/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Sommer & Chablis & gode ideer?
Fra : Kasper Bergholt


Dato : 11-06-08 20:03

Kære gruppe!

Chablis blev i 70'erne nærmest synonymt med en tør hvidvin. I aftes
drak vi en fra et af de mest kendte vinkooperativer i regionen, hvis
ikke hele Frankrig. (La Chablisienne)

Vinen var fra årgang 2004, som på ingen måder er en prangende årgang.

Smagenote her:
http://www.bergholt.net/vin_smagenoter_juni_2008.html

Hvad plejer I at servere sammen med Chablis?

Jeg er meget i tvivl -- en meget simpel fiskeret med en enkel sauce --
hvor retten samlet set har et mineralsk udtryk?

Forsøget her til aften lød på torskefilet med lidt god cremefraiche og
porre -- chablis & god ufiltreret olivenolie. Nye kartofler med
økologisk smør som tilbehør. Det fungerede nogenlunde -- uden på nogen
måde at tangere et "match made in heaven".



--
Mvh.

Kasper Bergholt
http://www.bergholt.net (Bergholts opskrifter)

 
 
Padre (12-06-2008)
Kommentar
Fra : Padre


Dato : 12-06-08 03:29

On 11 Jun., 21:03, Kasper Bergholt <mxn...@tiscali.dk> wrote:

> Hvad plejer I at servere sammen med Chablis?
>
> Jeg er meget i tvivl -- en meget simpel fiskeret med en enkel sauce --
> hvor retten samlet set har et mineralsk udtryk?
>
> Forsøget her til aften lød på torskefilet med lidt god cremefraiche og
> porre -- chablis & god ufiltreret olivenolie. Nye kartofler med
> økologisk smør som tilbehør. Det fungerede nogenlunde -- uden på nogen
> måde at tangere et "match made in heaven".

Nu er jeg ikke glad for torsk, så jeg er forudindtaget, men jeg ville
mene, at den fisk smager af for lidt til at den passer til en
(ordentlig) chablis. Jeg ville lave en fiskeret, som smagte af en del,
en kraftig fiskesuppe fx., så maden kunne matche vinens fylde.

Man kan også drikke chablis til en let ret med kalvekød, fx.

--
padre

Jan Boegh (18-06-2008)
Kommentar
Fra : Jan Boegh


Dato : 18-06-08 12:15

"Padre" <spirito_santo@yahoo.com> skrev i en meddelelse
news:34cff0b1-f2a1-496c-be2c-efee496d1ae6@m44g2000hsc.googlegroups.com...
On 11 Jun., 21:03, Kasper Bergholt <mxn...@tiscali.dk> wrote:

==Citat==
Nu er jeg ikke glad for torsk, så jeg er forudindtaget, men jeg ville
mene, at den fisk smager af for lidt til at den passer til en
(ordentlig) chablis. Jeg ville lave en fiskeret, som smagte af en del,
en kraftig fiskesuppe fx., så maden kunne matche vinens fylde.
==Citat slut==
Sjovt nok er omtrent det eneste ord, jeg ikke ville bruge i karakteristikken
af Chablis sammenlignet med alle andre chardonay'er 'fylde'.
Den er stringent, kompleks og har en herlig mineralitet.

Mit bud på 'perfect match' må være noget i retning af hummer, havkat,
rookkevinge - alt i tilberedelser, der ikke piller for meget ved råvarens
karakter.

== citat ==
Man kan også drikke chablis til en let ret med kalvekød, fx.
== citat ==

Det kan jo i princippet drikkes til alt - men jeg har godt nok svært ved at
forestille mig en kalvekødsret, hvor der ikke er andre vine, der passer
langt bedre.


vh
Jan

--
Fotoamatør af Guds (u)nåde. | A: Der er altså også et liv uden for nettet!
PS: Knipserier kan findes på | B: Såååeh - har du et link?
Panorama fra Grenen i kuling:
http://jan.boegh.net/Album/Danmark/Nordenfjords/Skagen/slides/Grenen.html


Kasper Bergholt (18-06-2008)
Kommentar
Fra : Kasper Bergholt


Dato : 18-06-08 14:57

On Wed, 18 Jun 2008 13:14:39 +0200, "Jan Boegh" <spamhater@nowhere>
wrote:

