Padre <spirito_santo@yahoo.com> wrote:
> > Hej gruppe. Har fået adskillige dåser hommos tahina foræret, men hvordan
> > bruger jeg dem? Vi spiser hjemmelavet kebab når vi har en rest
> okse/kalvekød
>
> Tahina er en pasta af sesamfrø, som smager sødt og (meget) fedt, og som kan
> bruges i bla. hummus. Den måde, som jeg i sin tid lærte at lave hummus på,
> er som følger:
>
>
> NB - typisk vil der i et glas tahina være et bundlag af næsten hærdet
> tahina - konsistensen minder desværre om halvhærdet kit. Det er derfor
> vigtigt, inden man bruger tahinaen, at røre meget grundigt rundt i glasset,
> hvilket i øvrigt kan være svært, når glasset er fuldt. Det kan være
> nødvendigt at hælde hele glassets indhold op i en skål, og omrører i skålen
> !
>
>
> Man opbløder tørrede kikærter i koldt vand i ca. 24 timer - husk at de
> svulmer kolossalt op, så en håndfuld tørrede kikærter rækker langt. Man kan
> vist også få ikke-tørrede kikærter på dåse, dem har jeg ingen erfaringer
> med.
>
> Efter kikærterne er opblødt, skyller man dem og fjerner eventuelle
> misfarvede ærter. De dækkes med vand og simres i en time med lidt kommensfrø
> og et enkelt laurbærblad. 2/3 af vandet hældes over i en beholder og gemmes.
> Ærterne afkøles noget, hvorefter man tilsætter tahina. Jo mere tahina, jo
> højere fedtindhold og jo blødere og sødere smag
Jeg plejer at bruge ca.
> 1/5 tahina i volumen, på øjemål etc., men man kan starte med mindre og smage
> til undervejs. Tilsæt alovenolie, citronsaft og lidt salt, en lille smule
> spidskommen og evt lidt chili og hak/blend det sammen. Bliver konsistensen
> for tyk, så korrigér med kogevandet. Husk, at når hummusen er helt kold, vil
> den være mere tyktflydende, end når den er varm/lunken.
>
> Når du har blendet det sammen og det er kølet helt af kan du korrigere smag
> og konsistens med tahina, salt og vand.
>
> Husk at kikærter er kolossalt billige, så det er ikke bekosteligt at
> eksperimentere sig frem
På en café i Betlehem fik vi bl.a. en meget lækker flad skål med hummus,
overhældt med lidt olie, og så en god spiral af tahina i midten. Så
tilpassede man selv smagen når man dyppede: Sødere: Mere tahina o.s.v. -
På små bidder tomat var det nok med den tahina som er rørt ud i
hummus'en.
Mvh
Erling