|
| Røget whiskey? Fra : Jesper |
Dato : 22-03-05 09:50 |
|
Hej,
Jeg er ude efter en røget whiskey, og vil høre om nogen kan hjælpe
med nogle navne. Gerne med stærk smag af røg/tørv.
Nogle helt urimelige begrænsninger:
- Helst ikke over 350 kr
- Så tilpas meget mainstream, at jeg kan finde den i
lufthavnsterminalernes toldfri zone.
På forhånd tak.
Jesper
| |
mcloud (22-03-2005)
| Kommentar Fra : mcloud |
Dato : 22-03-05 10:11 |
|
Hej Jesper
Jeg er ikke expert ,men Chivas Regal har lidt i retning af Speysides
røgethed ,men er blød og en sød eftersmag.
Ellers er der sikkert nogen i lufthavnen der har forstand på Whisky.
mvh mcloud
| |
Lise Nielsen (22-03-2005)
| Kommentar Fra : Lise Nielsen |
Dato : 22-03-05 10:38 |
|
Jeg er ude efter en røget whiskey, og vil høre om nogen kan hjælpe
med nogle navne. Gerne med stærk smag af røg/tørv.
Nogle helt urimelige begrænsninger:
- Helst ikke over 350 kr
- Så tilpas meget mainstream, at jeg kan finde den i
lufthavnsterminalernes toldfri zone.
På forhånd tak.
Jesper
På www.macy.dk kan du læse smagsbeskrivelser af de forskellige mærker
f.eks. :
Bruichladdich 1993 Exstra strength, 11 år, 50%, Wilson & Morgan
Varenr: SMAL0985
Bruichladdich 1993 Exstra strength, 11 år, 50%, Wilson & Morgan. Islay malt.
Destilleret i 1993, tappet i 2004.
Blommer, røg og sort peber er elementer i en kompleks Bruichladdich næse.
Smagen er let røget, olieret med let sødme og vel afbalanceret. Finishen,
der er lang og behagelig, har peber, sødme, eg og mokka i sig.
og mange andre.
god fornøjelse
LN
| |
Stig Mogensen (22-03-2005)
| Kommentar Fra : Stig Mogensen |
Dato : 22-03-05 10:59 |
|
Jesper wrote:
> Hej,
>
> Jeg er ude efter en røget whiskey, og vil høre om nogen kan hjælpe
> med nogle navne. Gerne med stærk smag af røg/tørv.
>
> Nogle helt urimelige begrænsninger:
> - Helst ikke over 350 kr
> - Så tilpas meget mainstream, at jeg kan finde den i
> lufthavnsterminalernes toldfri zone.
>
> På forhånd tak.
> Jesper
Hm..-....der er mange at vælge imellem. En Ardbeg 10 års, er til at
skaffe....også til den pris. Den er kraftigt røget og tjæret.....en rigtig
herredram
/Stig
| |
Lars Holst (31-03-2005)
| Kommentar Fra : Lars Holst |
Dato : 31-03-05 22:24 |
|
Stig Mogensen <norman_bates@linuxmail.org> said in
news:423fec68$0$231$edfadb0f@dread12.news.tele.dk:
> Jesper wrote:
>
>> Hej,
>>
>> Jeg er ude efter en røget whiskey, og vil høre om nogen kan hjælpe
>> med nogle navne. Gerne med stærk smag af røg/tørv.
>>
>> Nogle helt urimelige begrænsninger:
>> - Helst ikke over 350 kr
>> - Så tilpas meget mainstream, at jeg kan finde den i
>> lufthavnsterminalernes toldfri zone.
>>
>> På forhånd tak.
>> Jesper
>
> Hm..-....der er mange at vælge imellem. En Ardbeg 10 års, er til at
> skaffe....også til den pris. Den er kraftigt røget og tjæret.....en
> rigtig herredram
>
> /Stig
Ardberg CC er helt klart min favorit af de "billige".
Du kan simpelthen smage molen og de tjærede fortøjninger på Islays
sydkyst i den Whisky.
En anden røget whisky er Bowmore Surf.
Den er til at få stort set alle steder hvor der handles toldfrit.
Du kan, foruden det link der allerede er givet, læse priser og
beskrivelser på http://www.juuls-vinhandel.dk/get/3596.html
uden at det skal opfattes som reklame.
Et andet sted er her: http://www.awa.dk/whisky/windex.htm#G
God fornøjelse og husk det skotske staves whisky.
Ikke at forveksle med Whiskey som er irsk.
--
Lars Holst
| |
Søren Beltofte Søren~ (22-03-2005)
| Kommentar Fra : Søren Beltofte Søren~ |
Dato : 22-03-05 11:30 |
|
"Jesper" <jespern@gmail.com> wrote
> Jeg er ude efter en røget whiskey, og vil høre om nogen kan hjælpe
> med nogle navne. Gerne med stærk smag af røg/tørv.
> Nogle helt urimelige begrænsninger:
> - Helst ikke over 350 kr
> - Så tilpas meget mainstream, at jeg kan finde den i
> lufthavnsterminalernes toldfri zone.
Nogle af de oplagte Islay-malts er, når det handler om tørv, følgende:
- Lagavulin 16 års (repræsentanten for Islay blandt klassikerne)
- Laphroigh 10 års (er ligesom Lagavulin indbegrebet af Islay; den voldsomme
røg er ikke behagelig for nybegyndere)
- derudover malts som Ardbeg, Bowmore (knap så påtrængende i røgsmagen,
gælder i hvert fald for den almindelige 12 års), Caol Isla, Port Ellen og et
par enkelte andre.
Derudover er der selvfølgelige Talisker 10 års, som også hører til blandt
klassikerne. Den er ikke fra Islay, men fra øen Skye. Den ligner
islay-whiskierne, når det gælder røgsmag.
Priserne kender jeg ikke efter afgifterne blev ændret. Men det er i hvert
fald muligt at købe Lagavulin, Laphroigh og Talisker i mange tax-free shops.
Hilsen
Søren B.
| |
Spangkuk (22-03-2005)
| Kommentar Fra : Spangkuk |
Dato : 22-03-05 14:00 |
|
> - Laphroigh 10 års (er ligesom Lagavulin indbegrebet af Islay; den
> voldsomme røg er ikke behagelig for nybegyndere)
Ja, hvis det er røg du vil ha' så tilslutter jeg mig dette forslag.
Husk nu at komme lidt vand, ikke is, i whiskyen, det åbner for smagen.
Spang
| |
Stig Mogensen (22-03-2005)
| Kommentar Fra : Stig Mogensen |
Dato : 22-03-05 17:21 |
|
> Nogle af de oplagte Islay-malts er, når det handler om tørv, følgende:
> - Lagavulin 16 års (repræsentanten for Islay blandt klassikerne)
> - Laphroigh 10 års (er ligesom Lagavulin indbegrebet af Islay; den
> voldsomme røg er ikke behagelig for nybegyndere)
> - derudover malts som Ardbeg, Bowmore (knap så påtrængende i røgsmagen,
> gælder i hvert fald for den almindelige 12 års), Caol Isla, Port Ellen og
> et par enkelte andre.
Blander du ikke "tørv" og "røg" sammen?. IMHO er der tale om 2 forskellige
begreber, som dog sagtens kan forekomme i én og samme whisky.
Feks. Ardbeg10 er meget røget og tjæret. Talisker er tørvet, men ikke røget.
Laphroaig10 er meget røget, og ekstremt tørvet. Coal Isla er røget, og har
tendens til at være olieret.
Port Ellen er god, men ikke prisen værd........er udelukkende for
connisseurer der finder nydelse ved at drikke en dram, fra et destilleri
der er lukket og savnet.
> Priserne kender jeg ikke efter afgifterne blev ændret. Men det er i hvert
> fald muligt at købe Lagavulin, Laphroigh og Talisker i mange tax-free
> shops.
Jeps....og grundet mangel på Lagavulin16, er den blevet lidt rigeligt
halvpeberet i pris. Skal budgettet springes, så prøv Lagavulin12, der er en
helt fantastisk whisky.
