"Louise" <louise.krarupSNABELAprivat.dk> skrev i en meddelelse
news:45d44b9b$0$90270$14726298@news.sunsite.dk...
> rondo wrote:
>> On Tue, 6 Feb 2007 01:21:28 +0100, "Kirsten Marker"
>> <kmarker@mail.tele.dX> wrote:
>>
>>>
>>> I week-enden bagte jeg 2 store skønne grove rugbrød med surdej,
>>> (har aldrig prøvet at bage rugbrød før)
>>> efter Arlas opskrift :
>>> (
www.arla.dk/opskrifter/grove-rugbroed-med-surdej.html
>>> Fulgte opskriften og proceduren varede 5 dage (surdej), men det var
>>> anstrengelserne værd.
>>> Tilsatte på 4 dagen de ønskede melsorter, men skiftede de knækkede
>>> rugkerner ud med en 5-kornsblanding.
>>> I mine notater har jeg skrevet følgende; kernerne må ikke stå et
>>> døgn, fordi de bliver for bløde og ligeledes lidt mere salt og mørk
>>> sirup. 2 timers bagetid, var efter min mening lidt for meget i min
>>> ovn, men gjorde ikke noget,.der kom bare en tykkere skorpe på.
>>>
>>> Det var et spændende foretagende og brødene smager bare yums!
>>>
>>> mvh/km
>>>
>>>
>>> "HA Aalborg" <ha-aalborg@hotmail.com> skrev i en meddelelse
>>> news:45c726a2$0$7233$edfadb0f@dread14.news.tele.dk...
>>>> Hej Ronnie
>>>>
>>>>> Jeg har brug for en god opskrift på noget groft rugbrød. Jeg har
>>>>> kigget lidt på diverse sider på nettet, men synes ikke, at udvalget
>>>>> har været særlig godt. Links vil selvfølgelig også være fint
>>>>
>>>> Google oplslag: "Opskrift på rugbrød" giver masser af links...
>>>> F.eks dk-kogebogen hvor der er opskrift med billeder.....
>>>>
>>>>
>>>>
http://www.dk-kogebogen.dk/opskrift2/retter-3.php?id2=1142
>>>>
>>>>
>>>> Andersen
>>>>
>>>
>>
>> Hej alle,
>>
>> Jeg har nu prøvet denne opskrift
>>
www.arla.dk/opskrifter/grove-rugbroed-med-surdej.html og er godt
>> tilfreds med resultatet, selvom at jeg synes, at brødet smuldrer lidt
>> rigeligt, når jeg skærer det. Kan dette undgåes?
>>
>> Endvidere står der i opskriften "Tag 3 dl dej (ca. 275 g) fra til en
>> ny surdej." Hvor læne kan dette surdej holde sig i køleskabet, og kan
>> det evt. fryses?
>>
>> På forhånd tak,
>> Ronnie
>
> En surdej kan holde sig i et par uger i køleskab... Vent med at bage af
> den igen til du kan se at den bobler og er aktiv.
> Jo længere den står jo mere syrlig smag kan brødet få..
>
> Jeg bager selv med surdej, dog alm grovbrød, ikke rugbrød, og jeg har min
> surdej til at stå en uge mellem bagningerne. Så har den tid til at
> udviklesig og blive klar til en ny nagning, men smagen er heller ikke for
> syrlig.
>
> Du kan godt fryse surdej, men skal så lige bruge et par dage på et "vække"
> den igen, ved at spæde den op mel lidt mel og vand dagligt indtil den
> arbejder.. Med lidt mel og vand menes virkelig lidt, måske en lille
> spiseskefuld mel, og bare vand nok til at røre melet i syrdejen, og
> surdejn beholder samme konsistens..
>
> Hvis surdejen er for fast har den sværere ved at arbejde. Jeg har fundet
> ud af at den bedste konsistens er tyktflydende, sådan så det kan kmme lidt
> op af siderne på beholderen når den tippes, men ikke sådan så det løber
> ukontrolleret...
>
> Pøjpøj med bagningen
>
> Louise
>
Jeg har med held haft en surdej op til 5 uger i køleskabet. Har faktisk også
brugt en der nåede at være 6 uger i køleskabet, men den forandrede sig så
det tilsidst var umuligt at bage med den. En skam faktisk, der kom
velsmagende brød fra den surdej.
Bagefter måtte jeg to gange omstarte en surdej, det var om sommeren så der
gik sikkert vildgær i den nye skrøbelige surdej.
Hvis din surdej laver lækkert brød så pas godt på den.
mvh
Jørgen