forskelle.
Jeg er ikke i synderlig grad i stand til at deltage i de subtile
diskussioner om kaffe - for mig er det noget, der først og fremmest skal
være til stede i rigelige mængder og helst ikke alt for stærkt. Men det får
mig ikke til at anklage kaffeelskerne for snobberi. Jeg konstaterer blot at
jeg ikke har det store at byde på i den diskussion.
> Se, det var hovedreglen: Prøv, og drik, hvad du kan lide.
Der er nogle der vil påstå at udsagn ingen kan være uenige i er tømt for
reelt indhold - det må vist være tilfældet her.
> Men naturligvis kan man have stort udbytte af at interessere sig for
> vin, og det vil jeg bestemt ikke fraråde. Bare man bruger det man
> læser med måde.
Lær meget og brug det kun lidt!
> Man kan jo heller ikke udelukke, at du engang bliver enig med
> fortsættelsen i omtalte kogebog: "... mais s'il est fait avec un bon
> bourgogne il devient un mets très raffiné."
Sprogsnob! (for nu at bruge dine egne midler) Jeg læser og taler ikke
fransk.
> Som sagt kender jeg ikke den vin, du omtaler, men efter min mening
> skal man være meget fastlåst i sine egne meninger for at kunne bruge
> udtryk som "KAN IKKE laves med en slatten amerikaner uden rygrad."
Du må som sagt mene lige hvad du vil, men man kan stadigvæk ikke lave boeuf
bourgignon med en slatten amerikaner uden rygrad. Men man kan da sikkert
lave en gryderet med stadset - der er bare ikke og bliver aldrig til boeuf
bourgignon.
mvh
Jan
| |
Claus Frørup (24-07-2001)
| Kommentar Fra : Claus Frørup |
Dato : 24-07-01 14:21 |
|
Isang tao pinangalanan Claus Frørup nagsulat :
>Hejsa.
>Jeg har fået et par flasker rødvin fra Californien
>De hedder Serida Zinfadel og er fra 1997
>På bagetiketten står der, at det er en tør vin, velegnet til de fleste
>kødretter og velsmagende oste.
Nu fik jeg så smagt på vinen.
Den er halvtør, ikke særlig kraftig og så kedelig at mine smagsløg faldt
i søvn. Den kan drikkes, men er ikke nogen stor oplevelse.
--
Bortgået signatur efterlyses.
Den er sidst set, natten mellem torsdag og elmetræet på Jarmers plads,
hvor den var iført blå agentbeklædning, waders og en løftet pegefinger.
| |
S (24-07-2001)
| Kommentar Fra : S |
Dato : 24-07-01 18:24 |
|
On Tue, 24 Jul 2001 15:20:36 +0200 in <news:dk.kultur.mad+drikke> Claus
Frørup <claus@froerup.dk> wrote:
»Isang tao pinangalanan Claus Frørup nagsulat :
»
»>Hejsa.
»>Jeg har fået et par flasker rødvin fra Californien
»>De hedder Serida Zinfadel og er fra 1997
»>På bagetiketten står der, at det er en tør vin, velegnet til de fleste
»>kødretter og velsmagende oste.
»
»Nu fik jeg så smagt på vinen.
»Den er halvtør, ikke særlig kraftig og så kedelig at mine smagsløg faldt
»i søvn. Den kan drikkes, men er ikke nogen stor oplevelse.
Hvis du vil smage rødvin fra Californien så prøv nogen Cabernet Sauvignon.
Californisk Zinfandel er simpel bordsvin (vin de table), men californisk
Cabernet Sauvignon kan være meget fin.
| |
Claus Frørup (24-07-2001)
| Kommentar Fra : Claus Frørup |
Dato : 24-07-01 19:54 |
|
Isang tao pinangalanan S nagsulat :
>On Tue, 24 Jul 2001 15:20:36 +0200 in <news:dk.kultur.mad+drikke> Claus
>Frørup <claus@froerup.dk> wrote:
klip
>»Nu fik jeg så smagt på vinen.
>»Den er halvtør, ikke særlig kraftig og så kedelig at mine smagsløg faldt
>»i søvn. Den kan drikkes, men er ikke nogen stor oplevelse.
>
>Hvis du vil smage rødvin fra Californien så prøv nogen Cabernet Sauvignon.
Dem har jeg smagt et par stykker af og er ikke blevet skuffet.
>Californisk Zinfandel er simpel bordsvin
Det er også mit indtryk efter at have smagt den.
--
Bortgået signatur efterlyses.
Den er sidst set, natten mellem torsdag og elmetræet på Jarmers plads,
hvor den var iført blå agentbeklædning, waders og en løftet pegefinger.
| |
Jan Boegh (25-07-2001)
| Kommentar Fra : Jan Boegh |
Dato : 25-07-01 09:09 |
|
"S" <abc@none.co> wrote in message
news:_ai77.6924$z21.882683@newsc.telia.net...
> On Tue, 24 Jul 2001 15:20:36 +0200 in <news:dk.kultur.mad+drikke> Claus
> Frørup <claus@froerup.dk> wrote:
> Hvis du vil smage rødvin fra Californien så prøv nogen Cabernet Sauvignon.
> Californisk Zinfandel er simpel bordsvin (vin de table), men californisk
> Cabernet Sauvignon kan være meget fin.
Zindfandel kan skam sagtens være både stor og flot - og er ikke nødvendigvis
simpel bordvin. Ligeledes kan californisk sauvignon være tarvelig. Og der er
masser af flot californisk vin - ikke kun Cabernet.
Man er begyndt at lave masser af flotte såkaldte 'bordeaux blends' og en
stribe enkeltdruevine (omend den californiske lovgivning giver mulighed for
at blande andre druer i indtil visse grænser): Merlot, Pinot Noir,
Sangiovese blot for at nævne nogle få. I det hele taget ser det ud som om
amerikanerne kan producere stort set det de vil. Men ofte til ret høje
priser i forhold til eiropæisk vin. Og derfor ser vi stort set kun 'plunk'
og meget sjældent de gode amerikanere.
Men skulle man få lejligheden kan en tur gennem Napa og Sonoma Valley
anbefales. Her kan man for en forholdsvis overkommelig sum få lov at smage,
hvad amerikanerne faktisk kan lave.
mvh
Jan
| |
-- kent -- (25-07-2001)
| Kommentar Fra : -- kent -- |
Dato : 25-07-01 11:39 |
|
On Wed, 25 Jul 2001 10:09:21 +0200 in <news:dk.kultur.mad+drikke> Jan Boegh
wrote:
>"S" <abc@none.co> wrote in message
>news:_ai77.6924$z21.882683@newsc.telia.net...
>> On Tue, 24 Jul 2001 15:20:36 +0200 in <news:dk.kultur.mad+drikke> Claus
>> Frørup <claus@froerup.dk> wrote:
>
>> Hvis du vil smage rødvin fra Californien så prøv nogen Cabernet Sauvignon.
>> Californisk Zinfandel er simpel bordsvin (vin de table), men californisk
>> Cabernet Sauvignon kan være meget fin.
>
>Zindfandel kan skam sagtens være både stor og flot - og er ikke nødvendigvis
>simpel bordvin. Ligeledes kan californisk sauvignon være tarvelig. Og der er
>masser af flot californisk vin - ikke kun Cabernet.
>Man er begyndt at lave masser af flotte såkaldte 'bordeaux blends' og en
>stribe enkeltdruevine (omend den californiske lovgivning giver mulighed for
>at blande andre druer i indtil visse grænser): Merlot, Pinot Noir,
>Sangiovese blot for at nævne nogle få. I det hele taget ser det ud som om
>amerikanerne kan producere stort set det de vil. Men ofte til ret høje
>priser i forhold til eiropæisk vin. Og derfor ser vi stort set kun 'plunk'
>og meget sjældent de gode amerikanere.
