|  | 		    
					
        
         
          
         
	
          | |  | Aroma i te og sodavand Fra : René Jacobsen
 | 
 Dato :  11-03-05 22:09
 | 
 |  | 
 
            Det er let at blive forvirret når man forsøger at hitte ud af hvad der 
 er puttet i diverse varer. Her kommer to eksempler.
 I følge dagligvareguiden fra forbrugerinformation:
 "Te: Den hyppigste måde at brygge te på i Danmark er med tebreve, som er 
 en hurtig og nem måde at lave te på. Te tilsættes ofte aroma og fx 
 blomster/frugtstykker. Ca. 75% af den te der drikkes i Danmark, er 
 tilsat aroma."
 og
 "Aromastoffer skal ikke deklareres med specifikt navn. Stofferne 
 tilsættes for at give, erstatte eller forstærke smag eller duft. 
 Aromastoffer kan både være naturlige udtræk fra planter eller dyr, være 
 syntetisk fremstillet eller være "naturidentiske", dvs. rent kemisk være 
 identisk med stoffer fra planter eller dyr, men fremstillet syntetisk."
 Når man står med en pakke te som er "tilsat aroma", kan man altså ikke 
 vide om man står med en pose kemikalier, eller om man står med noget der 
 kommer fra planter?
 I kvickly kan man købe økologisk te som indeholder: Økologisk the fra 
 Ceylon (sri Lanka), skovbæraroma.
 Skovbæraroma.. og hvad er så det? Når det er et økologisk produkt er det 
 så underforstået at aroma er et naturligt udtræk fra planter eller dyr.. 
 eller..??
 Et andet eksempel. I følge:
http://www.fbr.dk/raad/forbruger/alle/raad029/ "“Med citronsmag” og “med vanillesmag” betyder, at produkterne ikke 
 indeholder citron og vanille, men at produktet i stedet indeholder 
 aroma, der smager af henholdsvis citron og vanille."
 Her sidder jeg så med en 7up. Læskedrik med lemon-/limesmag. Umiddelbart 
 lyder det jo som om det er syntetisk. Men når man læser 
 ingredienslisten: vand, sukker. kuldioxid, syre (citronsyre, æblesyre), 
 naturlig citrusfrugtaroma, surhedsregulerende middel (natriumcitrat).
 Naturlig citrusfrugtaroma.. så var det alligevel ikke syntetisk men 
 udtræk fra ægte citrusfrugt.. eller hvad..?
 Hvad er ideen i at komme naturlig citrusfrugtaroma i en vare i stedet 
 for citrusfrugt? Forstår man ved citrusfrugt at det skal være synlige 
 stykker af citrusfrugt, hvor en naturlig citrusfrugtaroma er en 
 væske/pulver med smagen fra en citrusfrugt.
 René
            
             |  |  | 
  Bo Warming (12-03-2005) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Bo Warming
 | 
 Dato :  12-03-05 05:00
 | 
 |  | "René Jacobsen" <r1@post.cybercity.dk> wrote in message
 news:423208ed$0$29273$14726298@news.sunsite.dk...
 
 > Hvad er ideen i at komme naturlig citrusfrugtaroma i en vare i stedet for
 > citrusfrugt? Forstår man ved citrusfrugt at det skal være synlige stykker
 > af citrusfrugt, hvor en naturlig citrusfrugtaroma er en væske/pulver med
 > smagen fra en citrusfrugt.
 
 Ingen kan smage forskel mellem om der er tilsat uspoleret, findelt natur
 eller der er sket den typiske udtrækning med cyklohexan pr
 frysedestillation. Men din Seven-Up læskedrik ville være ulækkert mælket
 hvis lækre indtørrede citronstykker skulle findeles og tilsættes.
 
 Ved at du bruger samme extrakt-princip som ved dry-cleaning af tøj, hvor
 skidtet extraheres og bortkastes efter genbrugs-destillation af
 opløsningsmidlet, opnår du SMAG UDEN FIBRE, og så kan din drik have al den
 gode naturlige smag uden uigennemsigtige cellulosefibre, der skæmmer.
 Kemisk extraheret smag bør man have lov at kalde økologisk, for der er ikke
 syntetiske molekyler i tilsætningen.
 
 Det ville være vanvid at forlange tilsætningerne varedeklareret med E-numre,
 for citronsmag indeholder nok 100 molekyltyper og de er forskelllige efter
 hvilken citrus-art og især hvilke temperatur og andre fysisk-kemiske
 forhold, der er tale om ved ekstraktionsprocessen - der evt afsluttes med en
 NiroAtomizer forstøvning som når der laves pulverkaffe
 
 Da jeg som 6- årig var i Beitostølen Højfjeldshotel i Jotunheim var 7-up DET
 MAN DRAK (Norge var pilotstudy-land for USA-giganten(Pepsi eller Coke?) og
 Coca Cola var endnu ikke markedsført i Europa - det skete i DK i 1959 og
 nogle år senere kom Sprite, der er tilsat lidt ekstra og syntetisk citron-
 syre (og måske æblesyre mm)   foruden citron-molekyl-extraktet  fra
 citrusfrugterne - måske især Lime.
 
 Samme år var jeg med min mor for første gang i Percks tehandel og jeg var
 opslugt af kemi, og spurgte de gamle herrer med knækflip og lorgnetter om
 hvad det betød, når Earl Gray teen var tilsat bergamoltte- smag, som gør den
 lækkert parfumeret (jeg kan ikke få nok).
 Det var småbitte tørrede stykker citrusfrugt fra Bergamot-byen i de
 italienske alper, som gav den vidunderlige smag, og sådan er det måske
 stadig, men det betyder at du skal slæbe unødvendig mange
 totalt-uinteressante slagger(cellulose og ligninfibre) med dig fra
 Ceylon/Malawi eller London-blanderiet  til Danmark og helt tosset ville den
 naturlige måde være ved tebreve, der jo skal være intense og et brev skal
 give smag nok til to kopper kogende vand. Så er du nødt til at ekstrahere
 det-gode-af-det-gode kemisk og ikke slæbe frugtstykkernes nytteløse,
 smagløse filberfyld med dig.
 
 Kvæde-te smager godt nok, som om de har gjort det bolsjeagtig med  megen
 syntetisk citronsyre COH(CHOH)2(COOH)3 og æblesyre CH2CHOH(COOH)2, men jeg
 har afsmag for kvæde siden jeg fik min farmors naturlige, men oversøde
 kvæde-marmelade.
 
 Bortset fra bergamot syns os te-conesseurs og -puritanere,  at
 smagstilsætning er unødvendigt, men det er vist det man kalder en smagssag,
 og folks smag er altid et mysterie, som moderen sagde de politiet absolut
 ville have fat i hendes uvorne søn,
 
 Siden da min nabos have stod ubeboet og jeg raserede den for solbærbuskenes
 friske blade og hældte kogende vand på dem og keemun-te, har jeg ikke smagt
 bedre te.
 
 Når Pickwick og andre tebrev-producenter laver solbærte udfra ekstraheret
 affald fra solbær-marmeladeproduktionen er det OK - de venter nok med at
 introducere  den bedre frysetørrings-metodik til engang i fremtiden, når de
 med bravour skal forny sig og slå sig op med en luksus-frugtte. Omkostninger
 ved fabrikkens  produktionsprocesser betyder ikke meget - de er under 1% -
 salgsomkostninger er alt.Ikke en promille af køberne ville evne at værdsætte
 smagsforbedring, hvis du sagligt, ædelt og altruistisk indførte den nu.
 
