|
| Øl - mest et par sproglige spørgsmål Fra : Herluf Holdt, 3140 |
Dato : 23-06-05 20:32 |
|
Hej
Jeg har et par sproglige spørgsmål om tilbehør til velskænket
øl. Nu har jeg langt om længe fundet ud af, at det stykke
pap, man lægger under glasset, hedder en 'ølbrik' på dansk,
ein 'Bierdeckel' på tysk og a 'beer mat' på engelsk.
Men hvad hedder så det lille, runde stykke papir, som
sættes om stilken nede over foden på et pilsnerglas, for
at man ikke skal spilde 'overløb' eller 'kondensvand', når
man drikker?
P.s.:
Så vil jeg da også lige spørge, om der er nogle ølentusiaster
i gruppen, der har oplevet den sære skik, visse steder nede i
Tyskland, at der bliver lagt en citronskive oveni et glas hvedeøl?
--
Med venlig hilsen Herluf Holdt
| |
Christina S (23-06-2005)
| Kommentar Fra : Christina S |
Dato : 23-06-05 21:02 |
|
"Herluf Holdt, 3140" <herlufholdtFJERN@privat.dk> wrote in message
news:42bb0e77$0$180$edfadb0f@dtext02.news.tele.dk...
>
> P.s.:
> Så vil jeg da også lige spørge, om der er nogle ølentusiaster
> i gruppen, der har oplevet den sære skik, visse steder nede i
> Tyskland, at der bliver lagt en citronskive oveni et glas hvedeøl?
>
> --
> Med venlig hilsen Herluf Holdt
>
Hej,
det har jeg ofte (skyldes nok, at jeg er født og opvokset syd for grænsen og
elsker hvedeøl .
Man gør det kun med en såkaldt Kristal Hefeweizen - altså en, hvor gæren er
filtreret fra. Det giver en dejlig frisk smag og er derfor velegnet til en
varm
sommeraften, som i dag.
Mvh, Christina
| |
Peter Westh (23-06-2005)
| Kommentar Fra : Peter Westh |
Dato : 23-06-05 22:03 |
|
"Herluf Holdt, 3140" <herlufholdtFJERN@privat.dk> skrev i en meddelelse
news:42bb0e77$0$180$edfadb0f@dtext02.news.tele.dk...
> Så vil jeg da også lige spørge, om der er nogle ølentusiaster
> i gruppen, der har oplevet den sære skik, visse steder nede i
> Tyskland, at der bliver lagt en citronskive oveni et glas hvedeøl?
Det er da ret almindelig på Københavnske cafe'er, det vil sige det er mest
en limeskive der bruges. En udpræget tøsedrik, hvis du spørger mig.
/P
| |
Peder Olsen (23-06-2005)
| Kommentar Fra : Peder Olsen |
Dato : 23-06-05 22:36 |
|
Klip.
> Men hvad hedder så det lille, runde stykke papir, som
> sættes om stilken nede over foden på et pilsnerglas, for
> at man ikke skal spilde 'overløb' eller 'kondensvand', når
> man drikker?
Det hedder i samlerkredse en dråbefanger.
Venlig hilsen
Peder Olsen.
Samler du på bryggerisouvenir, så kig på:
http://www.olsen161.dk og
http://www.dkbeer.dk
| |
Herluf Holdt, 3140 (24-06-2005)
| Kommentar Fra : Herluf Holdt, 3140 |
Dato : 24-06-05 11:00 |
|
Peder Olsen skrev:
>> Men hvad hedder så det lille, runde stykke papir, som
>> sættes om stilken nede over foden på et pilsnerglas, for
>> at man ikke skal spilde 'overløb' eller 'kondensvand', når
>> man drikker?
> Det hedder i samlerkredse en dråbefanger.
Tak for svaret. Det er jo så indlysende at jeg ikke kunne
have gættet det selv.
> Samler du på bryggerisouvenir, så kig på:
> http://www.olsen161.dk
Tak for kigget. Jeg samler ikke - sådan i rigtig "samlerforstand",
men tager ofte enkelte ølbrikker med hjem fra Tyskland, og
bruger dem flittigt til at skåne borde (og glas) med herhjemme.
--
Med venlig hilsen Herluf Holdt
| |
Max (24-06-2005)
| Kommentar Fra : Max |
Dato : 24-06-05 11:13 |
|
Hej Herluf
> bruger dem flittigt til at skåne borde (og glas) med herhjemme.
