"Munk Olsen" <munkole@ofir.dk> skrev
> Jeg har en artiskok i min have. Hvornår er sådan en klar til brug,
Hm, ved ikke, hvilken type, du har, men det er vigtigt at blomsten ikke har
åbnet sig, for så kan den ikke længere spises. En moden artiskok ser ca.
sådan her ud
http://www.mariquita.com/images/photogallery/artichoke.ladybird.jpg
> og
> hvad kan jeg bruge den til?
> Har I nogle opskrifter?
Uha, hvor skal jeg begynde? Det er svært at lære fra sig på skrift, da
artiskokker kræver lidt håndelag. Men du kan f.eks. skære den af ved
stænglen og skære den til omtrent på denne måde
http://www.seasonalrecipes.com/images/artichoke.jpg - de yderste blade
fjernes (kan sagtens bruges til andet). Mynte og persille stikkes ned mellem
artiskokkens blade og der krydres godt med salt og peber. God olivenolie
hældes over. Dernæst steges de stående som på billedet i en gryde (under
låg) i smør og hvidvin til de er møre. Artiskokker kan med fordel bruges på
mange andre måder også. I Rom bruges de i et utal af retter. En personlig
farvorit er omelet: Skær artiskokken af, så du får 5 cm stilk med. Skræl
stilken godt. Fjern de yderste, meget grove blade. Skær den tilskårne
artiskok i både - ca. 8-10 både pr artiskok og steg den gylden i olivenolie.
Hæld 2 sammenpiskede æg med salt og peber over pr. artiskok og steg færdig
for svag varme.
Artiskokker kan også spises rå og smager meget lækkert. Kasser stilken og
fjern igen de yderste blade, skær evt "spidsen" af, hvis bladene er meget
grove. Hernæst kan bladende hives af et for et og dyppes i olivenolie rørt
med lidt citronsaft, salt og peber og spises som snack eller tilbehør til en
kødret.
En anden foreslår pizza. Det er dog kun marinerede artiskokhjerter, der er
egnet til dette brug. Disse kan naturligvis også laves selv, men kræver
muligvis nogen erfaring mht. høsttidspunktet.
Til sidst må jeg lige sige, at jeg er helt holdt op med at købe artiskokker
i Danmark. Jeg ved ikke, hvornår vi får de bedste herop, men dem jeg har
købt har stort set været ubrugelige hver gang. Husk i øvrigt, at skal du se
pæn ud og have gæster, så brug handsker, når du skærer dem til. Man får
sorte fingre af det.
Mvh
Kevin Edelvang