>Men skulle man få lejligheden kan en tur gennem Napa og Sonoma Valley
>anbefales. Her kan man for en forholdsvis overkommelig sum få lov at smage,
>hvad amerikanerne faktisk kan lave.
Hvis man vil ha godt vin till rimelige priser kan jeg anbefale det svenske
Systembolaget. Københavnere kan hurtigt og nemt rejse till Malmø och købe
vin. På Hansakompagniet midt i Malmø, 10 min gang fra Centralstationen,
findes der et Systembolag der kun sælger vin. Og et par hundrede meter
derfra findes Systembolaget på Baltzarsgatan der har et meget stort
sortiment af kvalitetsøl (i hundredevis af sorter) udover vinet (og
spiritus).
Mange i Danmark tror at Systembolaget er noget slemt/dårligt. Men
Systembolaget (og hovedleverandøren Vin & Sprit) er verdens største
vinkøber, och har et vinsortiment (ovenpå till rimelige priser for
kvalitetsvin) man ikke kan finde i andre lande.
| |
Jan Boegh (25-07-2001)
| Kommentar Fra : Jan Boegh |
Dato : 25-07-01 13:54 |
|
"-- kent --" <kent_r_kendt@yahoo.dk> wrote in message
news:9jm7k501k6d@enews3.newsguy.com...
> On Wed, 25 Jul 2001 10:09:21 +0200 in <news:dk.kultur.mad+drikke> Jan
Boegh
> Mange i Danmark tror at Systembolaget er noget slemt/dårligt. Men
Det er det gud hjælpe mig også!
Man har skam prøvet at opholde sig i en svensk hytte
med mange mange km. til det nærmeste Systembolag.
> Systembolaget (og hovedleverandøren Vin & Sprit) er verdens største
> vinkøber,
Ja, større hyklere end den svenske stat skal man lede meget længe efter.
Førhen storproducent af våben og fredsfortalere uden lige - nu stor-
producenter af alkohol og alkoholmodstandere af Guds nåde!
>och har et vinsortiment (ovenpå till rimelige priser for
> kvalitetsvin) man ikke kan finde i andre lande.
Er det virkeligt rigtigt - altså det der med priserne? (seriøst stillet
spørgsmål)
Så må de svenskere, der køber vin med hjem
fra Frederikshavn da være godt tossede (useriøs kommentar).
mvh
Jan
| |
-- kent -- (25-07-2001)
| Kommentar Fra : -- kent -- |
Dato : 25-07-01 16:33 |
|
On Wed, 25 Jul 2001 14:54:16 +0200 in <news:dk.kultur.mad+drikke> Jan Boegh
wrote:
>"-- kent --" <kent_r_kendt@yahoo.dk> wrote in message
>news:9jm7k501k6d@enews3.newsguy.com...
>> On Wed, 25 Jul 2001 10:09:21 +0200 in <news:dk.kultur.mad+drikke> Jan
>Boegh
>
>> Mange i Danmark tror at Systembolaget er noget slemt/dårligt. Men
>
>Det er det gud hjælpe mig også!
>Man har skam prøvet at opholde sig i en svensk hytte
>med mange mange km. til det nærmeste Systembolag.
Menar du att en motsvarande dansk hytte (om det nu hade funnits något
sådant område med väldigt gles befolkning i Danmark) skulle haft en Irma
eller Brugsen med stort vin-, öl- och spritsortiment? Mindre landsbyer i
Sverige, som inte är stora nog för att ha ett Systembolag, har ett
utlämningsställe där man kan beställa det man vill ha (även via Internet så
vitt jag vet) och få det levererat en eller ett par dagar senare.
Systembolagen i Sverige har kvällsöppet någon dag per vecka och har även
öppet på lördagar, så det är inte svårt att handla där.
