/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Alder på spiritus?
Fra : Ukendt


Dato : 09-12-06 17:00

   

Der har kørt diverse tråde om at f.eks porter øl bliver bedre med
alderen, men mit ? er om ÅBNET spiritus.
Hvorlænge kan de typiske spirituosa som ,gin, whisky, cognac osv
holde sig når de først har været åbnet?
Kan spiritus ligefrem blive for gammelt så det blot er til at hælde i
vasken?

mvh Falcon

 
 
Max (09-12-2006)
Kommentar
Fra : Max


Dato : 09-12-06 19:38

Hej Falcon

> Kan spiritus ligefrem blive for gammelt så det blot er til at hælde i
> vasken?

Det tror jeg ikke, jeg har da haft brændevin stående åbnet i 20 år
uden problemer og tror slet ikke det kan blive et problem så længe
det drejer sig om rigtig spiritus.

--
Mvh Max



Gert Krabsen (09-12-2006)
Kommentar
Fra : Gert Krabsen


Dato : 09-12-06 19:43

Max wrote:
> Hej Falcon
>
>
>>Kan spiritus ligefrem blive for gammelt så det blot er til at hælde i
>>vasken?
>
>
> Det tror jeg ikke, jeg har da haft brændevin stående åbnet i 20 år
> uden problemer og tror slet ikke det kan blive et problem så længe
> det drejer sig om rigtig spiritus.
>

Det kommer an på typen.

De 'rene' sprituosa er normalt upåvirkelige, blot de opbevares relativt
mørkt.

Typer med meget krydderi-tilsætning - som f.eks. Gammel Dansk - kan let
blive grumsede efter åbning. Især hvis de får lys.


Et helt specielt område er kryddersnaps der - selvom styrken ligger
omkring de 40% - som regel ændres dramatisk ved lagring. Heldigvis
oftest til den gode side





ASKF (09-12-2006)
Kommentar
Fra : ASKF


Dato : 09-12-06 20:24

Gert Krabsen ytrede sig i <457b02b9$0$49203$14726298@news.sunsite.dk>
med dette:

>Max wrote:
>> Hej Falcon
>>
>>
>>>Kan spiritus ligefrem blive for gammelt så det blot er til at hælde i
>>>vasken?
>>
>>
>> Det tror jeg ikke, jeg har da haft brændevin stående åbnet i 20 år
>> uden problemer og tror slet ikke det kan blive et problem så længe
>> det drejer sig om rigtig spiritus.
>>
>
>Det kommer an på typen.
>
>De 'rene' sprituosa er normalt upåvirkelige, blot de opbevares relativt
>mørkt.
>
>Typer med meget krydderi-tilsætning - som f.eks. Gammel Dansk - kan let
>blive grumsede efter åbning. Især hvis de får lys.

Ledetråden her er sødme og farve. Jo sødere de smager, des kortere kan
de normalt holde efter åbning. Jo mindre gennemsigtige des mere
lysfølsomme er de, samt des kortere kan de holde.

Man skal lige være opmærksomme på at nogle mørke rom er ret søde i
smagen, men de er gennemsigtige og har ikke nogen problemer med at stå i
årevis efter åbning.

>Et helt specielt område er kryddersnaps der - selvom styrken ligger
>omkring de 40% - som regel ændres dramatisk ved lagring. Heldigvis
>oftest til den gode side

Ja, den lille rest af spritsmagen kan forsvinde helt i løbet af et halvt
til et år for en god porsesnaps der blot har været åbnet uden at der end
er skænket af den.
--
Allan Stig Kiilerich Frederiksen
"When you try to change a mans paradigm, you must keep in mind that he
can hear you only through the filter of the paradigm he holds."
-Myron Tribus

Ukendt (09-12-2006)
Kommentar
Fra : Ukendt


Dato : 09-12-06 20:33

On Sat, 09 Dec 2006 20:24:01 +0100, ASKF <nospam@askf.dk> wrote:



