"Insekter på maden gav rabat" Politiken-overskrift 2.4
En restaurant i Dubai leverede en regning til gæster, der var anført et 25%
nedslag i prisen på grund af "insekter på maden".
Ingen havde bemærket noget, men myndighederne kører en kampagne som "Gulf
News "-avisen følger op på - derfor!
Det er klassisk børnelærdom, at fluer kan sætte sig skiftevis på mad og lort
og derved overføre farlige mikrober (fx salmonella-smittekim) til maden.
Hvis således forurenet kød henstår som en sammenkogt lunken ret kan alvorlig
salmonealla-smitte opstå, typisk med diarre til følge.
Men hvis kødet blev behandlet korrekt fra slagterens side og kom direkte fra
køleskab/fryser til ovn/gryde/pande og ikke holdtes lunken-varmt i timevis,
er der ingen risiko overhovedet.
Faktisk er det skrivebordsteori, at fluer kan levere smitte der kan
opformeres og skabe infektion af denne type. Et konkret tilfælde er aldrig
beskrevet.
Men det kan ikke udelukkes.
Kakerlakker, frømøl, klanner og andre hyppige insekter i et køkken kan end
ikke udfra skrivebordsteori overføre smitte. Det er ren hysteri at der ofres
resourcer på at holde disse "uklækre" insekter væk fra maden - men larver
fra frømøl og klannere kan efterlade dårligtsmagende men ufarlig
larve-afføring, men det rammer primært produkter der efterlades udenfor
køleskab i månedsvis.
Engang havde jeg i Mata købt naturris og jeg hørte en knitrende lyd fra
pakken og åbnede og fandt næsehornsbiller fra et uland i stort antal.
Arten lever ikke i Danmark og kan ikke formere sig i vore temperaturer
Jeg afleverede til forhandler og fik lov at vælge produkter for et fem
gange større beløb fra samme firma, Nutana.
I kornlagre i ulande er sådanne insekter frygtet som SVIND DVS TAB, der
formindsker det lagrede korns mængde, men sygdom skabes ikke ad denne vej.
Forleden havde jeg frømøl fra nogle glemte småkager i en metaldåse- som jeg
troede var lufttæt - men både emballager og dåser med små sprækker ved
skruelåget kan give adgang til et flexibelt møl eller dets læggebrod, som æg
indføres med.
Smagen var en anelse forringet, men om det skyldtes harskning af fedstoffet
pga ilt og stuetemperatur i månedsvis, eller det skyldtes insekterne, var
ikke til at afgøre.
|