|  | 		    
					
        
         
          
         
	
          | |  | Dej til børn/figurer Fra : Kathrine
 | 
 Dato :  25-11-04 21:59
 | 
 |  | Leder efter en god dej til børn her op til jul, som man kan lave figurer
 med. Sådan med udstiksforme og pynt.
 Jeg husker som barn en brun, sød og krydret dej, men har ikke
 opskriften.
 --
 Kathrine
 
 
 
 
 |  |  | 
  Nette (26-11-2004) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Nette
 | 
 Dato :  26-11-04 00:30
 | 
 |  | 
 "Kathrine" skrev
 
 > Leder efter en god dej til børn her op til jul, som man kan lave figurer
 > med. Sådan med udstiksforme og pynt.
 > Jeg husker som barn en brun, sød og krydret dej, men har ikke
 > opskriften.
 
 Jeg plejer at bruge den til jødekager. Så kan de også hygge sig med at
 pensle og drysse kanelsukker på.
 
 Nette
 
 
 
 
 |  |  | 
  Q (26-11-2004) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Q
 | 
 Dato :  26-11-04 01:56
 | 
 |  | 
 "Nette" <nettesnetpostfjerndette@hotmail.com> skrev i en meddelelse
 news:41a66b60$0$66396$14726298@news.sunsite.dk...
 >
 > Jeg plejer at bruge den til jødekager. Så kan de også hygge sig med at
 > pensle og drysse kanelsukker på.
 >
 Jødekager?... Det er skuda noget man køber nede hos bageren når man henter
 rundstykker..
 I grove træk en forvokset kanelsnegl, som vi kender den hjemme fra mors
 køkken ( gærdej rullet op som roulade med kanel / sukker / fedtstof og
 derefter bagt )..
 Onsdagssnegle er normalt samme model, bare store nok til at kunne dække en
 frokosttallerken    Visse bagere har dog en styg vane med at bruge wienerbrødsdej til
 jødekagerne, og det er fame for klamt.. de støver i halsen og virker alt for
 tørre... En rigtig jødekage skal være så klistret at man er nødt til at
 holde tallerknen, så den ikke følger med..
 Guldbageren i Nibe ( vest for Aalborg ) havde forresten en overgang en
 variant de kaldte en fransk jødekage bestående af et stykke
 hindbærsnittebund med en lille jødekage ( wienerbrødsmodellen ) ovenpå..
 Fantastisk opfindelse.. Jeg er ikke klar over om de stadig har den variant
 på programmet ( arbejdede lidt udenfor Nibe en overgang, men har ikke været
 der i lidt over et år)
 Nogen der har en recept på den udgave ?
 En anden ting: Er jødekager egentlig Kosher?
 /peter
            
             |  |  | 
   Jette (26-11-2004) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Jette
 | 
 Dato :  26-11-04 08:43
 | 
 |  | 
 
            Q <Q@Q.Q> wrote:
 > Jødekager?... Det er skuda noget man køber nede hos bageren når man
 > henter rundstykker..
 Vest for Storebælt (jeg bor i København) er jødekager småkager der er 
 penslet med æg og drysset med kanel, sukker og mandelsplinter    > I grove træk en forvokset kanelsnegl, som vi kender den hjemme fra
 > mors køkken ( gærdej rullet op som roulade med kanel / sukker /
 > fedtstof og derefter bagt )..
 Herovre bliver kanelsnegle såmænd bare kaldt kanelsnegle.
 > Onsdagssnegle er normalt samme model, bare store nok til at kunne
 > dække en frokosttallerken    Her er vi enige    [snip]
 > En anden ting: Er jødekager egentlig Kosher?
 Jødekager (som småkager) er vist en dansk opfindelse, der ikke har meget med 
 jødedommen som religion at gøre. Hvorfor de så bliver kaldt jødekager ved 
 jeg ikke.
 Mvh Jette 
            
             |  |  | 
    Jette (26-11-2004) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Jette
 | 
 Dato :  26-11-04 08:48
 | 
 |  | 
 