/Stig
| |
Søren Beltofte Søren~ (22-03-2005)
| Kommentar Fra : Søren Beltofte Søren~ |
Dato : 22-03-05 21:05 |
|
"Stig Mogensen" <norman_bates@linuxmail.org> wrote
>> Nogle af de oplagte Islay-malts er, når det handler om tørv, følgende:
>> - Lagavulin 16 års (repræsentanten for Islay blandt klassikerne)
>> - Laphroigh 10 års (er ligesom Lagavulin indbegrebet af Islay; den
>> voldsomme røg er ikke behagelig for nybegyndere)
>> - derudover malts som Ardbeg, Bowmore (knap så påtrængende i røgsmagen,
>> gælder i hvert fald for den almindelige 12 års), Caol Isla, Port Ellen og
>> et par enkelte andre.
>
> Blander du ikke "tørv" og "røg" sammen?. IMHO er der tale om 2 forskellige
> begreber, som dog sagtens kan forekomme i én og samme whisky.
Jo, ganske givet. Du har ret.
// Søren
| |
Kurt Hansen (23-03-2005)
| Kommentar Fra : Kurt Hansen |
Dato : 23-03-05 08:20 |
|
Den Tue, 22 Mar 2005 17:20:33 +0100, skrev Stig Mogensen:
>Blander du ikke "tørv" og "røg" sammen?. IMHO er der tale om 2 forskellige
>begreber, som dog sagtens kan forekomme i én og samme whisky.
Lad os lige få sat fakta på plads:
Den mæskede byg (byggen har ligget i vand og suget en del, hvorefter
den får lov til at gå i gæring, hvorded der dannes sukkerstoffer)
ristes over en ild af brændende tørv. I røgen frigives bl.a. fenoler,
som i den færdige spiritus måles i PPM (Parts Per Million).
Det vand der bruges, kommer ofte fra lokale tørvemoser, eller løber
der igennem, og vandet alene kan således godt afgive smag af tørv, men
jeg vil udelukke at en whisky kan optage røgsmag uden også at smage af
tørv. Det ville jo forudsætte åben ild uden røgudvikling, eller brug
af andet brænde end tørv og det jeg jeg altså aldrig hørt om.
Røgede/tørvede whiskies er på mode for tiden og mange andre
destillerier end dem der traditionelt er kendt for denne smag (fra øen
Islay), er begyndt at udsende røgede varianter - såvel i Speyside, som
i højlandet. Benriach har f.eks. en rigtig hamper fætter.
Da spørgerens kriterium er "main stream" vil jeg tilslutte mig
forslagene om Laphroaig, Ardbeg, Lagavulin og Caol Ila. For at få den
mest autentiske smag bør man vælge en "Cask Strength" - altså en
aftapning i fadstyrke (typisk 56-60%), idet disse som regel ikke er
koldfiltrede. De nedvandede aftapninger på 40-43% er ofte
koldflitrerede (og tilsat karamel til farvejustering) og det fjerne en
del af den karakteristiske smag. Hvis man finder den høje
alkoholprocent for stærk (kræver tilvænning) kan man med forsigtighed
tilsætte lidt vand i glasset.
Venlig hilsen
Kurt Hansen
| |
Devast8or (23-03-2005)
| Kommentar Fra : Devast8or |
Dato : 23-03-05 16:56 |
|
Kurt Hansen wrote:
> eller brug
> af andet brænde end tørv og det jeg jeg altså aldrig hørt om.
>
Glengoyne destilleriet bruger ikke tørv når de fremstiller deres (iøvrigt
glimrende) whisky.
Devast8or
| |
Kurt Hansen (23-03-2005)
| Kommentar Fra : Kurt Hansen |
Dato : 23-03-05 23:31 |
|
Den Wed, 23 Mar 2005 16:55:33 +0100, skrev Devast8or:
>Kurt Hansen wrote:
>> eller brug
>> af andet brænde end tørv og det jeg jeg altså aldrig hørt om.
>>
>Glengoyne destilleriet bruger ikke tørv når de fremstiller deres (iøvrigt
>glimrende) whisky.
