"Maria Frederiksen" wrote:
>Emil skrev:
>> Et friskt æg vil lægge sig vandret på bunden.
>> Et 45 dage gammelt æg, vil løfte den buttede ende 45 grader over
>> bunden.
>> Et 90 dage gammelt æg vil stille sig lodret på bunden, med den buttede
>> ende øverst.
>Det er da noget forbavlet sludder. Har æggene ligget lidt fugtigt, så er
>luftlommen lille og de synker helt ned på bunden uanset alder.
Hvis dine æg opfører sig som du beskiver, kan du blive mangemilionær
inden der er gået et år!
Ægproducenterne opbevarer æggene i et ægrum, hvor temperaturen er
under 12 grader (så smagen bevares) og luftfugtigheden holdes et sted
mellem 75-85%, hvorved fordampningen minimeres optimalt, så luftblæren
bliver så lille som mulig.
Producenterne afregnes nemlig efter hvilken æg-klasse et æg sorteres
til. Skal et æg i æg-klasse A, må luftblæren i ægget højest være 6 mm,
hhv 4 mm for æg-klasse A Extra, som er de _eneste_ to æg-klasser der
må sælges i detailhandlen, herunder stalddørssalg.
Så selv ægproducenter - med deres HI-Tech udstyr - kan ikke forhindre
fordampningen fra æg.
> Har de ligget
>tørt, vil de flyde i løbet af få dage og blive ved med det.
Det er altså nogle sjove æg du finder. De må være gode til æggesnaps.
Æg kan ligge i en butik i tre uger, selv om luftfugtigheden er lav
(som ved frostvejr), og alligevel flyder de ikke til tops, når de
lægges i vand.
>> Det samme gælder, hvis æggene er blevet renset for ekskremener med
>> vand eller sandpapir, som begge ødelægger den naturlige beskyttelse.
>
>Den holder ikke helt, men det er altid bedst at slå æg ud, der har været
>beskidte af den ene eller anden grund - og de skal aldrig bruges til mad,
>der ikke er varmebehandlet
Du havde glemt at citere, HVAD jeg udtalte mig om, nemlig holdbarheden
af æg som er vaskede, slebne, varmebehandlede eller på anden måde
beskadiet. OG du kan tro, at det gælder.
Nævnte, og ALLE andre fejl gør, at de ikke kommer i æg-klasse A,
hvorefter de kun må sælges til fødevarervirksomheder, herunder til
fremstilling af pasteuriserede æg.
De må ikke sælges i detailhandlen, herunder stalddørssalg, så den alm.
forbruger vil aldrig opleve problemet.
Desuden er der er et EU-direktiv, der foreskriver, at æg ikke må
opbevares ved under 5°C, hvorfor det faktisk er forkert at sætte dem i
køleskab; se linket i min signatur.
>Mvh Maria
>- min viden er ren erfaring
Æggeviden?
m.v.h. Emil
--
Hvorfor står æggene ikke på køl i de spanske butikker og
supermarkeder? Se midt på siden:
<
http://www.ladanesa.com/article.1526.html>
La Danesa - dansk magasin på Costa del Sol - også med opskrifter.