            Jette <frkmusika(fjernes)@hotmail.com> wrote:
 > Vest for Storebælt (jeg bor i København) er jødekager småkager der er
 > penslet med æg og drysset med kanel, sukker og mandelsplinter    *rødme* jeg må have sovet gevaldigt i skolens geografitimer. Jeg mener 
 naturligvis at København ligger *øst* for Storebælt.
 Mvh Jette 
            
             |  |  | 
     Inger Pedersen (26-11-2004) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Inger Pedersen
 | 
 Dato :  26-11-04 09:43
 | 
 |  | 
 "Jette" <frkmusika(fjernes)@hotmail.com> skrev i en meddelelse
 >> Vest for Storebælt (jeg bor i København) er jødekager småkager der er
 >> penslet med æg og drysset med kanel, sukker og mandelsplinter    >
 > *rødme* jeg må have sovet gevaldigt i skolens geografitimer. Jeg mener 
 > naturligvis at København ligger *øst* for Storebælt.
 Jo, men vest for Storebælt er jødekager nu osse sådan.
 Hilsen Inger 
            
             |  |  | 
     Q (27-11-2004) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Q
 | 
 Dato :  27-11-04 03:05
 | 
 |  | 
 "Jette" <frkmusika(fjernes)@hotmail.com> skrev i en meddelelse
 news:41a6dfc9$0$46304$edfadb0f@dread15.news.tele.dk...
 > Jette <frkmusika(fjernes)@hotmail.com> wrote:
 > > Vest for Storebælt (jeg bor i København) er jødekager småkager der er
 > > penslet med æg og drysset med kanel, sukker og mandelsplinter    >
 > *rødme* jeg må have sovet gevaldigt i skolens geografitimer. Jeg mener
 > naturligvis at København ligger *øst* for Storebælt.
 >
 >
 Hmmm... Koster det ikke en Othello at lave en brøler af den størrelse?    /peter
            
             |  |  | 
      Jette (27-11-2004) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Jette
 | 
 Dato :  27-11-04 14:27
 | 
 |  | 
 
            Q <Q@Q.Q> wrote:
 >
 > Hmmm... Koster det ikke en Othello at lave en brøler af den
 > størrelse?    Det skal jeg ikke kunne sige. Blot ved jeg at tasterne indimellem flytter 
 sig på mit tastatur    Mvh Jette 
            
             |  |  | 
   Nette (26-11-2004) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Nette
 | 
 Dato :  26-11-04 11:17
 | 
 |  | 
 "Q"  skrev
 > Jødekager?... Det er skuda noget man køber nede hos bageren når man henter
 > rundstykker..
 > I grove træk en forvokset kanelsnegl, som vi kender den hjemme fra mors
 > køkken ( gærdej rullet op som roulade med kanel / sukker / fedtstof og
 > derefter bagt )..
 Nej, det er det bestemt ikke.
 En jødekage er, som andre har beskrevet en småkage.
 > Visse bagere har dog en styg vane med at bruge wienerbrødsdej til
 > jødekagerne, og det er fame for klamt.. de støver i halsen og virker alt
 for
 > tørre... En rigtig jødekage skal være så klistret at man er nødt til at
 > holde tallerknen, så den ikke følger med..
 Wienersnegl, molbosnegl, onsdagssnegl, flad snegl, høj snegl.... Kært barn
 har mange navne.   Her i Århus hedder den, du omtaler en molbosnegl. Eller det hedder den i
 hvert fald rigtig mange steder i Århus.
 Og den kan laves af wienerdej, uden den bliver tør. Det handler bare om at
 være en god bager.
 Mange laver dem også af bløddej/bolledej rullet med lidt magarine.
 Det er også meget forskelligt, hvad der er i dem. Nogle bruger lys remonce,
 andre brun. Nogle drysser brun farin i sammen med kanelen. Nogle lægger en
 tyk stribe borgmestermasse i midten, inden de ruller den sammen.
 Nolge bager den i en høj form, nogle i en lavede og bredere og andre laver
 dem helt uden form.
 > Nogen der har en recept på den udgave ?
 Nej, jeg har aldrig lavet dem på en linsedejsbund, men jeg har tilgengæld
 lavet franske snegle på en butterdejsbund.
 > En anden ting: Er jødekager egentlig Kosher?
 Nej, det mener jeg ikke, de er. Det er en julesmåkage, som vidst nok er døbt
 efter Jerusalems skomager,- "Den evige jøde".
 Nette
            
             |  |  | 
    Jette (26-11-2004) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Jette
 | 
 Dato :  26-11-04 17:31
 | 
 |  | 
 