 Den tid er forbi, hvor venstrefløjen lavede hadske film om at de fæle
 kapitalister , der vil overflødiggøre ulandenes afgrøder via syntetisk
 smag - man får aldrig det væsentlige med, når man blander de hundrede
 molekylarter, som gaskromatografen siger der er i fx kaffe eller mangofrugt.
 Men man kan ofte overgå naturen ved at tilsætte natur-analog syntetisk
 aroma - og der er i mit madlaboratorie=køkken gang i den store bøtte med
 citronsyre fra Netto, som jeg har købt for 25 kr og som aldrig har set en
 citron - oxidering udfra spildolie er dens herkomst.
 Jeg ville aldrig syrne løg, sushi , agurker, oksekød eller råsyltet blommer
 fra mit træ i haven  med eddike, incl vin- eller ris-eddike,  som der står i
 kogebogsopskrifterne, blot  fordi DET ER DET SOM KONSERVATIVE OG SNOBBEDE
 JAPANSKE KOKKE OG MADAM MANGOR TYPER GØR, i deres ringe horisont og
 kemi-analfabetisme.
 Citronsyre har alle eddikens smagsfordele og ingen ulemper og har praktiske
 fordele.
 Men når Frisko om en måned sender spøjse ny istyper på markedet, har de helt
 sikkert leget med lidt CH2CHOH(COOH)2 af råolieherkomst og deres
 laboratoriers fund af rette mix har de lov at holde hemmeligt for
 konkurrenterne, og derfor er varedeklarationen uforståelig upræcis lyrik
 vedr dette altafgørende profitspørgsmål.
 Forskellen på banallikør fra Bols, der er uovertruffen, og den billige
 pøbel-bananlikør jeg købte på tilbud i Aldi i julen, er helt sikkert nogle
 syntetiske aromatiske ester-molekyler Mums.
 Det tyske blanderi i Rottenburg kunne utvivlsomt mixe en klon af
 Bols-vinderen, men landet tabte to verdenskrige - hvor den første bla.
 skabtes af de allierede for, at de kunne stjæle de kemiske patenter på
 hovedpinepiller, som gjorde at Bismarck-Tyskland vandt alle handelskrige.
 Så der er gentleman-agreement mellem spirituosa og andre producenter om, at
 branchen diversificerer, og Bols har monopol på det rigtigt lækre til de
 rige
 Os der drikker det dyre , hvor ægte kvalitet er det man får for pengene, har
 nok god chance for at leve lidt længere end taberne, der kun går efter
 sukker og etanol og et par blomsteressenser - ligesom kz-fanger der var vant
 til almiindelig lækker mad fra eget køkken og pludselig fik de nødvendige
 kalorier, vitaminer og aminosyrer mm kun fra fælleskøkkenets kartoffelsuppe,
 levede kort, for vi har lært at få selvtillid af
 _smag som vor mor lavede den_,
 og uden selvtillid skruer vor underbevidsthed op for cortisol og dermed ned
 for immunforsvar, så tyfus og dysenteri bryder let ud, ligegyldig hvor
 dygtigt slavejerne Zyklon-B-gasser lus ud af arbejdstøjet for at forlænge
 trækdyrenes liv.
 
 
 
 
 |  |  | 
  Regnar Simonsen (13-03-2005) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Regnar Simonsen
 | 
 Dato :  13-03-05 22:43
 | 
 |  | 
 "Bo Warming"
 > Kvæde-te smager godt nok, som om de har gjort det bolsjeagtig med  megen
 > syntetisk citronsyre COH(CHOH)2(COOH)3 og æblesyre CH2CHOH(COOH)2, men jeg
 > har afsmag for kvæde siden jeg fik min farmors naturlige, men oversøde
 > kvæde-marmelade.
 >
 
 En detalje:
 Formlen for citronsyre: COH(CH2)2(COOH)3
 eller bedre skrevet (angiver den korrekte rækkefølge):
 COOH-CH2-COHCOOH-CH2-COOH
 
 Hilsen Regnar Simonsen
 
 
 
 
 |  |  | 
   Bo Warming (14-03-2005) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Bo Warming
 | 
 Dato :  14-03-05 03:47
 | 
 |  | "Regnar Simonsen" <relisi@tiscali.dk> wrote in message
 news:4234b3e1$0$29278$14726298@news.sunsite.dk...
 >
 > "Bo Warming"
 >> Kvæde-te smager godt nok, som om de har gjort det bolsjeagtig med  megen
 >> syntetisk citronsyre COH(CHOH)2(COOH)3 og æblesyre CH2CHOH(COOH)2, men
 >> jeg har afsmag for kvæde siden jeg fik min farmors naturlige, men
 >> oversøde kvæde-marmelade.
 >>
 >
 > En detalje:
 > Formlen for citronsyre: COH(CH2)2(COOH)3
 > eller bedre skrevet (angiver den korrekte rækkefølge):
 > COOH-CH2-COHCOOH-CH2-COOH
 
 ENIG
 
 ÅH, DETTE Liebig-Kekule-formelskønheds-univers - man får orgasme af at se så
 meget brugbar indsigt kogt ned til så få symboler..
 
