[Leif Pedersen | Sun, 10 Jul 2005 15:06:11 +0200]
>Jeg har dog endnu ikke kunne finde de lækre bløde italienske opskrifter
>men håber at kunne samle nogle gode opskrifter her til alles glæde derfor
>denne nyhedsgruppe.
Grundmassen til gelato laves således
(500 g. masse, 4-5 portioner)
4 æggeblommer piskes med 120 g. sukker, 1 tsk. maizena, 2-2½ dl. sødmælk og
2 dl. piskefløde piskes sammen, gives et opkog og tilsættes æggemassen i en
tynd stråle under grundig piskning; massen kommes tilbage i gryden under
svag varme mens der røres konstant med en dejskraber til den tykner.
Variationer:
Chokolade/Rom gelato
90 g. mørk chokolade smeltes under vandbad, og 1/3 grundmasse emulgeres
forsigtigt deri, hvorefter 2 spsk. mørk rom tilsættes sammen med 2 tsk. god
kakao - efter lidt tid tilsættes resten af grundmassen og isen køres som
normalt.
Chokolade/orange gelato "Stracciatella"
Smelt 80 g. mørk chokolade. 2 spsk. Cointreau tilsættes en portion
grundmasse; når isen køres i maskinen og begynder at tykne lidt, tilsættes
den lune chokolade i en tynd stråle mens maskinen kører.
Vanille gelato
Kornene af ½-1 stang (polynesisk) vanille piskes med æggeblommerne i
grundmassen; de tomme stænger tilsættes fløden under opkoget (fjernes
herefter) og isen køres som normalt.
Kastanie gelato
100 g. glaserede kastanier (fra dåse) hakkes fint og tilsættes grundmassen;
evt. skal sukker reduceres.
Banan gelato
3 meget modne bananer moses og tilsættes grundmassen; evt. skal sukker
reduceres.
Hasselnød gelato
80 g. ristede hasselnødder uden skal hakkes ganske fint - nemmest sammen med
sukkeret. Halvdelen af blandingen koges med fløden og halvdelen piskes med
æggeblommerne.
Mandel gelato
80 g. mandler hakkes fint, gerne mandelmel og gerne Marconas - nemmest
sammen med sukkeret. Halvdelen af blandingen koges med fløden og halvdelen
piskes med æggeblommerne.
Pistacchio gelato
50 g. grønne rå afskallede pistacienødder og 25 g. spanske mandler hakkes
til et fint pulver - nemmest sammen med sukkeret. Halvdelen af blandingen
koges med fløden og halvdelen piskes med æggeblommerne; 1 spsk. maraschino
likør samt lidt mandel- eller pistaciearoma kan tilsættes.
Valnød/Ahorn gelato
60 g. valnødder hakkes fint og koges med 50 g. ahornsirup til en tyk grød,
blandes med grundmassen og køres i ismaskinen når det er afkølet.
René
www.rene.hjorth.com
www.lowcarb.dk