            Nette <nettesnetpostfjerndette@hotmail.com> wrote:
 > Nej, det mener jeg ikke, de er. Det er en julesmåkage, som vidst nok
 > er døbt efter Jerusalems skomager,- "Den evige jøde".
 Her er hvad Historie-Online (Dansk Historisk Fællesråd) skriver om julens 
 småkager:
http://www.historie-online.dk/special/jul/smaakager.htm Mvh Jette 
            
             |  |  | 
     Jørgen Hess (26-11-2004) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Jørgen Hess
 | 
 Dato :  26-11-04 22:13
 | 
 |  | 
 "Jette" <frkmusika(fjernes)@hotmail.com> skrev i en meddelelse 
 news:41a75a54$0$46296$edfadb0f@dread15.news.tele.dk...
 > Nette <nettesnetpostfjerndette@hotmail.com> wrote:
 >
 >> Nej, det mener jeg ikke, de er. Det er en julesmåkage, som vidst nok
 >> er døbt efter Jerusalems skomager,- "Den evige jøde".
 >
 > Her er hvad Historie-Online (Dansk Historisk Fællesråd) skriver om julens 
 > småkager:
 >
 > http://www.historie-online.dk/special/jul/smaakager.htm >
 > Mvh Jette
 >
 Ja, men så kan "Q" jo godt have ret.
 En bollelignende ting med rosiner kan sagtens i løbet af de mange år ændre sig 
 til en snegl og beholde navnet en jødekage.
 Altså: Kært barn har mange navne eller flere børn kan have samme navn   mvh
 Jørgen
            
             |  |  | 
      Q (27-11-2004) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Q
 | 
 Dato :  27-11-04 03:17
 | 
 |  | 
 "Jørgen Hess" <joergen.h@ahvapost.dk> skrev i en meddelelse
 news:41a79c6d$0$23821$edfadb0f@dread15.news.tele.dk...
 >
 >
 > Ja, men så kan "Q" jo godt have ret.
 > En bollelignende ting med rosiner kan sagtens i løbet af de mange år ændre
 sig
 > til en snegl og beholde navnet en jødekage.
 
 Hmmm... Er det ikke bare en rosinbolle du tænker på ?
 
 /peter
 
 
 
 
 |  |  | 
      Nette (27-11-2004) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Nette
 | 
 Dato :  27-11-04 09:50
 | 
 |  | 
 "Jørgen Hess" skrev
 > Ja, men så kan "Q" jo godt have ret.
 > En bollelignende ting med rosiner kan sagtens i løbet af de mange år ændre
 sig
 > til en snegl og beholde navnet en jødekage.
 Hmm, jeg tænkte nu mere på en stollen.
 I mit lille hovede forbinder jeg jøder med Tysklang og i Tyskland spiser de
 stollen.
 En bollelignende ting med rosiner,- som bliver lavet om til kanel, mangler
 både form og remonce, før den kan blive til en snegl.    > Altså: Kært barn har mange navne eller flere børn kan have samme navn   Jamen det giver jeg dig helt ret i.
 På Sjælland hedder det "overskårende", i Jylland "cremesnitter".
 På Sjælland hedder det "Thebirkes", i Jylland hedder det "Københavnerbirkes"
 I Nordjylland hedder det "sutsko" og spises med fløde og gele og i Århus
 hedder det "Brunsvigerkager" og spises uden noget på.
 Osv.
 Nette
            
