Fy for satan jeg laver en god kaffelikør!! =)
Jeg puttede bryggede (eller hvad udtrykkede nu er) i 
torsdags og smagte lidt på den i lørdags.  Og jeg må godt 
nok sige, at det smager godt allerede nu!  Både vanille og 
kaffebønner har på nuværende tidspunkt afgivet meget smag. 
Og sammen med sukkeret dækker det fuldstændig smagen af 
vodka, uden at fjerne den dejlige "afterburn", som man også 
finder i bitter.  Jeg er imponeret.
Jeg har lavet en ny omgang, hvor der er lidt mere kaffe i og 
  lidt mindre sukker og vanille -- sukkeret bliver vist for 
kvalmende i længden.
Denne gang har jeg lavet to flasker: en stor, som skal stå 
længe, og en lille, som jeg løbende kan smage på, for at 
holde trit med, hvordan den udvikler sig.
Thomas Hansen wrote:
> 
> Den bedste tager omkring et år at lave. Du fylder en flaske 1/3 med  
> kaffebønner og en sjat sukker (ca. 1dl) tilsidst fylder du op med 
> vodka.  Efter et år filtrer du og smager til med sukker. Den får en fin 
> og afrundt  smag af kaffe meget lig Khalua. Prøv at smag den undervejs 
> måske er du  heldig at den er klar før. Du skal dog ikke regne med at 
> den er klar før  efter et halvt år.
Mange tak.  Interessant.  Hvad er det man opnår ved at lade 
den trække i så lang tid?  Jeg kan se at i likørens 
overflade langs kanten af indersiden af glasset, der er den 
gennemsigtig.  Jeg tror den skiller lidt.  Hvis man giver 
den længere tid at trække i, forestiller jeg mig, at smag og 
kulør binder sig mere og gør likøren mere fuldkommen.  Er 
det sandt?
Hvad sker der ellers?  Der skulle forhåbentligt ikke være 
noget, der gærer, så det er vel udelukkende et spørgsmål om 
at trække smag ud af det, man putter i flasken.  Ændrer 
sukkeret sig?
> Du kan også lave Turbo udgaven ved at bruge friskkværnet kaffe. Du 
> kværner  en god kaffe groft som til stempel kaffe og gentager 
> fremgangsmåden som  ovenfor. Du skal regne med at den skal have et par 
> dage. Sørg for at smag  på den undervejs. Hvis den får for meget bliver 
> den bitter. Smagen er ikke  lidt så rund og afbalanceret som med hele 
> bønner, men det kan godt gå an.
Jeg kender en anden turboudgave til kahlua/khalua, hvor man 
koger en stærk gang kaffe, som man lader løbe igennem 
filtret nogle gange.  Dernæst rører man brun sukker i og 
tilsætter en vanillestang.  Det eneste man venter på her, er 
sådan set at kaffen køler af, så man kan tilsætte vodka.
> Ift. sukker så har jeg altid et stort glas med sukker og vodka stående.  
> Det bruger jeg til at smage mine snapse/likør til med.
Så likøren bliver ikke bedre af, at sukkeret er tilsat fra 
starten, så den får lov at trække med råvarerne?
> Hvis du sætter 
> det  over i god til vil sukkeret være smeltet og lige til at helde i. Du 
> kan  også koge en sukkerlage af sukker og vand. Du skal bruge så lidt 
> vand som  muligt så du fortynder spruten så lidt som muligt. Hvis du 
> bruger koge  metoden skal du bruge sukker massen inden den er helt kold 
> ellers stivner  den.
Jeg kunne godt tænke mig at prøve at komme en 
sukkeropløsning i; når jeg putter den brune sukker i, samler 
det sig bare nede i bunden, og jeg skal ryste flasken nogle 
gange om dagen, før det opløses.  Kan jeg regne med, at det 
ikke sætter sig fast og størkner?  Det burde det vel ikke, 
når der er vand (vodka) over.  Men så er der stadig 
spørgsmålet omkring sukkerets smag.
-- 
Stephan Henningsen
http://asklandd.dk/