 Ikke matematisk-filosofiske relativity-abstraktioner uden gavn, men
 universets gåder - desværre kun nogle af dem - i en nøddeskal.
 
 Ja, mit forsøg på bessermachen ved at korte Citric Acid/Zitronensaure, med 8
 anslag og fremhæve dette key molecules elegante symmetri, vil næppe danne
 skole
 
 Du syns ikke min kompromissen med bruttoformlen er så "korrekt"? - jo, den
 er 100% korrekt og entydig, . men det er praktisk, at alle holder sig til
 indarbejdede rutiner, og når der substitueres, så symmetri går tabt, bliver
 min nyskabelse pludselig  svært-genkenddelig/bøvlet.
 Dovenskab fik mig til min smukke forkortning
 
 
 
 
 |  |  | 
    Regnar Simonsen (14-03-2005) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Regnar Simonsen
 | 
 Dato :  14-03-05 18:29
 | 
 |  | "Bo Warming"
 > Du syns ikke min kompromissen med bruttoformlen er så "korrekt"? - jo, den
 > er 100% korrekt og entydig, . men det er praktisk, at alle holder sig til
 > indarbejdede rutiner, og når der substitueres, så symmetri går tabt,
 > bliver min nyskabelse pludselig  svært-genkenddelig/bøvlet.
 > Dovenskab fik mig til min smukke forkortning
 
 Jeg opponerede nu mere imod, at selve formlen var forkert - du har to
 OH-grupper for meget.
 
 Hilsen
 Regnar Simonsen
 
 
 
 
 |  |  | 
     Bo Warming (14-03-2005) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Bo Warming
 | 
 Dato :  14-03-05 20:17
 | 
 |  | "Regnar Simonsen" <relisi@tiscali.dk> wrote in message
 news:4235c9d7$0$29284$14726298@news.sunsite.dk...
 > Jeg opponerede nu mere imod, at selve formlen var forkert - du har to
 > OH-grupper for meget.
 
 Beklager svipseren - som jeg ikke bemærkede, fordi du brugte ordet KORREKT
 om noget, der er smagssag, nemlig skrivemåden
 Min rækkefølge er korrekt og entydig.No big deal.
 
 REGNAR SIMONSEN: En detalje:
 Formlen for citronsyre: COH(CH2)2(COOH)3
 eller bedre skrevet (angiver den korrekte rækkefølge):
 COOH-CH2-COHCOOH-CH2-COOH
 
 
 
 
 
 |  |  | 
  René Jacobsen (13-03-2005) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : René Jacobsen
 | 
 Dato :  13-03-05 10:32
 | 
 |  | René Jacobsen wrote:
 > Det er let at blive forvirret når man forsøger at hitte ud af hvad der
 > er puttet i diverse varer. Her kommer to eksempler.
 
 Er der nogen der har en ide om hvor man eventuelt kan få svar på de dele
 at spørgsmålene som ikke er blevet besvaret her i nyhedsgruppen?
 
 Jeg mener.. er der en eller anden organisation som har til formål at
 oplyse forbrugere om fødevareområdet?
 
 René
 
 
 |  |  | 
  Rene' Hjorth (13-03-2005) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Rene' Hjorth
 | 
 Dato :  13-03-05 23:10
 | 
 |  | 
 