Ups, det havde jeg ikke lige tænkt over i forbifarten. Forskellen er
dog, at de lufttørrer byggen i stedet for at "røge" den. Tak for
korrektionen.
Venlig hilsen
Kurt Hansen
| |
Stig Mogensen (24-03-2005)
| Kommentar Fra : Stig Mogensen |
Dato : 24-03-05 14:17 |
|
Kurt Hansen wrote:
> Den Tue, 22 Mar 2005 17:20:33 +0100, skrev Stig Mogensen:
>
>>Blander du ikke "tørv" og "røg" sammen?. IMHO er der tale om 2 forskellige
>>begreber, som dog sagtens kan forekomme i én og samme whisky.
Jeg omtalte om smagsindtryk. Ikke produktionsmetoder.
> Lad os lige få sat fakta på plads:
Herligt
> Den mæskede byg (byggen har ligget i vand og suget en del, hvorefter
> den får lov til at gå i gæring, hvorded der dannes sukkerstoffer)
> ristes over en ild af brændende tørv. I røgen frigives bl.a. fenoler,
> som i den færdige spiritus måles i PPM (Parts Per Million).
Det du omtaler er ikke mæskning, men maltning. Slutproduktet af spiret og
ristet/røget byg, er malt. Når denne knuses/valses, og blandes med varmt
vand, vil enzymer omdanne stivelse til sukker......dette er mæskning. Denne
filtreres, og det flydende produkt kaldes urt.
Rigtigt nok giver rygning med tørv, en røget smag.....men smagen af
tørv(eng: peat), er mere udtalt i nogle whiskies, end andre......og kan
godt være uafhængig af røgsmag. Feks. er både Ardbeg og Laphroaig meget
røgede.....men Laphroaig er langt mere tørvet?.
> Det vand der bruges, kommer ofte fra lokale tørvemoser, eller løber
> der igennem, og vandet alene kan således godt afgive smag af tørv, men
> jeg vil udelukke at en whisky kan optage røgsmag uden også at smage af
> tørv. Det ville jo forudsætte åben ild uden røgudvikling, eller brug
> af andet brænde end tørv og det jeg jeg altså aldrig hørt om.
Feks. Talisker tørver meget lidt, når de malter(til ca 25ppm), men netop
Talisker destilleriets vandforsyning fra Cnonc-nan-Speirig er meget tørvet.
Dette giver som bekendt en helt anden tørvet smag/aroma, end hvis tørv blev
tilsat under rygning af malt.
Alle destillerier bruger vel træflis som base til rygning, men tilsætter
mere eller mindre tørv, for at ændre maltens karakter. Nogen bruger kun
træflis, såsom feks. amerikanske/japanske/irske destillerier kan gøre, men
vel også visse Speysides?.
I yderste linie, kan det endog ikke udelukkes at visse "whiskyfabrikker"
blot bruger en elovn, der puster brændende varm luft igennem malten?.
> Røgede/tørvede whiskies er på mode for tiden og mange andre
> destillerier end dem der traditionelt er kendt for denne smag (fra øen
> Islay), er begyndt at udsende røgede varianter - såvel i Speyside, som
> i højlandet. Benriach har f.eks. en rigtig hamper fætter.
Spændende....den har jeg ikke prøvet.
> Da spørgerens kriterium er "main stream" vil jeg tilslutte mig
> forslagene om Laphroaig, Ardbeg, Lagavulin og Caol Ila. For at få den
> mest autentiske smag bør man vælge en "Cask Strength" - altså en
> aftapning i fadstyrke (typisk 56-60%), idet disse som regel ikke er
> koldfiltrede. De nedvandede aftapninger på 40-43% er ofte
> koldflitrerede (og tilsat karamel til farvejustering) og det fjerne en
> del af den karakteristiske smag. Hvis man finder den høje
> alkoholprocent for stærk (kræver tilvænning) kan man med forsigtighed
> tilsætte lidt vand i glasset.
Jeps. Jeg vil lige benytte chancen for at anbefale den 12års
Lagavulin.....sikke et sus!!.
/Stig
| |
Kurt Hansen (25-03-2005)
| Kommentar Fra : Kurt Hansen |
Dato : 25-03-05 17:41 |
|
Den Thu, 24 Mar 2005 14:16:58 +0100, skrev Stig Mogensen:
>Kurt Hansen wrote:
>
>> Den mæskede byg (byggen har ligget i vand og suget en del, hvorefter
>> den får lov til at gå i gæring, hvorded der dannes sukkerstoffer)
>> ristes over en ild af brændende tørv. I røgen frigives bl.a. fenoler,
>> som i den færdige spiritus måles i PPM (Parts Per Million).
>Det du omtaler er ikke mæskning, men maltning. Slutproduktet af spiret og
>ristet/røget byg, er malt. Når denne knuses/valses, og blandes med varmt
>vand, vil enzymer omdanne stivelse til sukker......dette er mæskning. Denne
>filtreres, og det flydende produkt kaldes urt.
Ja, der kan man bare se hvor meget man kan vrøvle i en snæver vending.
Du har naturligvis ret.
Teknikker og processer varierer en del. På Islay har man jo et fælles
malteri (på det gamle port Ellen), som alle destillerier har givet
hinanden håndslag på at bruge. det forhindrer dog ikke en vis
egenproduktion og hvis man tager f.eks. Laphroaig, ryger man faktisk
byggen før man tørrer den, hvilket får kornet til at optage en del
mere røgsmag end Port Ellen-malten.
Venlig hilsen
Kurt Hansen
| |
Devast8or (22-03-2005)
| Kommentar Fra : Devast8or |
Dato : 22-03-05 12:54 |
|
Jesper wrote:
> Hej,
>
> Jeg er ude efter en røget whiskey, og vil høre om nogen kan hjælpe
> med nogle navne. Gerne med stærk smag af røg/tørv.
>
> Nogle helt urimelige begrænsninger:
> - Helst ikke over 350 kr
> - Så tilpas meget mainstream, at jeg kan finde den i
> lufthavnsterminalernes toldfri zone.
>
> På forhånd tak.
> Jesper
Hvis jeg husker rigtigt er Oban temmelig røget (men du må ikke hænge mig op
på det så spørg inden du køber den :).
Ellers er Talisker, som også er nævnt, ret røget og så meget "mainstream" at
du burde kunne finde den uden de helt store krumspring.
Iøvrigt mener jeg at man generlt siger at whisky fra øerne er de mest
røgede.
Devast8or
| |
Søren Beltofte Søren~ (22-03-2005)
| Kommentar Fra : Søren Beltofte Søren~ |
Dato : 22-03-05 13:23 |
|
"Devast8or" <invalid@invalid.invalid> wrote
> Hvis jeg husker rigtigt er Oban temmelig røget (men du må ikke hænge mig
> op
> på det så spørg inden du køber den :).
Som jeg husker Oban 14 års (også en klassiker i øvrigt) er det ikke
bemærkelsesværdigt røget. Jo, mere end en typisk Highland eller Speyside,
men ingenting i forhold til Talisker, Lagavulin og Laphroigh.
Men dejlig er Oban sgu alligvel!
// Søren B.
| |
Christer Holte (22-03-2005)
| Kommentar Fra : Christer Holte |
Dato : 22-03-05 22:50 |
|
"Devast8or" <invalid@invalid.invalid> skrev i en meddelelse
news:424005f3$0$78279$157c6196@dreader1.cybercity.dk...
> Jesper wrote:
> Ellers er Talisker, som også er nævnt, ret røget og så meget "mainstream"
> at
> du burde kunne finde den uden de helt store krumspring.
>
Kvickly Xtra har haft Talisker 1 l. til 279 flere gange på det sidste. Det
er en god pris :)
| |
Ebbe Kristensen (23-03-2005)
| Kommentar Fra : Ebbe Kristensen |
Dato : 23-03-05 10:12 |
|
Jesper wrote:
> Jeg er ude efter en røget whiskey, og vil høre om nogen kan hjælpe
> med nogle navne. Gerne med stærk smag af røg/tørv.
For nu virkelig at være pernittengrynet:
Det kan du ikke få. Whiskey (med e) er den irske stavemåde og derovre
er de meget stolte af at deres whiskey'er ikke har røgsmag samt at de
er destilleret tre gange.
Men heldigvis er det jo ikke så svært at regne ud hvad du er ude
efter, nemlig en skotsk whisky (uden e). Der er fremkommet mange gode
forslag så jeg vil kun tilknytte en enkelt kommentar: Min erfaring er
at røgsmagen bliver mindre udpræget med alderen. Så hvis det *skal*
smage som at gumle på en ende tjæret tovværk, ville jeg ikke købe
noget ret meget ældre end ti år.
> Nogle helt urimelige begrænsninger:
> - Helst ikke over 350 kr
> - Så tilpas meget mainstream, at jeg kan finde den i
> lufthavnsterminalernes toldfri zone.
Egentlig ikke. En ti-års Lagavulin skulle være til at opdrive,
specielt nu hvor der er gået mode i det der med røg.
Ebbe
| |
Kurt Hansen (23-03-2005)
| Kommentar Fra : Kurt Hansen |
Dato : 23-03-05 10:39 |
|
Den 23 Mar 2005 01:12:20 -0800, skrev Ebbe Kristensen:
>Men heldigvis er det jo ikke så svært at regne ud hvad du er ude
>efter, nemlig en skotsk whisky (uden e). Der er fremkommet mange gode
>forslag så jeg vil kun tilknytte en enkelt kommentar: Min erfaring er
>at røgsmagen bliver mindre udpræget med alderen. Så hvis det *skal*
>smage som at gumle på en ende tjæret tovværk, ville jeg ikke købe
>noget ret meget ældre end ti år.
Ardbeg Very Young er et glimrende eksempel herpå. Der er virkelig
nosser i den dram!!!
Venlig hilsen
Kurt Hansen
| |
Søren Beltofte Søren~ (23-03-2005)
| Kommentar Fra : Søren Beltofte Søren~ |
Dato : 23-03-05 11:55 |
|
"Kurt Hansen" <kurt@nospamtowle.dk> wrote
>>Men heldigvis er det jo ikke så svært at regne ud hvad du er ude
>>efter, nemlig en skotsk whisky (uden e). Der er fremkommet mange gode
>>forslag så jeg vil kun tilknytte en enkelt kommentar: Min erfaring er
>>at røgsmagen bliver mindre udpræget med alderen. Så hvis det *skal*
>>smage som at gumle på en ende tjæret tovværk, ville jeg ikke købe
>>noget ret meget ældre end ti år.
>
> Ardbeg Very Young er et glimrende eksempel herpå. Der er virkelig
> nosser i den dram!!!
Det samme gælder den uautoriserede relabel Ileach. Jeg ved ikke hvilket
distilleri, den stammer fra, men rygterne vil vide, at det er en 6-8 års
Laphroigh... puha! Ikke for sarte sjæle.
// Søren B.
| |
Kurt Hansen (23-03-2005)
| Kommentar Fra : Kurt Hansen |
Dato : 23-03-05 23:27 |
|
Den 23 Mar 2005 11:55:09 +0100, skrev "Søren Beltofte Sørensen":
>"Kurt Hansen" <kurt@nospamtowle.dk> wrote
>
>>>Men heldigvis er det jo ikke så svært at regne ud hvad du er ude
>>>efter, nemlig en skotsk whisky (uden e). Der er fremkommet mange gode
>>>forslag så jeg vil kun tilknytte en enkelt kommentar: Min erfaring er
>>>at røgsmagen bliver mindre udpræget med alderen. Så hvis det *skal*
>>>smage som at gumle på en ende tjæret tovværk, ville jeg ikke købe
>>>noget ret meget ældre end ti år.
>>
>> Ardbeg Very Young er et glimrende eksempel herpå. Der er virkelig
>> nosser i den dram!!!
>Det samme gælder den uautoriserede relabel Ileach. Jeg ved ikke hvilket
>distilleri, den stammer fra, men rygterne vil vide, at det er en 6-8 års
>Laphroigh... puha! Ikke for sarte sjæle.
