"Gainsbourg" <isl41688@THORSTENimage.dk> writes:
> Vi har syltet hver sommer/efterår i mange år, men aldrig rigtig fundet ud af
> hvor længe man kan blive ved med at spise af tingene. Vi plejer at sige ca.
> 1 år uåbnet og ca. 1 måned i køleskab efter åbning.
Mine forældre plejer at lave blåbær- og jordbærsyltetøj med
konverseringsmiddel i, og de har flere gange haft et åbnet glas til at
stå i deres sommerhus vinteren over. Jeg tror endnu ikke jeg har
oplevet at det fejlede noget næste sæson, og det er aldrig blevet
opbevaret i køleskab. Det der med nogle få uger i køleskab efter
åbning holder ikke for alle de marmelader med konverseringsmiddel jeg
har prøvet.
En del af frugtsmagen går dog efterhånden af, og f.eks.
hindbærsyltetøj bliver også noget mørkere. Hvis du har mulighed for at
opbevare bærrene frosne, er det derfor en fordel at gøre det sålænge
så muligt og kun lave mindre portioner ad gangen.
> Hvad er mon egentlig den reelle holdbarhed på hjemmelavede marmelader og
> syltetøj fx. ved 750 g. frugt + 500 ml. vand + 500 g. sukker. Kogt og tilsat
> Atamon som anbefalet på flasken og hældt i skoldede, Atamonskyllede
> patentglas?
Mine forældre plejer at bruge et geleringsmiddel med
konverseringsmiddel i - hvis det er nogenlunde samme dosering, ville
jeg skyde på et år i hvert fald. Men der plejer at være ganske
tydelige mugpletter hvis det bliver for gammelt, så det er sådan set
bare at kigge efter.
--
Ole Laursen
http://www.cs.aau.dk/~olau/