            [René Jacobsen | Fri, 11 Mar 2005 22:08:45 +0100]
 >Når man står med en pakke te som er "tilsat aroma", kan man altså ikke 
 >vide om man står med en pose kemikalier, eller om man står med noget der 
 >kommer fra planter?
 Nope, helt korrekt.  Dog plejer mange producenter at skrive at det er
 naturlig aroma, hvis det er anvendt - så hvis der blot står tilsat aroma er
 der således en god chance for at den er syntetisk eller måske naturidentisk.
 >Skovbæraroma.. og hvad er så det? Når det er et økologisk produkt er det 
 >så underforstået at aroma er et naturligt udtræk fra planter eller dyr.. 
 >eller..??
 Eller en sammensætning af kunstige smagsstoffer der vurderes at give samme
 smag.
 >Naturlig citrusfrugtaroma.. så var det alligevel ikke syntetisk men 
 >udtræk fra ægte citrusfrugt.. eller hvad..?
 Typisk udtræk af citronskallen, hvor den intense citronolie befinder sig.
 >Hvad er ideen i at komme naturlig citrusfrugtaroma i en vare i stedet 
 >for citrusfrugt? Forstår man ved citrusfrugt at det skal være synlige 
 >stykker af citrusfrugt, hvor en naturlig citrusfrugtaroma er en 
 >væske/pulver med smagen fra en citrusfrugt.
 Holdbarhed og tildels pris.  Citrusfrugt vil, selvom den er tørret,
 potentient indeholde en rest fugt og/eller (naturlige) bakterier og kan
 således give udslag i bakterie- eller svampevækst.
 Det er derfor ofte nemmere og billigere at bruge behandlede smagsstoffer,
 end "bare" at bruge tørret frugt o.l.
 René
www.rene.hjorth.com 
www.lowcarb.dk |  |  | 
  René Jacobsen (14-03-2005) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : René Jacobsen
 | 
 Dato :  14-03-05 21:21
 | 
 |  | 
 
            Rene' Hjorth wrote:
 > 
 >>Skovbæraroma.. og hvad er så det? Når det er et økologisk produkt er det 
 >>så underforstået at aroma er et naturligt udtræk fra planter eller dyr.. 
 >>eller..??
 > 
 > Eller en sammensætning af kunstige smagsstoffer der vurderes at give samme
 > smag.
 I følge politikens nudansk ordbog er te "en varm drik af teblade og 
 kogende vand". Der bliver ikke nævnt noget om kemikalier.
 I følge http://www.alt-om-okologi.dk/oksekoed/okolandbrug.pdf  er 
 idégrundlaget for økologi bl.a. at "Producere fødevarer af høj kvalitet".
 Og her 
http://www.alt-om-okologi.dk/generelt/okologi-tilsaetningstof.html  står
 "Økologi er rene varer
 Økologiske fødevarer skal være så naturligt fremstillet som muligt. 
 Derfor er der meget skrappe begrænsninger på hvilke tilsætningsstoffer 
 (E-numre), de økologiske producenter må bruge."
 Når definitionen på te er som beskrevet ovenfor mener jeg ikke man kan 
 sige at varen er af "høj kvalitet" eller "så naturligt fremstillet som 
 muligt" hvis der er tilsat kunstige smagsstoffer til den.
 >>Hvad er ideen i at komme naturlig citrusfrugtaroma i en vare i stedet 
 >>for citrusfrugt? Forstår man ved citrusfrugt at det skal være synlige 
 >>stykker af citrusfrugt, hvor en naturlig citrusfrugtaroma er en 
 >>væske/pulver med smagen fra en citrusfrugt.
 > 
 > Holdbarhed og tildels pris.  Citrusfrugt vil, selvom den er tørret,
 > potentient indeholde en rest fugt og/eller (naturlige) bakterier og kan
 > således give udslag i bakterie- eller svampevækst.
 Hvad er det helt præcist man gør med citrusfrugten for at få smagen ud 
 uden rest af frugt og/eller (naturlige) bakterier?
 René
            
             |  |  | 
   Bo Warming (15-03-2005) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Bo Warming
 | 
 Dato :  15-03-05 04:11
 | 
 |  | 
 