Ileach har jeg ikke smagt, men på den nys afholdte spiritusmesse i
Århus smagte jeg en anden "relabel", nemlig Finlaggen, oven i købet i
cask strength. Det var en glimrende dram.
Fælles for disse relabels, som du kalder dem, er at det eneste der -
ifølge aftapperen - er sikkert, er at de nævnte er single malts fra
Islay. Om det er det ene eller det andet destilleri, er en velbevaret
hemmelighed. Det siges at man ikke kan regne med at det er det samme
der er i flasken fra gang til gang. Fordelen er, at de sælges til lav-
eller medium pris.
MacY, som importerer Finlaggan, har tre udgaver:
Original peated (ingen aldersangivelse)
Original peated, cask strength (58%)
samt en 10 års
se: http://www.macy.dk/default.asp?Mode=SubProduct&CategoryId=24
Venlig hilsen
Kurt Hansen
| |
Lars Holst (31-03-2005)
| Kommentar Fra : Lars Holst |
Dato : 31-03-05 22:32 |
|
"Ebbe Kristensen" <ebbe@ekologic.dk> said in news:1111569140.882129.94150
@o13g2000cwo.googlegroups.com:
> Jesper wrote:
>
>> Jeg er ude efter en røget whiskey, og vil høre om nogen kan hjælpe
>> med nogle navne. Gerne med stærk smag af røg/tørv.
>
> For nu virkelig at være pernittengrynet:
>
> Det kan du ikke få. Whiskey (med e) er den irske stavemåde og derovre
> er de meget stolte af at deres whiskey'er ikke har røgsmag samt at de
> er destilleret tre gange.
>
> Men heldigvis er det jo ikke så svært at regne ud hvad du er ude
> efter, nemlig en skotsk whisky (uden e). Der er fremkommet mange gode
> forslag så jeg vil kun tilknytte en enkelt kommentar: Min erfaring er
> at røgsmagen bliver mindre udpræget med alderen. Så hvis det *skal*
> smage som at gumle på en ende tjæret tovværk, ville jeg ikke købe
> noget ret meget ældre end ti år.
>
>> Nogle helt urimelige begrænsninger:
>> - Helst ikke over 350 kr
>> - Så tilpas meget mainstream, at jeg kan finde den i
>> lufthavnsterminalernes toldfri zone.
>
> Egentlig ikke. En ti-års Lagavulin skulle være til at opdrive,
> specielt nu hvor der er gået mode i det der med røg.
>
> Ebbe
>
Jeg vil lige gøre opmærksom på at der findes tre skotske single malt som
er "Triple distilled" = destilleret 3 gange.
Et eksempel er Auchentoshan.
--
Lars Holst
| |
Christian B. Andrese~ (29-03-2005)
| Kommentar Fra : Christian B. Andrese~ |
Dato : 29-03-05 08:50 |
|
"Jesper" <jespern@gmail.com> wrote in message
news:1111481393.623198.316930@l41g2000cwc.googlegroups.com...
>Hej,
>
>Jeg er ude efter en røget whiskey, og vil høre om nogen kan hjælpe
>med nogle navne. Gerne med stærk smag af røg/tørv.
Lagavulin
Laphroigh
Ardbeg
--
mvh / regards
Christian
| |
Ebbe Kristensen (01-04-2005)
| Kommentar Fra : Ebbe Kristensen |
Dato : 01-04-05 13:08 |
|
Lars Holst wrote:
> Jeg vil lige gøre opmærksom på at der findes tre skotske single
malt som
> er "Triple distilled" = destilleret 3 gange.
>
> Et eksempel er Auchentoshan.
Korrekt - men de er altså undtagelserne, der bekræfter reglen
Iøvrigt synes jeg faktisk en hel del bedre om de "vilde" skotske malts
fremfor de bløde irske whiskey'er. Så det der med Triple distilled er
ikke et kvalitetsmærke for mit vedkommende. På den anden side: Mine
smagsnoter for en 18 års cask-strength Auchentoshan er meget positive
Ebbe
| |
|
|