Er det det de skal bruges til, jeg troede man skulle
æde de tørre kiks :(
Mvh Max
| |
Herluf Holdt, 3140 (24-06-2005)
| Kommentar Fra : Herluf Holdt, 3140 |
Dato : 24-06-05 11:24 |
|
Max skrev:
> Hej Herluf
>> bruger dem flittigt til at skåne borde (og glas) med herhjemme.
> Er det det de skal bruges til, jeg troede man skulle
> æde de tørre kiks :(
Ha :·)
Den vits så jeg også under min "research" efter ølbriknavne i går.
--
'rluf :·)
- som elsker Hefeweizen-Bier,
"kristallklar" eller "naturtrüb" - helst det sidste.
| |
Devast8or (23-06-2005)
| Kommentar Fra : Devast8or |
Dato : 23-06-05 23:57 |
|
Herluf Holdt, 3140 wrote:
> Så vil jeg da også lige spørge, om der er nogle ølentusiaster
> i gruppen, der har oplevet den sære skik, visse steder nede i
> Tyskland, at der bliver lagt en citronskive oveni et glas hvedeøl?
Ikke i Tyskland, men i Holland. Der fulgte også en lille plastictingest med
som man skulle bruge til at presse citronskiven imod bunden af glasset. Det
smagte rædselsfuldt (jeg ved iøvrigt ikke om det var hvedeøl).
Devast8or
| |
Max (24-06-2005)
| Kommentar Fra : Max |
Dato : 24-06-05 07:16 |
|
Hej Herluf
> i gruppen, der har oplevet den sære skik, visse steder nede i
> Tyskland, at der bliver lagt en citronskive oveni et glas hvedeøl?
Du kan også opleve at tyskerne blander øl og hvidvin.
Mvh Max
| |
Jens S. Rasmussen (25-06-2005)
| Kommentar Fra : Jens S. Rasmussen |
Dato : 25-06-05 08:23 |
|
Fy da for den
Jens
"Max" <max_jens@post9.tele.dk.invalid> skrev i en meddelelse
news:42bba531$0$170$edfadb0f@dtext02.news.tele.dk...
> Hej Herluf
>
>> i gruppen, der har oplevet den sære skik, visse steder nede i
>> Tyskland, at der bliver lagt en citronskive oveni et glas hvedeøl?
>
> Du kan også opleve at tyskerne blander øl og hvidvin.
>
> Mvh Max
>
>
| |
Anders Henriksen (25-06-2005)
| Kommentar Fra : Anders Henriksen |
Dato : 25-06-05 11:11 |
|
"Max" <max_jens@post9.tele.dk.invalid> skrev i en meddelelse
news:42bba531$0$170$edfadb0f@dtext02.news.tele.dk...
>
> Du kan også opleve at tyskerne blander øl og hvidvin.
>
Øl og cola er heller ikke ualmindeligt.
--
Anders Henriksen - born without teeth
supermule [at] lite [dot] dk
Whosoever is delighted in solitude, is either a wild beast or a god
| |
Aragorn Elessar (25-06-2005)
| Kommentar Fra : Aragorn Elessar |
Dato : 25-06-05 12:48 |
|
"Anders Henriksen" <no@spam.uz> wrote in message
news:42bd2d9a$0$18639$14726298@news.sunsite.dk...
>
> "Max" <max_jens@post9.tele.dk.invalid> skrev i en meddelelse
> news:42bba531$0$170$edfadb0f@dtext02.news.tele.dk...
> >
> > Du kan også opleve at tyskerne blander øl og hvidvin.
> >
>
> Øl og cola er heller ikke ualmindeligt.
>
>
> --
> Anders Henriksen - born without teeth
> supermule [at] lite [dot] dk
Hm, hvad fanden har colaen gjort siden den skal udsættes for dét?
Venlig hilsen
Aragorn_DK - der ikke kan fordrage øl, det smager som...ja, grimt!
--
=================
www.welles.dk
www.bmwmc.dk
www.furnituretiger.dk
=================
| |
Anders Henriksen (25-06-2005)
| Kommentar Fra : Anders Henriksen |
Dato : 25-06-05 13:25 |
|
"Aragorn Elessar" <aragornDK@gmailTIGERDYR.com> skrev i en meddelelse
news:Qwbve.588$pc4.37@news.get2net.dk...
>
> Hm, hvad fanden har colaen gjort siden den skal udsættes for dét?
>
Jeg synes jo så det er synd for øllet - colaen har såmænd ikke fortjent
bedre
--
Anders Henriksen - born without teeth
supermule [at] lite [dot] dk
Whosoever is delighted in solitude, is either a wild beast or a god
| |
Aragorn Elessar (25-06-2005)
| Kommentar Fra : Aragorn Elessar |
Dato : 25-06-05 16:13 |
|
"Anders Henriksen" <no@spam.uz> wrote in message
news:42bd4d3b$0$18636$14726298@news.sunsite.dk...