             |  |  | 
    Q (27-11-2004) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Q
 | 
 Dato :  27-11-04 03:16
 | 
 |  | 
 "Nette" <nettesnetpostfjerndette@hotmail.com> skrev i en meddelelse
 news:41a7032d$0$66400$14726298@news.sunsite.dk...
 > > I grove træk en forvokset kanelsnegl, som vi kender den hjemme fra mors
 > > køkken ( gærdej rullet op som roulade med kanel / sukker / fedtstof og
 > > derefter bagt )..
 >
 > Nej, det er det bestemt ikke.
 Jo, det er!.... Jeg vil vædde en fransk jødekage på at hvis du render ned
 til bageren efter en jødekage får du det jeg har beskrevet, ihvertfald
 herover i den nordlige del af Moderlandet.. Det kan selvf. godt være at de
 der Tøwenhaunere har misforstået etellerandet..
 > Wienersnegl, molbosnegl, onsdagssnegl, flad snegl, høj snegl.... Kært barn
 > har mange navne.   Der er en markant forskel på jødekager vs. onsdagssnegle..
 Jødekagen er høj, mens onsdagssneglen er lav og væsentlig større..
 >
 > Her i Århus hedder den, du omtaler en molbosnegl. Eller det hedder den i
 > hvert fald rigtig mange steder i Århus.
 > Og den kan laves af wienerdej, uden den bliver tør. Det handler bare om at
 > være en god bager.
 Jeg har været udsat for denne vederstyggelighed flere steder i landet og er
 kommet til den konklusion at man bare ikke kan lave jødekager af wienerdej
 >
 > Mange laver dem også af bløddej/bolledej rullet med lidt magarine.
 Jeg tror det er det samme som jeg har beskrevet i min definition af en
 rigtig jødekage..
 >
 > Det er også meget forskelligt, hvad der er i dem. Nogle bruger lys
 remonce,
 > andre brun. Nogle drysser brun farin i sammen med kanelen. Nogle lægger en
 > tyk stribe borgmestermasse i midten, inden de ruller den sammen.
 Borgmestermasse?
 >
 > Nej, jeg har aldrig lavet dem på en linsedejsbund, men jeg har tilgengæld
 > lavet franske snegle på en butterdejsbund.
 Øhhh?.... Linsedejsbund ?... Er det hvad man bruger til hindbærsnitter,
 eller er der også regionale forskelle her ?
 Butterdej er såvidt jeg husker det der støver helt vildt i halsen og falder
 fra hinanden i flager ?
 > > En anden ting: Er jødekager egentlig Kosher?
 >
 > Nej, det mener jeg ikke, de er. Det er en julesmåkage, som vidst nok er
 døbt
 > efter Jerusalems skomager,- "Den evige jøde".
 Nåja, men det kunne da godt være.. Ligesom der idag flere steder i landet er
 Halal og Kosher slagtere mv..
 På den fødevarevirksomhed jeg arb. på for et par år siden lavede vi en del
 Halal og Kosher produkter, men jeg nåede aldrig at udspørge ham rabbineren
 ( med rund grydelap på hovedet    om det....
 Fik til gengæld fisket en del spændende info ud af Halal-fætteren omkring
 hans variant..
 /peter
            
             |  |  | 
     Nette (27-11-2004) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Nette
 | 
 Dato :  27-11-04 09:45
 | 
 |  | 
 "Q"skrev
 > Jo, det er!.... Jeg vil vædde en fransk jødekage på at hvis du render ned
 > til bageren efter en jødekage får du det jeg har beskrevet, ihvertfald
 > herover i den nordlige del af Moderlandet.. Det kan selvf. godt være at de
 > der Tøwenhaunere har misforstået etellerandet..
 Hmm, på bagerfagskolen i Holstebro, der vidste de i hvert fald for flere år
 siden, hvad en jødekage var. - Altså småkagevariationen.
 Prøv du at gå ind til din bager, og spørg ham, hvad han kalder de der
 småkager m. kanelsukker og evt. mandelflager på.    > Der er en markant forskel på jødekager vs. onsdagssnegle..
 > Jødekagen er høj, mens onsdagssneglen er lav og væsentlig større..
 Jeps, men du nævnte den selv. De består af det samme og bare en anden form,
 kan give et andet navn.
 > Jeg har været udsat for denne vederstyggelighed flere steder i landet og
 er
 > kommet til den konklusion at man bare ikke kan lave jødekager af wienerdej
 Så er det fordi, du ikke har været ved en god bager. Men jeg giver dig ret
 i, at der e rmange bagere, der ikke kan finde ud af at lave en ordentlig
 kanelsnegl.
 > Jeg tror det er det samme som jeg har beskrevet i min definition af en
 > rigtig jødekage..
 Jeps...,- Det er den snegl, du beskriver.
 > Borgmestermasse?
 Ja, borgmestermasse er en slags remonce med marcipan. - Jeg går da ud fra
 man stadig bruger den i bagerierne, selvom det godt nok er ved at være mange
 år og to uddannelser siden, jeg sidst arbejdede som bager.
 > Øhhh?.... Linsedejsbund ?... Er det hvad man bruger til hindbærsnitter,
 > eller er der også regionale forskelle her ?
 Nej nej, hindbærsnitter er lavet af linsedej/møjdej. - Det samme dej som
 bruges til cremelinser, medaljer osv.
 > Butterdej er såvidt jeg husker det der støver helt vildt i halsen
 Ikke nødvendigvis.
 >og falder
 > fra hinanden i flager ?
 Jeps.
 > Nåja, men det kunne da godt være.. Ligesom der idag flere steder i landet
 er
 > Halal og Kosher slagtere mv..
 Nej, den er en meget meget gammel småkage. Før det blev moderne med alt det
 andet.
 Nette
            
             |  |  | 
   Henrik Weigelt (26-11-2004) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Henrik Weigelt
 | 
 Dato :  26-11-04 16:41
 | 
 |  | 
 
            "Q" <Q@Q.Q> skrev i en meddelelse
 news:Dbvpd.70067$Vf.3440702@news000.worldonline.dk...
 > Jødekager?... Det er skuda noget man køber nede hos bageren når man henter
 > rundstykker..
 Jeg vil give dig ret, men det er åbenbart kun Nordjylland der bruger
 udtrykket jødekage om det de fleste andre vil betegne som en "høj snegl".
 Hvis man vil bruge slang og undgå at enhver sjællandsk bager kan forstå en
 kan man jo også prøve at sige "jø-bass"    |  |  | 
    Q (27-11-2004) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Q
 | 
 Dato :  27-11-04 03:21
 | 
 |  | 
 "Henrik Weigelt" <henrik@weigelt.[DK]> skrev i en meddelelse
 news:41a74e18$0$66404$14726298@news.sunsite.dk...
 > Jeg vil give dig ret, men det er åbenbart kun Nordjylland der bruger
 > udtrykket jødekage om det de fleste andre vil betegne som en "høj snegl".
 > Hvis man vil bruge slang og undgå at enhver sjællandsk bager kan forstå en
 > kan man jo også prøve at sige "jø-bass"    Og dog... Jeg har præsteret at hente jødekager hos en bager i Odense uden
 problemer, bortset fra den alm. sproglige barierre...
 Gad nok vide om den tyske variant hedder Judekuchen ?    /peter
            
             |  |  | 
  Morten Bjergstrøm (26-11-2004) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Morten Bjergstrøm
 | 
 Dato :  26-11-04 09:02
 | 
 |  | 
 
            "Jette" <frkmusika(fjernes)@hotmail.com> skrev:
 > Jette <frkmusika(fjernes)@hotmail.com> wrote:
 >> Vest for Storebælt (jeg bor i København) er jødekager småkager
 >> der er penslet med æg og drysset med kanel, sukker og
 >> mandelsplinter    >
 > *rødme* jeg må have sovet gevaldigt i skolens geografitimer. Jeg
 > mener naturligvis at København ligger *øst* for Storebælt.
 Med lidt god vilje ligger København også (langt) vest for Storebælt    Jeg er enig med dig i, at jødekager er som du har beskrevet, og er også 
 det man får opskrifter på ved en Google-søgning.
 -- 
 Morten                           http://miljokemi.dk Chilidyrkning med debatforum     http://miljokemi.dk/chili Fotogalleri                      http://miljokemi.dk/coppermine |  |  | 
  Inger Pedersen (26-11-2004) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Inger Pedersen
 | 
 Dato :  26-11-04 07:55
 | 
 |  | 
 "Kathrine" <katras@fjerndette.ofir.dk> skrev i en meddelelse
 
 > Leder efter en god dej til børn her op til jul, som man kan lave figurer
 > med. Sådan med udstiksforme og pynt.
 