>>Det kommer an på typen.
>>
>>De 'rene' sprituosa er normalt upåvirkelige, blot de opbevares relativt
>>mørkt.
>>
>>Typer med meget krydderi-tilsætning - som f.eks. Gammel Dansk - kan let
>>blive grumsede efter åbning. Især hvis de får lys.
>
>Ledetråden her er sødme og farve. Jo sødere de smager, des kortere kan
>de normalt holde efter åbning. Jo mindre gennemsigtige des mere
>lysfølsomme er de, samt des kortere kan de holde.
>
>Man skal lige være opmærksomme på at nogle mørke rom er ret søde i
>smagen, men de er gennemsigtige og har ikke nogen problemer med at stå i
>årevis efter åbning.
>
>>Et helt specielt område er kryddersnaps der - selvom styrken ligger
>>omkring de 40% - som regel ændres dramatisk ved lagring. Heldigvis
>>oftest til den gode side
>
>Ja, den lille rest af spritsmagen kan forsvinde helt i løbet af et halvt
>til et år for en god porsesnaps der blot har været åbnet uden at der end
>er skænket af den.

OK, så kan jeg drage et lettelses suk, jeg har nogle flasker gin, rom,
vodka osv der er ca 10 år gammel ( yep, jeg er ikke den store dranker
) , så de kan altså roligt drikkes nu.
En anden lille sjov ting, da jeg var 12-13 år( UHa, det er ca 37-38 år
siden) gammel syntes jeg det var sjovt at samle på mini flasker med
spiritus, og jeg har stadig nogle stykker stående, gad vide om de også
kan drikkes.



Ebbe Kristensen (12-12-2006)
Kommentar
Fra : Ebbe Kristensen


Dato : 12-12-06 15:57

Falcon wrote:

> Hvorlænge kan de typiske spirituosa som ,gin, whisky, cognac osv
> holde sig når de først har været åbnet?

Hvis der kun er en lille rest tilbage, er der så meget luft i flasken at
indholdet begynder at ilte og dermed bliver smagen påvirket.

> Kan spiritus ligefrem blive for gammelt så det blot er til at hælde i
> vasken?

Det er hændt for mig med en lille rest 17 års MacCallan

Ebbe



Max (12-12-2006)
Kommentar
Fra : Max


Dato : 12-12-06 17:18

Hej Ebbe

> Hvis der kun er en lille rest tilbage, er der så meget luft i flasken
> at indholdet begynder at ilte og dermed bliver smagen påvirket.

Bundsjatter, ja dem gemmer man heller ikke :)

--
Mvh Max



Ebbe Kristensen (13-12-2006)
Kommentar
Fra : Ebbe Kristensen


Dato : 13-12-06 15:58

Max wrote:

> Bundsjatter, ja dem gemmer man heller ikke :)

Til undskyldning tjener at jeg var ung, fattig studerende og det var min
første flaske rigtig god whisky. Den omtalte sidste rest blev gemt til en
særlig lejlighed. Heldigvis var denne særlige lejlighed (jeg bestod min
sidste eksamen på studiet) istand til at overskygge den noget skuffende
whisky-oplevelse

Ebbe



Max (14-12-2006)
Kommentar
Fra : Max


Dato : 14-12-06 08:12

Hej Ebbe

> (jeg bestod min sidste eksamen på studiet) istand til at overskygge
> den noget skuffende whisky-oplevelse

Må jeg i den anledning ønske til lykke :)

Jeg kan anbefale en lommelærke til det sidste i flasken.

Mvh Max



Ebbe Kristensen (14-12-2006)
Kommentar
Fra : Ebbe Kristensen


Dato : 14-12-06 13:19

Max wrote:

> Må jeg i den anledning ønske til lykke :)

Bedre sent end aldrig. Det er nu over 26 år siden, jeg bestod

> Jeg kan anbefale en lommelærke til det sidste i flasken.

Jow, og det er osse løsningen nu om dage - men sådan en havde jeg heller
ikke dengang.

Ebbe



Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177558
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408929
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste