|
| Rugbrødets historie Fra : Herluf Holdt, 3140 |
Dato : 16-08-06 14:56 |
|
Dette spørgsmål ligger måske i udkanten af
denne gruppes normale område:
Men hvordan er det gået til, at rugbrød især
spises i Nordeuropa og Rusland, og næsten
ikke spises i Sydeuropa?
--
Med venlig hilsen Herluf Holdt
Nysgerrige Amatører - gør Verden sjovere
| |
Lampen (16-08-2006)
| Kommentar Fra : Lampen |
Dato : 16-08-06 18:32 |
|
Herluf Holdt, 3140 wrote:
> Dette spørgsmål ligger måske i udkanten af
> denne gruppes normale område:
>
> Men hvordan er det gået til, at rugbrød især
> spises i Nordeuropa og Rusland, og næsten
> ikke spises i Sydeuropa?
>
erm, hvordan ved du det ? Altså hvor det spises mere end andre steder ?
| |
Herluf Holdt, 3140 (16-08-2006)
| Kommentar Fra : Herluf Holdt, 3140 |
Dato : 16-08-06 18:43 |
|
Lampen skrev:
> Herluf Holdt, 3140 wrote:
>> Men hvordan er det gået til, at rugbrød især
>> spises i Nordeuropa og Rusland, og næsten
>> ikke spises i Sydeuropa?
> erm, hvordan ved du det ? Altså hvor det spises
> mere end andre steder?
Det ved jeg, dels fra SDE (Den Store Danske Encyklopædi)
og dels af egen erfaring ved rejser til Sydeuropa, hvor
man næsten udelukkende tilbydes hvedebrød.
--
Herluf :·)
| |
Kim Schulz (16-08-2006)
| Kommentar Fra : Kim Schulz |
Dato : 16-08-06 18:42 |
|
On Wed, 16 Aug 2006 19:31:35 +0200
Lampen <nospam@spam.dk> wrote:
> Herluf Holdt, 3140 wrote:
> > Dette spørgsmål ligger måske i udkanten af
> > denne gruppes normale område:
> >
> > Men hvordan er det gået til, at rugbrød især
> > spises i Nordeuropa og Rusland, og næsten
> > ikke spises i Sydeuropa?
> >
> erm, hvordan ved du det ? Altså hvor det spises mere end andre
> steder ?
Under min rejse rundt i Europa for et par år siden var vi altid
lykkelige når vi kunne finde noget rugbrød lignende brød.
Det var intet problem i Skandinavien og tyskland. Men jo længere
sydover man kom jo sværere var det at finde. I Italien og Portugal var
det noget nær umuligt.
Mig bekendt er det noget med at Rug ikke egner sig til de noget mere
solrige breddegrader men er langt bedre i vores område.
--
Kim Schulz | Private : http://www.schulz.dk
Kim@schulz.dk | Business: http://www.devteam.dk
+45 5190 4262 | Sparetime: http://www.fundanemt.com
| |
Klaus Alexander Seis~ (16-08-2006)
| Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~ |
Dato : 16-08-06 18:42 |
|
Herluf Holdt skrev:
> Men hvordan er det gået til, at rugbrød især
> spises i Nordeuropa og Rusland, og næsten
> ikke spises i Sydeuropa?
De forklaringer jeg har hørt, går på at rug giver et mere stabilt
udbytte i køligere klimabælter - især i magre år.
På < http://en.wikipedia.org/wiki/Rye_bread> kan man læse bl.a.:
> In 500 AD., the Saxons and Danes settled in Britain and
> introduced rye which was well suited to cold northern
> climates. Dark rye bread became a staple which lasted to
> the Middle Ages. Many different types of rye have come
> from all over such as Finland, Denmark, Russia, and the
> Baltic countries. In Finland, the most popular bread is
> rye bread.
Mvh,
--
Klaus Alexander Seistrup
SubZeroNet, Copenhagen, Denmark
http://magnetic-ink.dk/
| |
Max (16-08-2006)
| Kommentar Fra : Max |
Dato : 16-08-06 20:13 |
|
Hej Herluf
> Men hvordan er det gået til, at rugbrød især
> spises i Nordeuropa og Rusland, og næsten
> ikke spises i Sydeuropa?
Noget siger mig at Danmark egentlig ligger for nordlig
til at dyrke ordentlig brødhvede, derimod trives rug
godt heroppe i norden, så mon ikke sammenhængen
skal findes i disse faktore.
Mvh Max
| |
Herluf Holdt, 3140 (16-08-2006)
| Kommentar Fra : Herluf Holdt, 3140 |
Dato : 16-08-06 20:37 |
|
Max skrev:
> Hej Herluf
>> Men hvordan er det gået til, at rugbrød især
>> spises i Nordeuropa og Rusland, og næsten
>> ikke spises i Sydeuropa?
> Noget siger mig at Danmark egentlig ligger for nordlig
> til at dyrke ordentlig brødhvede, derimod trives rug
> godt heroppe i norden, så mon ikke sammenhængen
> skal findes i disse faktore.
Det har du nok ret i. Men først undrede det mig at
det stod at læse at kornsorten rug stammede fra
*Middelhavsområdet*. Men SDE skriver at dyrket
rug sandsynligvis er udviklet ved selektion fra den
flerårige /Secale strictum/ (tidligere kaldet
/secale montanum/), der vokser i bjergegne i
Middelhavsområdet og Vestasien. [...] Rug optrådte
måske først som ukrudt i byg- og hvedemarker i
det østlige Tyrkiet for 3000-4000 år siden, og der
skete langsomt en selektion til fordel for former
med sej aksspindel og større kerner. [...]
--
Med venlig hilsen Herluf Holdt
Nysgerrige Amatører - gør Verden sjovere
| |
|
|