 Sakset fra Brugsens Julekogebog - de er nemme at have med at gøre og uden
 æg, så ungerne bare kan spise løs af den rå dej.
 
 Hilsen Inger
 
 Svenske sirupskager
 
 (ca 150 stk)
 
 
 150 g margarine
 200 g sukker
 ½ dl sirup
 1½ tsk kanel
 ½ tsk nelliker
 1 tsk kardemomme
 1 tsk bagepulver
 1 dl vand
 450 g hvedemel
 
 Margarine, sukker og sirup røres godt.
 Krydderier, bagepulver, vand og mel tilsættes, og dejen æltes sammen.
 Dejen hviler i køleskab mindst 1 døgn.
 Dejen rulles tyndt ud og stikkes ud med forme eller udskæres til figurer.
 Bagetid: ca. 5 min. ved 200 grader.
 
 
 
 
 
 
 
 |  |  | 
  Louise Fogt (26-11-2004) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Louise Fogt
 | 
 Dato :  26-11-04 09:13
 | 
 |  | 
 
            > Leder efter en god dej til børn her op til jul, som man kan lave figurer
 > med. Sådan med udstiksforme og pynt.
 > Jeg husker som barn en brun, sød og krydret dej, men har ikke
 > opskriften.
 Fra Karolines Køkken (nr. 1) eller www.arla.dk  : 
http://www.arla.dk/APPL/HJ/HJ401/HJ401D02.NSF/O/2819CDDD25377D20C1256F2400356CAD Børnedej til forskellige figurer
 Tilberedningstid: 60+min.
 Årstid: Hele året
 Antal: 90-100 stk.
 100 g smør
 50 g brun farin (ca. 0.75 dl)
 200 g sukker (ca. 2.25 dl)
 300 g sirup (ca. 2 dl)
 1 spsk stødt kanel
 2 tsk stødt ingefær
 1 spsk natron
 3 dl mælk
 1 kg hvedemel
 Pynt: Glasur.
 Bagetid: Ca. 5 min. ved 200°.
 Smelt smør, farin, sukker og sirup sammen ved svag varme. Tag gryden fra 
 varmen. Rør krydderier og natron i. Tilsæt mælken lidt efter lidt. Afkøl 
 massen helt. Kom melet i, men hold lidt tilbage, så dejen ikke bliver for 
 stiv. Ælt den godt igennem og tilsæt evt. resten af melet. Stil dejen 
 tildækket i køleskab til næste dag. Rul dejen ud i ca. ½ cm's tykkelse og 
 stik den ud med kageforme. Bag kagerne øverst i ovnen, til de er svagt 
 lysebrune. Afkøl kagerne på en bagerist og pynt dem.
 Udviklet af: Karolines Køkken 
            
             |  |  | 
  Kathrine (26-11-2004) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Kathrine
 | 
 Dato :  26-11-04 09:46
 | 
 |  | 
 
            "Kathrine" skrev:
 > Leder efter en god dej til børn her op til jul, som man kan lave
 figurer
 > med. Sådan med udstiksforme og pynt.
 > Jeg husker som barn en brun, sød og krydret dej, men har ikke
 > opskriften.
 Inger og Louise:
 Det lyder som noget jeg kan/vil prøve.
 Tak for det    Jødekager med kanelsukker er ikke lige mig.
 --
 Kathrine
            
             |  |  | 
  anders majland (01-12-2004) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : anders majland
 | 
 Dato :  01-12-04 18:55
 | 
 |  | 
 
            > Leder efter en god dej til børn her op til jul, som man kan lave figurer
 > med. Sådan med udstiksforme og pynt.
 > Jeg husker som barn en brun, sød og krydret dej, men har ikke
 > opskriften.
 I et helt andet forum er lige postet et link til (H)julekager: 
http://www.dfmc.dk/gallery.asp?gid=903 /A
            
             |  |  | 
 |  |