"Peter Westh" <pwesth@hum.ku.dk> skrev i meddelandet...
> Er der nogen her på listen der har anskaffet Camilla Plums nye
> bagebog »et ordentligt brød«, som udkom den 1/6 på Gyldendal?
>
> Og som har nogen kommentarer, anmeldelser, anbefalinger etc?
Hej Peter!
Her videregives artiklen "Det gode brød" fra BT's Week-end tillæg lø.
d.9/6-01, skrevet og anmeldt af Susanne Jørgensen og handler netop om
Camilla Plum's "Et ordentlig brød" 224 sider, 269 kr., Gyldendal.
(BT*****)
-Citeret-
Det kribler i mine fingre, jeg kan næsten ikke vente med at komme i
gang - med at bage. Bare ved at læse Camilla plums bagebog, »Et
ordentligt brød«, kommer trangen til at røre og ælte snigende over én.
Har man besøgt Camilla Plums landsted Fuglebjerggaard i Nordsjælland og
købt et af hendes skønne brød, ved man, at dén kone sandelig kan bage.
Bogen demostrerer hendes omfattende baggrundsviden, og at hun har
eksperimenteret meget for at nå frem til de bedste opskrifter, som hun
nu deler med os andre. Økologi og ordentlig behandling af vore fødevarer
er Camilla Plums hjertesag, og hun giver alt færdigkøbt brød et skud for
boven. Det er for dårligt og for dyrt, så derfor er det smart at bage
selv.
Bogen fortæller grundigt om kornsorter og andre ingredienser, æltning,
hævning, bageudstyr osv. Disse første afsnit må man endelig ikke springe
over i sin iver for at komme til ovnen. Dels fordi de er sprængtfyldte
med nyttige informationer, dels fordi Camilla Plum skriver herligt
underholdende, Fx at man får »baller som velformede polske landbrød,
hvis man ælter ordentligt igennem et par gange om ugen«!
Opskriftdelen omfatter brød af af surdeje, over hverdags- og festbrød
til hvordan man anvender brød i mad og desserter.
Anne-Li Engströms stemningsfyldte billeder understreger bogens hyggelige
tone.
»Et ordentligt brød« er for bage-afficionados - folk der gider, og har
tid til at forsyne familien med alt dagligt brød. Men også for os andre,
der bare gerne vil have et godt resultat, når vi endelig tager os sammen
til at bage.
Her er Camilla Plums opskrift på filone, som man ellers køber i dyre
domme hos bageren:
2 brød:
15 g gær, 6 dl vand, 800 g tipo 00 mel, 200 g kæmpedurum eller durummel,
20 g salt, Halen Mõn eller Maldon, 50 g pastamel - groft durummel, olie.
Rør gæren ud i vandet, tilsæt mel og salt og ælt det til en smidig dej.
Kom dejen i en skål smurt med olie, drej den rundt, så der kommer olie
over det hele. Stil til hævning i køleskabet i seks-otte timer, til
dejen er hævet. Tag dejen ud på et melmestrøet bord og skær den i fire
aflange stykker. Tril dem længere endnu, men så de samtidig bliver
vredet og spidset til i hver ende. Læg dem på bagepapir på to
bageplader. Drys tykt med pastamelet, skær tre-fire slidser i hvert
brød, der flugter med vridningerne. Lad brødene efterhæve lunt til
dobbelt størrelse. Bag ved 250 grader de første 10 min. Smid en kop vand
ind i en bradepande i bunden af ovnen samtidig med at brødene sættes
ind. Sænk varmen og bag dem færdige ved 200 grader.
-Citat slut-
PS: Det medfulgte billede af de duftende lækre brød, -kan jeg af
naturlige årsager ikke kan fremvise her.
NB: Bogen lyder lovende, Petros, - den må vi ud at købe straks
Hope this is to your satisfaction!
--
Mvh.
Peter W. Bosse