            "René Jacobsen" <r1@post.cybercity.dk> wrote in message 
 news:4235f22e$0$29279$14726298@news.sunsite.dk...
 > Rene' Hjorth wrote:
 >>
 >>>Skovbæraroma.. og hvad er så det? Når det er et økologisk produkt er det 
 >>>så underforstået at aroma er et naturligt udtræk fra planter eller dyr.. 
 >>>eller..??
 >>
 >> Eller en sammensætning af kunstige smagsstoffer der vurderes at give 
 >> samme
 >> smag.
 >
 > I følge politikens nudansk ordbog er te "en varm drik af teblade og 
 > kogende vand". Der bliver ikke nævnt noget om kemikalier.
 >
 > I følge http://www.alt-om-okologi.dk/oksekoed/okolandbrug.pdf  er 
 > idégrundlaget for økologi bl.a. at "Producere fødevarer af høj kvalitet".
 >
 > Og her http://www.alt-om-okologi.dk/generelt/okologi-tilsaetningstof.html > står
 >
 > "Økologi er rene varer
 > Økologiske fødevarer skal være så naturligt fremstillet som muligt. Derfor 
 > er der meget skrappe begrænsninger på hvilke tilsætningsstoffer (E-numre), 
 > de økologiske producenter må bruge."
 >
 > Når definitionen på te er som beskrevet ovenfor mener jeg ikke man kan 
 > sige at varen er af "høj kvalitet" eller "så naturligt fremstillet som 
 > muligt" hvis der er tilsat kunstige smagsstoffer til den.
 >
 >>>Hvad er ideen i at komme naturlig citrusfrugtaroma i en vare i stedet for 
 >>>citrusfrugt? Forstår man ved citrusfrugt at det skal være synlige stykker 
 >>>af citrusfrugt, hvor en naturlig citrusfrugtaroma er en væske/pulver med 
 >>>smagen fra en citrusfrugt.
 >>
 >> Holdbarhed og tildels pris.  Citrusfrugt vil, selvom den er tørret,
 >> potentient indeholde en rest fugt og/eller (naturlige) bakterier og kan
 >> således give udslag i bakterie- eller svampevækst.
 >
 > Hvad er det helt præcist man gør med citrusfrugten for at få smagen ud 
 > uden rest af frugt og/eller (naturlige) bakterier?
 Bakterier skal man ikke være så bange for. De er alle vegne. Ingen er blevet 
 smittet via te.
 Skovbær er vel egentlig skovjordbær og skovhindbær, der er mindre end de 
 dyrkede saftigere varianter og vokser spredt i den vilde skov, og desuden de 
 sorte og lidet smagende brombær.
 I Nordskandinavien har de blåbær, tyttebær, guldbær og mulktebær - og 
 amerikanerne har tradition for cranberry ved Thanksgivingfest, og de dyrkes 
 nu superrationelt i kunstige lavninger, der oversvømmes så de modne bær kan 
 høstes fra vandoverfladen som man skummer fløden af mælk.
 Pickwicks skovbær-te smager af sådanne bær og ikke af nogen bestemt. Solbær 
 og ribs kan vel også indgå i en mix man kalder skovbær.Det ville ikke 
 overraske mig om rester fra hindbærmarmeladeproduiktion  indgår i hvad 
 te-brev og saftevands fabrikanter kalder skovbær -
 - ved nogen præcist hvad fremskaffes?
 Fra Polens store vilde skove? 
            
             |  |  | 
   Rene' Hjorth (15-03-2005) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Rene' Hjorth
 | 
 Dato :  15-03-05 18:26
 | 
 |  | 
 
            [René Jacobsen | Mon, 14 Mar 2005 21:21:06 +0100]
 >>>Skovbæraroma.. og hvad er så det? Når det er et økologisk produkt er det 
 >>>så underforstået at aroma er et naturligt udtræk fra planter eller dyr.. 
 >> Eller en sammensætning af kunstige smagsstoffer der vurderes at give samme
 >> smag.
 >I følge politikens nudansk ordbog er te "en varm drik af teblade og 
 >kogende vand". Der bliver ikke nævnt noget om kemikalier.
 Beklager, jeg havde ikke set ordet "økologisk" dér.  Jeg vil formode at når
 der angives et økologisk produkt er smagsstofferne naturlige (og
 økologiske), men naturligheden tør jeg ikke garantere.
 >Hvad er det helt præcist man gør med citrusfrugten for at få smagen ud 
 >uden rest af frugt og/eller (naturlige) bakterier?
 Individuelt - enten som en udtræk af olierne i skallen med alkohol; evt. med
 en destilering bagefter - der er vist også andre metoder, men dem kender jeg
 ikke til.
 René
www.rene.hjorth.com 
www.lowcarb.dk |  |  | 
 |  |