>
> "Aragorn Elessar" <aragornDK@gmailTIGERDYR.com> skrev i en meddelelse
> news:Qwbve.588$pc4.37@news.get2net.dk...
> >
> > Hm, hvad fanden har colaen gjort siden den skal udsættes for dét?
> >
>
> Jeg synes jo så det er synd for øllet - colaen har såmænd ikke fortjent
> bedre
>
>
> --
> Anders Henriksen - born without teeth
> supermule [at] lite [dot] dk
>
> Whosoever is delighted in solitude, is either a wild beast or a god
Og sådan er vi allesammen så forskellige!
Skål på det! *bælle* *colabøvs*
Venlig hilsen
Aragorn_DK
--
=================
www.welles.dk
www.bmwmc.dk
www.furnituretiger.dk
=================
| |
Anders Henriksen (26-06-2005)
| Kommentar Fra : Anders Henriksen |
Dato : 26-06-05 10:57 |
|
"Aragorn Elessar" <aragornDK@gmailTIGERDYR.com> skrev i en meddelelse
news:lxeve.684$GT6.154@news.get2net.dk...
>
> Og sådan er vi allesammen så forskellige!
> Skål på det! *bælle* *colabøvs*
>
Jeps! Alle må være lige så forskellige de vil - bare de er som mig...
Skål på det!
--
Anders Henriksen - born without teeth
supermule [at] lite [dot] dk
Whosoever is delighted in solitude, is either a wild beast or a god
| |
Erling Hansen (25-06-2005)
| Kommentar Fra : Erling Hansen |
Dato : 25-06-05 12:54 |
|
Max <max_jens@post9.tele.dk.invalid> wrote:
> Hej Herluf
>
> > i gruppen, der har oplevet den sære skik, visse steder nede i
> > Tyskland, at der bliver lagt en citronskive oveni et glas hvedeøl?
>
> Du kan også opleve at tyskerne blander øl og hvidvin.
>
> Mvh Max
For slet ikke at snakke om hvidvin og cola (jeg VED godt det ikke har
noget med øl at gøre!) - og det kan faktisk smage ret godt.
Mvh
Erling
| |
Giraf (27-06-2005)
| Kommentar Fra : Giraf |
Dato : 27-06-05 16:04 |
|
Erling Hansen wrote:
> Max <max_jens@post9.tele.dk.invalid> wrote:
>
>
>>Hej Herluf
>>
>>
>>>i gruppen, der har oplevet den sære skik, visse steder nede i
>>>Tyskland, at der bliver lagt en citronskive oveni et glas hvedeøl?
>>
>>Du kan også opleve at tyskerne blander øl og hvidvin.
>>
>>Mvh Max
>
>
> For slet ikke at snakke om hvidvin og cola (jeg VED godt det ikke har
> noget med øl at gøre!) - og det kan faktisk smage ret godt.
> Mvh
> Erling
Har ikke fået prøvet det endnu, men har fået lange fortællinger om et
såkaldt jægerdrøn man kan få når man er i byen. Et glas hvidvin tilsat 2
cl jægermeister eller noget i den dur, og det skulle smage helt
forfærdeligt :)
| |
Christoffer Gertz Be~ (01-07-2005)
| Kommentar Fra : Christoffer Gertz Be~ |
Dato : 01-07-05 21:00 |
|
> > For slet ikke at snakke om hvidvin og cola (jeg VED godt det ikke har
> > noget med øl at gøre!) - og det kan faktisk smage ret godt.
Rødvin og cola skulle er en ret udbredt fornøjelse (?) på Balkan. Det
skulle vist gå under betegnelsen "bambus".
| |
Erling Hansen (01-07-2005)
| Kommentar Fra : Erling Hansen |
Dato : 01-07-05 21:43 |
|
Christoffer Gertz Bech <cegebe@cegebe.dk> wrote:
> > > For slet ikke at snakke om hvidvin og cola (jeg VED godt det ikke har
> > > noget med øl at gøre!) - og det kan faktisk smage ret godt.
>
> Rødvin og cola skulle er en ret udbredt fornøjelse (?) på Balkan. Det
> skulle vist gå under betegnelsen "bambus".
Ja, mann muss sich immer verblüffen lassen, som man sagde i mine unge
dage.
Mvh
Erling
| |
Kurt Hansen (09-07-2005)
| Kommentar Fra : Kurt Hansen |
Dato : 09-07-05 23:04 |
|
Den Fri, 1 Jul 2005 22:43:16 +0200, skrev Erling Hansen:
>Christoffer Gertz Bech <cegebe@cegebe.dk> wrote:
>
>> > > For slet ikke at snakke om hvidvin og cola (jeg VED godt det ikke har
>> > > noget med øl at gøre!) - og det kan faktisk smage ret godt.
>>
>> Rødvin og cola skulle er en ret udbredt fornøjelse (?) på Balkan. Det
>> skulle vist gå under betegnelsen "bambus".
>Ja, mann muss sich immer verblüffen lassen, som man sagde i mine unge
>dage.
Also, vollen man rødvin und cola hassen så kan man da bare en slurk
tassen, men vollen man nix hassen, dan kan man den onde lyneme la vær
lassen
Hedeslag fra
Kurt
| |
Stig Mogensen (25-06-2005)
| Kommentar Fra : Stig Mogensen |
Dato : 25-06-05 09:33 |
|
> Så vil jeg da også lige spørge, om der er nogle ølentusiaster
> i gruppen, der har oplevet den sære skik, visse steder nede i
> Tyskland, at der bliver lagt en citronskive oveni et glas hvedeøl?
Du kan lægge en citronskive oveni en hvilkensomhelst lys øltype. Dette ses
oftest i mexikanske "pigeøl", der bakkes op af store
markedsføringsbudgetter som noget nyt og smart.
Idéen er at øllet, når dette så udsættes for stærkt sollys, ikke begynder at
lugte sært af hø/halm.
/Stig
| |
Kasper Malmberg (25-06-2005)
| Kommentar Fra : Kasper Malmberg |
Dato : 25-06-05 10:55 |
|
> Idéen er at øllet, når dette så udsættes for stærkt sollys, ikke begynder at
> lugte sært af hø/halm.
>
> /Stig
>
Jeg vil nu ikke beskrive lugten af lysramt øl som sært af hø/halm, men
mere som kattepis eller stinkdyr, dog han jeg aldrig lugtet et stinkdyr,
men lysramt øl kalder man i USA skunked.
En anden ting er at en citronskive ikke forhindre en øl i at komme til
at lugte pga. lys, Men mere for at fjerne(eller overdøve) lugten som
allerede er i øllet, som også kan udvikle sig i kunstig lys fx. på
hylden i supermarkedet. Det er især øl i lyse flasker der bliver
lysramt, Øl i mørke flasker bliver beskyttet af den mørke farve.
Men jeg tror nu at en citronskive i en tysk hvedeøl, mest er for
friskhedens og smagens skyld.
MVH
Kasper Malmberg
| |
Stig Mogensen (25-06-2005)
| Kommentar Fra : Stig Mogensen |
Dato : 25-06-05 11:25 |
|
Kasper Malmberg wrote:
>
>> Idéen er at øllet, når dette så udsættes for stærkt sollys, ikke begynder
>> at lugte sært af hø/halm.
>>
>> /Stig
>>
>
> Jeg vil nu ikke beskrive lugten af lysramt øl som sært af hø/halm, men
> mere som kattepis eller stinkdyr, dog han jeg aldrig lugtet et stinkdyr,
> men lysramt øl kalder man i USA skunked.
Jeg har også hørt udtrykket skunked, men det var ikke ifbm. med øl. Mere et
udtryk for noget der var blevet "ildelugtende", i almindelighed. Feks. sur
karklud, sur mælk, etc etc.
> Men jeg tror nu at en citronskive i en tysk hvedeøl, mest er for
> friskhedens og smagens skyld.
Enig.
/Stig
| |
Kasper Malmberg (25-06-2005)
| Kommentar Fra : Kasper Malmberg |
Dato : 25-06-05 11:45 |
|
> Jeg har også hørt udtrykket skunked, men det var ikke ifbm. med øl. Mere et
> udtryk for noget der var blevet "ildelugtende", i almindelighed. Feks. sur
> karklud, sur mælk, etc etc.
Så er der lige lidt lørdags læsning til dig, her
http://www.beeradvocate.com/news/stories_read/527/
MVH
Kasper Malmberg
| |
Stig Mogensen (26-06-2005)
| Kommentar Fra : Stig Mogensen |
Dato : 26-06-05 10:43 |
|
Kasper Malmberg wrote:
>
>> Jeg har også hørt udtrykket skunked, men det var ikke ifbm. med øl. Mere
>> et udtryk for noget der var blevet "ildelugtende", i almindelighed. Feks.
>> sur karklud, sur mælk, etc etc.