>"Padre" <spirito_santo@yahoo.com> skrev i en meddelelse
>news:34cff0b1-f2a1-496c-be2c-efee496d1ae6@m44g2000hsc.googlegroups.com...
>On 11 Jun., 21:03, Kasper Bergholt <mxn...@tiscali.dk> wrote:
>
>==Citat==
>Nu er jeg ikke glad for torsk, så jeg er forudindtaget, men jeg ville
>mene, at den fisk smager af for lidt til at den passer til en
>(ordentlig) chablis. Jeg ville lave en fiskeret, som smagte af en del,
>en kraftig fiskesuppe fx., så maden kunne matche vinens fylde.
>==Citat slut==
>Sjovt nok er omtrent det eneste ord, jeg ikke ville bruge i karakteristikken
>af Chablis sammenlignet med alle andre chardonay'er 'fylde'.
>Den er stringent, kompleks og har en herlig mineralitet.
>
>Mit bud på 'perfect match' må være noget i retning af hummer, havkat,
>rookkevinge - alt i tilberedelser, der ikke piller for meget ved råvarens
>karakter.
>
>== citat ==
>Man kan også drikke chablis til en let ret med kalvekød, fx.
>== citat ==
>
>Det kan jo i princippet drikkes til alt - men jeg har godt nok svært ved at
>forestille mig en kalvekødsret, hvor der ikke er andre vine, der passer
>langt bedre.

Hej Jan!

Jeg er enig med dig i, at en klassisk, traditionel Chablis på ingen
måde er fyldig, men snarere stringent, kølig og med højt niveau af
frugtsyre + tydelig minerailtet, i de højeste niveauer nærmest
flint-aromaer. Vi er jo på kuldegrænsen for chardonnay-druen.

Vinmageren fra La Chablisienne sammenligner smags- & duftornnemelsen
med den sitrende mineraltitet, man kan fornemme i luften kort før en
sommerregnbye sætter ind.

Jeg må prøve rokkevinge & havkat i en simpel tilberedning til nogle af
de resterende flasker Fourchaume. Hummerkødet tror jeg umiddelbart har
en for sødlig tone til at matche ( i hvert fald Fourchaume 2004'eren).

En anden vin, jeg synes er svær at matche madmæssigt, er hvid rhône -
særligt nordlig rhône (Crozes-Hermitage, Saint-Joseph, Hermitage). Jeg
fik for noget tid siden røget laks med salat med brændte krydderier og
nødder. Det fungerede fremragende til en kraftigt fadlagret hvid
crozes (hos Matthieu Vianney i Lyon), men ellers har det været lutter
skuffelser. Her er problemet nærmest det modsatte -- manglende
frugtsyre.

Er der nogen, der ligger inde med en Vinpushers kogebog?

Noget helt andet -- jeg har det lidt svært med dine citater; det er
vanskeligt at se, hvem der skriver hvad - det ser faktisk ud, som om
jeg har skrevet, hvad 'padre' skrev.



--
Mvh.

Kasper Bergholt
http://www.bergholt.net (Bergholts opskrifter)


Jan Boegh (18-06-2008)
Kommentar
Fra : Jan Boegh


Dato : 18-06-08 16:58

Kasper Bergholt wrote:

Du har ret mht. hummeren - jeg har fornyligt brugt en chablis til grillede
jomfruhummerhaler, der er marineret i lime og med kapers - og der er sødmen
ikke så udtalt.

> En anden vin, jeg synes er svær at matche madmæssigt, er hvid rhône -
> særligt nordlig rhône (Crozes-Hermitage, Saint-Joseph, Hermitage). Jeg
> fik for noget tid siden røget laks med salat med brændte krydderier og
> nødder. Det fungerede fremragende til en kraftigt fadlagret hvid
> crozes (hos Matthieu Vianney i Lyon), men ellers har det været lutter
> skuffelser. Her er problemet nærmest det modsatte -- manglende
> frugtsyre.
>
> Er der nogen, der ligger inde med en Vinpushers kogebog?

Yepper - og Michael Poulsen har lidt om en af ekstremerne, Condrieu, hvor
han refererer Guigal, der anbefale trøffelsuppe! Men ellers fede fisk,
kylling - gerne grillet. Rettens karakter bør være blød og syrefattig. Den
ret, der foreslås i bogen er braisseret kylling med abrikos/ferskenkompot og
honningbagte hvidløg.

>
> Noget helt andet -- jeg har det lidt svært med dine citater; det er
> vanskeligt at se, hvem der skriver hvad - det ser faktisk ud, som om
> jeg har skrevet, hvad 'padre' skrev.

Dek kan jeg godt forstå. Jeg har ikke brugt usenet i en periode og havde
ikke fået installeret mit normale quotefix på min Outlook Express - det
skulle være i orden nu.

vh


--
Fotoamatør af Guds (u)nåde. | A: Der er altså også et liv uden for nettet!
PS: Knipserier kan findes på | B: Såååeh - har du et link?
Panorama fra Grenen i kuling:
http://jan.boegh.net/Album/Danmark/Nordenfjords/Skagen/slides/Grenen.html


Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177558
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408925
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste