Morten wrote:
> Jeg har lidt set programmet på TvDanmark om Atkins, og ideen om at
> kunne spise bacon, bøffer og ost, og tabe en masse samtidig er
> bestemt noget der tiltaler mig - jeg har bare et par spørgsmål:
[cut bøger]
Hej Morten.
Jeg har på ingen måde nogen dybere viden om emnet, men har gjort nogle
erfaringer.
Jeg har siden nytår været på noget, der vel kun kan beskrives som low-carb,
og har siden da tabt ca. 16 kg (af en temmelig stor overvægt, BMI nær 40) og
er på vej endnu.
Min indledende læsning bestod i et mindre skrift, der var fulgt med et
dameblad og som min kone (helt uden bagtanke
) havde lagt så jeg blev
konfronteret med det jævnligt.
Kort og godt var løsningen at man skulle undgå hurtige kulhydrater, at man
gerne måtte nuppe et dagligt glas vin (jeg æææælsker rødvin - er ikke
alkoholiker
) og i øvrigt gav mulighed for det, alle nævner: store
bøffer og beanaice.
Men hvad er min pointe: Jeg har opnået et vægttab, der fryder mig, jeg
oplever ikke mig selv på slankekur, men nok på diet. Jeg kan deltage i alle
sociale aktiviteter - har lært at sige nejtak til alle former for brød og
sukkersødede ting. Spiser meget kød, storforbruger af nødder, spiser med
stor fryd salat med en ordentlig oliedressing (jeg har altid hadet de
fedtfrie salatdressinger, jeg har fået på mit livs mange slankekure),
hvorfor et måltid med kød, svampe og salat faktisk er meget
tilfredsstillende.
Morgenmaden klares med et kogt æg, skinke og ost - i weekenden og i ferier
scrambled eggs med bacon.
Problemerne:
Mellemmåltider: jeg nupper et stykke sukkerfrit chokolade, en håndfuld
peanuts (medbringer selv, hvis jeg er ude) og lidt baconsnacs. Jeg afskyr
flæskesvær og forsøger under alle omstændigheder - selvom det er OK af
hensyn til vægten - at undgå for meget animalsk fedtstof.
Og så har jeg her i gruppen fået en opskrift på en mandel-chokoladekage, der
er let og lynhurtig at lave og egner sig fint til nedfrysning i stykker. Og
stykkerne er faktisk lige så lækre, når de spises frosne.
Spise ude:
Varmt mad er sjældent et problem, jatak til masser af kød, rimeligt med
sauce, bunker af grøntsager og nejtak til kartofler, pasta og ris.
Frokost består ofte af smørrebrød. Jeg løfter ganske enkelt hele molevitten
af brødet og indtager pålæget med sindsro - selvom det vist engang imellem
strider mod husmandsetikkens gode rå om at spise rigeligt med brød til. Står
frokosten på buffet, som den gør ofte - er det enkelt: Fisk, æg, kødretter,
postejer, sild og gerne en enkelt snaps - nul brød, pasta, kartoffel og ris.
Frugt: Min eneste virkeligt store sorg. Jeg savner det og gulerødder er sgu
en ringe erstatning for et godt æble eller en god pære. Så når jeg engang
kommer ned på min kampvægt bliver det først frugt, jeg vil prøve at slække
på. Dernæst nok en øl i ny og næ og endeligt et stykke god flutes til
grillen.
Snyd:
Jeg bevilliger mig selv rundstykker til morgen hver søndag - og har løbende
fundet, at jeg i virkeligheden bliver mere og mere ligeglad med det
efterhånden som tiden går. Og så snyder jeg en enkelt gang til f.eks. en
pinsefrokost, hvor jeg VIL have øl og ikke gider sidde og nippe til vin.
Hvordan er Bornholmske rugkiks mon i øvrigt (jeg snyder en gang imellem om
aftenen for at få noget at lægge gorgonzola'en på, det passer så fremragende
til rødvinen).
Alt i alt - gør det simpelt. Sky hurtige kulhydrater - det er i
virkeligheden ganske let og man/jeg udvikler efterhånden en udsøgt
ligegyldighed overfor brød og sukker.
Og læs så denne gruppe - det var faktisk det og så Renes togter over i
dk.kultur.mad+drikke, der fik mig overbevist om at jeg skulle forsøge
low-carb (selvom min kone har en anden forklaring
).
Og du vil sikker få fornøjelse af nogle af bøgerne - men jeg kan altså med
udgangspunkt i mine erfaringer sige, at det ikke er /nødvendigt/.
vh
jan
--
Jan Bøgh
FZ: "God made three big mistakes. The first mistake was called MAN,
the second mistake was called WO-MAN,
and the third mistake was the invention of THE POODLE."