/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Gær af kartofter?
Fra : Marianne


Dato : 06-04-07 13:15

Hej

Jeg er i gang med Carstens Jensens herlige roman 'Vi de druknede'. Den
handler en del om livet til søs, og et sted står der, at 'kokkedrengen' fik
vist, hvordan man laver ordentlig gær af kartofler og vand. Kartoflerne
skæres i stykker, kommes på en flaske som der hældes vand på og bagefter
proppes til, og derefter skal det hele stå lunt i et par dage.

Denne gær skulle være bedre end 'købegær'.

Har det noget på sig?



mvh
marianne



 
 
Linde (06-04-2007)
Kommentar
Fra : Linde


Dato : 06-04-07 17:55


"Marianne" <handel_fjerndette@lundbak.dk> skrev i en meddelelse
news:461639dc$0$23930$edfadb0f@dread12.news.tele.dk...
> Jeg er i gang med Carstens Jensens herlige roman 'Vi de druknede'. Den
> handler en del om livet til søs, og et sted står der, at 'kokkedrengen'
> fik vist, hvordan man laver ordentlig gær af kartofler og vand.
> Kartoflerne skæres i stykker, kommes på en flaske som der hældes vand på
> og bagefter proppes til, og derefter skal det hele stå lunt i et par dage.
>
> Denne gær skulle være bedre end 'købegær'.
>
> Har det noget på sig?

Der er ingen tvivl om, at en sådan cocktail vil gære op hen over et par
dage. Problemet er, at det er en vildgæring, altså gærkulturer af ukendt art
og mængde, der skaber gæringen. Hovedsageligt hø- og kartoffelbakterien, der
sikkert også udvikler CO2 som søges i bagværk, men som også kan bidrage med
uønsket smag eller virkning i maven. Bagegær, og meget vingær, er en
raffineret og koncentreret kultur af hovedsageligt Saccharomyces Cerevisiae,
der forgærer sukker til CO2 og alkohol, og hvor man er sikker på at den ikke
udvikler toksiner i processen. Men når det så er sagt, kan det vel ikke
udelukkes at en sådan kartoffelcocktail kan give et brugbart resultat i
bagværk...det var vel på lignende måder at man opdagede bagegær i første
omgang.

Mvh
Linde



Marianne (07-04-2007)
Kommentar
Fra : Marianne


Dato : 07-04-07 08:19


"Linde" <delinde@gmailfjern.com> skrev i en meddelelse
news:46167b6c$0$90274$14726298@news.sunsite.dk...
>
> "Marianne" <handel_fjerndette@lundbak.dk> skrev i en meddelelse
> news:461639dc$0$23930$edfadb0f@dread12.news.tele.dk...
>> Jeg er i gang med Carstens Jensens herlige roman 'Vi de druknede'. Den
>> handler en del om livet til søs, og et sted står der, at 'kokkedrengen'
>> fik vist, hvordan man laver ordentlig gær af kartofler og vand.
>> Kartoflerne skæres i stykker, kommes på en flaske som der hældes vand på
>> og bagefter proppes til, og derefter skal det hele stå lunt i et par
>> dage.
>>
>> Denne gær skulle være bedre end 'købegær'.
>>
>> Har det noget på sig?
>
> Der er ingen tvivl om, at en sådan cocktail vil gære op hen over et par
> dage. Problemet er, at det er en vildgæring, altså gærkulturer af ukendt
> art og mængde, der skaber gæringen. Hovedsageligt hø- og
> kartoffelbakterien, der sikkert også udvikler CO2 som søges i bagværk, men
> som også kan bidrage med uønsket smag eller virkning i maven. Bagegær, og
> meget vingær, er en raffineret og koncentreret kultur af hovedsageligt
> Saccharomyces Cerevisiae, der forgærer sukker til CO2 og alkohol, og hvor
> man er sikker på at den ikke udvikler toksiner i processen. Men når det så
> er sagt, kan det vel ikke udelukkes at en sådan kartoffelcocktail kan give
> et brugbart resultat i bagværk...det var vel på lignende måder at man
> opdagede bagegær i første omgang.
>
> Mvh
> Linde


OK. Der vil altså /næppe ikke være tale om en *bedre* gær idet man må
formode, at den eksisterende bagegær er nogenlunde højtudviklet. Jeg forstår
dig sådan, at det oven i købet kan være en giftig gær? Jeg ville prøve den
med mine børn for at demonstrere gæringen, men det må jeg vist hellere
undlade

Optræder samme vildtgæring så ikke i alm. surdej?

mvh
marianne



Linde (07-04-2007)
Kommentar
Fra : Linde


Dato : 07-04-07 09:27


"Marianne" <handel_fjerndette@lundbak.dk> skrev i en meddelelse
news:461745e5$0$853$edfadb0f@dread12.news.tele.dk...
>
> OK. Der vil altså /næppe ikke være tale om en *bedre* gær idet man må
> formode, at den eksisterende bagegær er nogenlunde højtudviklet. Jeg
> forstår dig sådan, at det oven i købet kan være en giftig gær? Jeg ville
> prøve den med mine børn for at demonstrere gæringen, men det må jeg vist
> hellere undlade

Direkte giftig eller dødelig er den vel næppe, men det er netop problemet
med vildgær, man kan ikke helt vide hvilke gærceller der er i den. Men du
kunne jo prøve at lave demonstrationen, og så vurdere ved vejs ende, om du
vil prøve at bage med den...lugter den lidt ala alm bagegær, eller lugter
den ikke "grimt" kunne du nok bruge den, og så håbe på at den kan hæve dejen
tilstrækkeligt.
>
> Optræder samme vildtgæring så ikke i alm. surdej?

Det kan den godt. Jeg har hørt om en, der faktisk lader sin surdej stå lidt
fremme, for at den skal vildgære lidt. Nu har jeg aldrig lavet en surdej,
men jeg kunne forestille mig, man risikerer at ødelægge den ved det...måske
andre har erfaringer med det?

Mvh
Linde



Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177559
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408938
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste