Hej Jan!
Jeg plejer at lave den vha. et mix af nogle opskrifter jeg har saxet herfra
engang. Opskrifterne følger her:
COQ AU VIN
Der anvendes : Til 3 - 4 personer
1 ung hane på ca. 1,2 kg (eller 1 stor kylling)
20 gram smør
1 spsk. olivenolie
50 gram bacon
½ dl. cognac
½ flaske rødvin
1 krydderurtebuket (persille, timian, laurbærblad)
1 fed hvidløg
salt og peber
ca. 15 chalotteløg
1 gulerod
250 gram små champignon
1 bundt persille
Fremgangsmåde : Tilberedningstid, ca. 1 time 20 minutter
1 : Del hanen i 6 - 8 stykker. Skær bacon i små terninger og svits dem i
halvdelen af smørret, tilsat olivenolie, i en tykbundet gryde. Brun
fjerkræstykkerne heri på alle sider.
2 : Hæld cognac over de brunede fjerkræstykker og antænd. Lad flammerne dø.
Hæld rødvinen på, kom krydderurtebuket og hvidløg i, læg låg på gryden og
lad det hele småkoge ca. 45 minutter.
3 : Pil imens løgene, skræl guleroden og skær den i skiver. Skær rodskiven
af champignonerne. Skyl dem grundigt under rindende koldt vand og dup dem
tørre. Svits løg, gulerødder og champignoner i resten af smørret i en anden
gryde.
4 : Læg grønsagerne i gryden til fjerkræet efter 45 minutter. Læg låg på
gryden og lad retten snurre ved svag varme endnu 15 minutter.
5 : Server retten i et halvdybt fad med friskhakket persille drysset over.
Server ris eller flüte til retten.
Tip : Saucen kan jævnes med en smørbolle eller lidt maizena mel rørt ud i
vand.
Coq au vin
Ingredienser
1 hane eller kylling (1500g) også lever og hjerte
100 g bacon i terninger
250 g skalotteløg (ca. 20 små)
250 g hele, friske champignoner
2 fed hvidløg
1/2 liter rødvin af god kvalitet
1/2 dl cognac
salt
peber
hakket persille
esdragon
kørvel
KRYDDERBUKET:
2 kviste timian
1 laurbærblad
5 saftige persillestilke
Fremgangsmåde
Kyllingen deles i 6-8 stykker og gnides med salt og peber.
Flæsket skæres i små terninger, svitses i en gryde og tages op, når det er
gyldent og al fedtet er afsmeltet.
Svits de pillede hele skalotteløg i fedtstoffet, tag dem op og læg dem
sammen med flæsketerningerne.
Brun de hele champignoner, tag dem op og læg dem på en separat tallerken.
Tilsæt olivenolie og smør og brun kyllingestykkerne på alle sider.
Cognac'en lunes, hældes over kyllingen og antændes (husk at slukke for
emhætten). Lad flammerne dø hen, mens gryden rystes.
Tilsæt finthakket lever og hjerte, flæsk, skalotteløg, finthakket hvidløg,
rødvin, krydderbuket, salt og peber. Lad det simre under låg for ganske svag
varme i 30 minutter.
Jævn retten med en smørbolle af 1 spsk. mel og 1 spsk. smør. Tilsæt
champignonerne og lad retten snurre i endnu 10 minutter.
Pres al kraften ud af krydderbuketten og tag den op.
Smag til med salt og peber og drys retten med hakket persille og evt. kørvel
og esdragon.
Servering
Serveres med groft brød eller flûtes og en god, kraftig rødvin.
COQ AU VIN
(Ung hane i rødvin) 6 personer
1 ung hane (høne eller poulard)
150 g bacon i terninger
2 spsk smør
2 spsk vindruekerneolie
250 g skalotteløg
1 spsk cognac
Salt og peber
1 laurbærblad
2 fed hvidløg
1 tsk timian
1 tsk rosmarin
1/2 fl. rødvin
250 g brune champignon
Jævning: 3 spsk smør
3 spsk mel
Hvis hanen har været frosset skal den tøs langsomt op i køle-skabet.
Tør den godt af og parter den i portionsstykker.
Rist baconterningerne, tag dem op og kom smør og olie i gryden.
Brun skalotteløgene og tag også dem op, derefter fjer-kræ-stykkerne. Når
fjerkræstykkerne er brunet kommes bacon-ter-ning-erne tilbage i gryden
igen.
Tilsæt cognac, hvidløg og krydderier. Hæld rødvinen ved og lad retten koge
under låg.
Den skal koge ialt ca. 40-45 min.
Rist champignonerne i smør. Kom løg og champignon med de sidste 5
minutter af kogetiden.
Rør smør og mel til en smørbolle.
Kog smørbollen med i retten imens der røres.
Lad det koge 3-4 min. og smag til med peber og salt.
Serveres med kartoffelmos, løse ris eller flute.
Og husk, at det ikke skal være den billigste fra Netto !!
Vi plejer at bruge en Bourgogne (som vi så også drikker af til maden),
og så er det lige før englene synger
Hilsen
Peter