>> Systembolaget (og hovedleverandøren Vin & Sprit) er verdens største
>> vinkøber,
>
>Ja, større hyklere end den svenske stat skal man lede meget længe efter.
>Førhen storproducent af våben og fredsfortalere uden lige - nu stor-
>producenter af alkohol og alkoholmodstandere af Guds nåde!
Svenska staten är inte alkoholmotståndare. Det har du helt missuppfattat.
Dessutom så är Sverige fortfarande storproducenter och storexportörer av
vapen, helt officiellt, så det är inget "førhen" där. Mycket bra vapen
dessutom.
>>och har et vinsortiment (ovenpå till rimelige priser for
>> kvalitetsvin) man ikke kan finde i andre lande.
>
>Er det virkeligt rigtigt - altså det der med priserne? (seriøst stillet
>spørgsmål)
>Så må de svenskere, der køber vin med hjem
>fra Frederikshavn da være godt tossede (useriøs kommentar).
Kvalitetsvin är billigare, eller mycket billigare, i Sverige. Generiskt
"rödvin" och liknande, bordsvin av simplaste sorten, är dyrare i Sverige.
Anledningen till det är att den svenska vinskatten utgår med ett visst
antal kronor per liter oavsett vinets pris. Vinskatten kommer för övrigt
att sänkas med 5-10 kronor per liter inom det närmaste året.
Samma prisskillnad gäller för öl. Vanlig dussinöl, till exempel simpel
Carlsberg, är dyrare i Sverige än i Danmark, medans riktig kvalitetsöl,
till exempel trappistöl som Chimay, är billigare i Sverige än i Danmark.
Sen får jag väl tillägga att om du vill hitta någon stat som är hycklare
inom alkoholområdet så får du åka till Norge.
(Denne gang skrev jeg på svensk fordi du "triggede" den svenske del af
mig.)
| |
Jan Boegh (26-07-2001)
| Kommentar Fra : Jan Boegh |
Dato : 26-07-01 17:42 |
|
"-- kent --" <kent_r_kendt@yahoo.dk> wrote in message
news:9jmoqu013cu@enews1.newsguy.com...
> >> Mange i Danmark tror at Systembolaget er noget slemt/dårligt. Men
> >
> >Det er det gud hjælpe mig også!
> >Man har skam prøvet at opholde sig i en svensk hytte
> >med mange mange km. til det nærmeste Systembolag.
>
> Menar du att en motsvarande dansk hytte (om det nu hade funnits något
> sådant område med väldigt gles befolkning i Danmark) skulle haft en Irma
> eller Brugsen med stort vin-, öl- och spritsortiment? Mindre landsbyer i
> Sverige, som inte är stora nog för att ha ett Systembolag, har ett
> utlämningsställe där man kan beställa det man vill ha (även via Internet
så
> vitt jag vet) och få det levererat en eller ett par dagar senare.
Nejda - jeg handler normalt hverken i Irma (det er kun i den svenske del af
Danmark de har sådanne) eller hos Brugsen - der er skam andet end
kooperative firmaer til. Men jeg kan love dig at den lokale købmand har
noget på hylderne - med nogle helt få religiøst afsporede som den eneste
undtagelse (måske).
Det minder mig om Færøerne i gamle dage - bestil når du er tørstig og
modtag varen når du er død af tørst
> Systembolagen i Sverige har kvällsöppet någon dag per vecka och har även
> öppet på lördagar, så det är inte svårt att handla där.
Tillykke - her hvor jeg bor kan jeg købe hver dag mellem kl 9 og 21.00
> >> Systembolaget (og hovedleverandøren Vin & Sprit) er verdens største
> >> vinkøber,
> >
> >Ja, større hyklere end den svenske stat skal man lede meget længe efter.
> >Førhen storproducent af våben og fredsfortalere uden lige - nu stor-
> >producenter af alkohol og alkoholmodstandere af Guds nåde!
>
> Svenska staten är inte alkoholmotståndare. Det har du helt missuppfattat.