>
> Så er der lige lidt lørdags læsning til dig, her
>
> http://www.beeradvocate.com/news/stories_read/527/
>
> MVH
> Kasper Malmberg
Der står intet der antyder, at "skunked" udelukkende refererer til
ildelugtende øl?.
/Stig
| |
Kasper Malmberg (26-06-2005)
| Kommentar Fra : Kasper Malmberg |
Dato : 26-06-05 12:15 |
|
> Der står intet der antyder, at "skunked" udelukkende refererer til
> ildelugtende øl?.
>
> /Stig
Aha nu er jeg med, jeg skrev "men lysramt øl kalder man i USA skunked"
der skulle nok have stået "men lysramt øl kalder man i USA skunked BEER".
Jeg havde aldrig nogen intention om at begrebet "skunked" kun kunne
referer til øl. Men at "skunked" mere referede til en stinkdyrs agtig lugt.
MVH
Kasper Malmberg
| |
Max (25-06-2005)
| Kommentar Fra : Max |
Dato : 25-06-05 11:42 |
|
Hej
> Jeg har også hørt udtrykket skunked, men det var ikke ifbm. med øl. Mere
et
Du er også "skunked" hvis du trænger til at blive vasket.
Mvh Max
| |
Stig Mogensen (26-06-2005)
| Kommentar Fra : Stig Mogensen |
Dato : 26-06-05 10:43 |
|
Max wrote:
> Hej
>
>
>> Jeg har også hørt udtrykket skunked, men det var ikke ifbm. med øl. Mere
> et
>
> Du er også "skunked" hvis du trænger til at blive vasket.
>
> Mvh Max
Præcist
/Stig
| |
Max (25-06-2005)
| Kommentar Fra : Max |
Dato : 25-06-05 11:37 |
|
Hej
> Men jeg tror nu at en citronskive i en tysk hvedeøl, mest er for
> friskhedens og smagens skyld.
Det er vel sådan en generel ting nu om dage, folk kan ikke lide
den rigtige smag af tingene mere, så alt skal blandes op så
det smagsmæssigt bliver anonymt, man hælder således jo
alle bolche typer i spiritus så det kun smager af sukker, man
hælder alle former for sirup i kaffen o.s.v. Jeg har det nu sådan
at Irsk kaffe gider jeg ikke, men kan godt lide både farin, kaffe
og Whiskey.
Mvh Max
| |
Håkon Paulsen (27-06-2005)
| Kommentar Fra : Håkon Paulsen |
Dato : 27-06-05 09:43 |
|
Max <Max_Jens@post9.tele.dk.invalid> skrev:
>> Men jeg tror nu at en citronskive i en tysk hvedeøl, mest er for
>> friskhedens og smagens skyld.
>
>Det er vel sådan en generel ting nu om dage, folk kan ikke lide
>den rigtige smag af tingene mere, så alt skal blandes op så
>det smagsmæssigt bliver anonymt...
Det er ikke nødvendigvis et spørgsmål om ikke at kunne lide
den 'rigtige' smag - for hvad er dét? I Belgien smagssætter man jo
øl med alt muligt, uden at det opfattes som et overgreb mod øllen.
Dette smagssætteri inkluderer i Belgien også nogen gange
citronskiver i hvedeøl. Men hvedeøl kan også være født med denne
syrlighed. Prøv en 'Blanche de Namur'.
/Håkon
| |
Christoffer Gertz Be~ (01-07-2005)
| Kommentar Fra : Christoffer Gertz Be~ |
Dato : 01-07-05 21:06 |
|
> Dette smagssætteri inkluderer i Belgien også nogen gange
> citronskiver i hvedeøl. Men hvedeøl kan også være født med denne
> syrlighed. Prøv en 'Blanche de Namur'.
Oh, ja, Blanche de Namur; den er rigtig god, den slår den
allestedsnærværende Hoegaarden med adskillige banelængder.
Det der med citronskiver er vist nærmest et religiøst spørgsmål; i
hvert fald i Bruxelles er det noget, man gør på de mere turistede
steder omkring Grand' Place, mens de mere fundamentalistiske kendere
aldrig kunne drømme om at gøre sådan noget.
Jeg er mest til hvedeøl, der er, som det skal være lige ud af flasken.
Det gode af slagsen får bare smagsnuancerne spoleret af citron, og det
middelmådige bliver ikke bedre af det.
Så er der jo til gengæld den berlinske 'Weisse' - den er lavet til at
blive peppet op med kirsebær- eller myntesirup, med dertil hørende
ekstreme farver. En Grüne Weisse er herlig på en varm sommerdag.
| |
|
|