Aha - er argumentet for at opretholde et monopol så rent fiskalt eller en
teknisk handelshindring?
> Dessutom så är Sverige fortfarande storproducenter och storexportörer av
> vapen, helt officiellt, så det är inget "førhen" där. Mycket bra vapen
> dessutom.
....men man hyler ikke helt så højt som i Palme-æraen. Fredsfolkene er jo
ligesom ikke helt så eksponerede længere.
> >>och har et vinsortiment (ovenpå till rimelige priser for
> >> kvalitetsvin) man ikke kan finde i andre lande.
> >
> >Er det virkeligt rigtigt - altså det der med priserne? (seriøst stillet
> >spørgsmål)
> >Så må de svenskere, der køber vin med hjem
> >fra Frederikshavn da være godt tossede (useriøs kommentar).
>
> Kvalitetsvin är billigare, eller mycket billigare, i Sverige. Generiskt
> "rödvin" och liknande, bordsvin av simplaste sorten, är dyrare i Sverige.
> Anledningen till det är att den svenska vinskatten utgår med ett visst
> antal kronor per liter oavsett vinets pris. Vinskatten kommer för övrigt
> att sänkas med 5-10 kronor per liter inom det närmaste året.
Det må så være en ændring, der er sket i løbet af de seneste år.
Mht. vinskatten, så virker den som den danske.
> Sen får jag väl tillägga att om du vill hitta någon stat som är hycklare
> inom alkoholområdet så får du åka till Norge.
Er den norske stat også storproducenter af alkohol?
> (Denne gang skrev jeg på svensk fordi du "triggede" den svenske del af
> mig.)
Fint fint!
mvh
Jan
| |
Ole Helms (25-07-2001)
| Kommentar Fra : Ole Helms |
Dato : 25-07-01 15:00 |
|
> Mange i Danmark tror at Systembolaget er noget slemt/dårligt. Men
> Systembolaget (og hovedleverandøren Vin & Sprit) er verdens største
> vinkøber, och har et vinsortiment (ovenpå till rimelige priser for
> kvalitetsvin) man ikke kan finde i andre lande.
Der er vel også forskel på dem og på, hvad personalet har forstand på. Jeg
har selv oplevet i Mariestad, at de påstod der ikke fandtes noget, der hed
Gammel Dansk!
En god bekendt samme sted ville købe noget god rødvin til en fødselsdag og
spurgte:
Hvilken årgang er det? Ekspedientens svarede prompte: Han kunne være ganske
rolig, den var fra sidste år. Her solgte de bestemt ikke gammel vin! *gg*
--
Venlig hilsen
Ole Helms
| |
-- kent -- (25-07-2001)
| Kommentar Fra : -- kent -- |
Dato : 25-07-01 16:35 |
|
On Wed, 25 Jul 2001 16:00:15 +0200 in <news:dk.kultur.mad+drikke> Ole Helms
wrote:
>> Mange i Danmark tror at Systembolaget er noget slemt/dårligt. Men
>> Systembolaget (og hovedleverandøren Vin & Sprit) er verdens største
>> vinkøber, och har et vinsortiment (ovenpå till rimelige priser for
>> kvalitetsvin) man ikke kan finde i andre lande.
>
>Der er vel også forskel på dem og på, hvad personalet har forstand på. Jeg
>har selv oplevet i Mariestad, at de påstod der ikke fandtes noget, der hed
>Gammel Dansk!
>
>En god bekendt samme sted ville købe noget god rødvin til en fødselsdag og
>spurgte:
>Hvilken årgang er det? Ekspedientens svarede prompte: Han kunne være ganske
>rolig, den var fra sidste år. Her solgte de bestemt ikke gammel vin! *gg*
Det tror jeg simpelthen ikke på. De Systembolags-ansatte (i Stockholm og
Skåne) jeg har snakket med har haft meget god kendskab till vin, øl og
spiritus.
| |
|
|