/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Risengrød!
Fra : Frk. Clausen


Dato : 18-11-04 17:09

Ja, problemet er det at jeg altså ikke er særlig god til at lave risengrød.
Så hvordan gør I?? Og hvor meget skal man beregne til 2 pers??

/Kristina www.smukke-engel.webbyen.dk



 
 
Benedikte Brisson (18-11-2004)
Kommentar
Fra : Benedikte Brisson


Dato : 18-11-04 18:28


"Frk. Clausen" <Gidinna@hotmail.com> skrev i en meddelelse
news:419cc827$0$33736$14726298@news.sunsite.dk...
> Ja, problemet er det at jeg altså ikke er særlig god til at lave
> risengrød.
> Så hvordan gør I?? Og hvor meget skal man beregne til 2 pers??

----- Original Message -----
From: "Frk. Clausen" <Gidinna@hotmail.com>
Newsgroups: dk.kultur.mad+drikke
Sent: Thursday, November 18, 2004 5:09 PM
Subject: Risengrød!


> Ja, problemet er det at jeg altså ikke er særlig god til at lave
> risengrød.
> Så hvordan gør I?? Og hvor meget skal man beregne til 2 pers??

Det afhænger af, hvor meget risengrød I skal spise *S*
Da jeg var barn og vi fik risengrød til forret og en hovedret bagefter,
lavede min mor grød af en liter mælk - det var rigeligt til 2 voksne og et
stort barn.
Når jeg laver risengrød til min søn på 15 og mig selv, laver jeg af to liter
mælk - men vi får heller ikke andet, så.
Og skal jeg lave grød, så der også er til klatkager eller lignende dagen
efter, skal der mindst laves af tre liter.

Men til 1 liter mælk skal du bruge 125 g risengryn - den slags, der hedder
grødris. Så ganger du op eller ned, bare forholdet mellem risengryn og væske
bliver ved med at være det samme. Det _skal_ se meget tyndt ud de første
fyrre minutter (det tager en lille time i alt). Jeg kommer ikke salt i - der
er jo salt i smørklatten.

Du kan bruge skummet-, let- eller sødmælk som du har smag til. Men jo mindre
fedt der er i mælken, jo lettere brænder grøden på. Og der skal røres i
gryden hele tiden!

Jeg har eksperimenteret med at sætte 125 g grødris over i ½ l vand og koge
dem som om det var løse ris for derefter at komme ½ l mælk i lidt efter
lidt. Det brænder ikke så nemt på, men rigtig mælkerisengrød smager bedre.

I vores familie spiser vi risengrøden med kanelsukker og smørklat - og mørk
hvidtøl til. Hvis det skal være helt rigtigt, skal hvidtøllen hældes _på_
grøden og ikke drikkes af et glas ved siden af

Venlig hilsen Dikte
---
www.dikte.dk



Janf (18-11-2004)
Kommentar
Fra : Janf


Dato : 18-11-04 20:42

Benedikte Brisson wrote:
> Jeg kommer ikke salt i - der
> er jo salt i smørklatten.

Hvis man som jeg gerne vil have lidt salt i, så er det godt at vente med
at komme det i til sidst.

Salt gør at risen ikke koger så meget ud. Det gælder også andre
stivelsesholdige madvarer som kartofler og pasta. Derfor skal der altid
salt i pastaen fra starten, for den skal jo være 'al dente'.

--
Jan Fjeldmark mailto:janf@janf.dk http://janf.dk/
Hvad du end tror du er, så er du altid meget mere.

Frk. Clausen (18-11-2004)
Kommentar
Fra : Frk. Clausen


Dato : 18-11-04 18:59

Men hvordan laver jeg risengrød med "sengemetoden" hvor man sætter grøden
ind i sengen???



"Frk. Clausen" <Gidinna@hotmail.com> skrev i en meddelelse
news:419cc827$0$33736$14726298@news.sunsite.dk...
> Ja, problemet er det at jeg altså ikke er særlig god til at lave
risengrød.
> Så hvordan gør I?? Og hvor meget skal man beregne til 2 pers??
>
> /Kristina www.smukke-engel.webbyen.dk
>
>



marlene (18-11-2004)
Kommentar
Fra : marlene


Dato : 18-11-04 19:50

2l. mælk + 250 g. gryn koges op og koger i 10 min. kl. 8.00 om morgenen.
pakkes ind i to håndklæder og ind i dynen med sengetæppe over.
kl. 17.00 røres jeg grøden om og den serveres.
den er ikke brændende varm, men spisevenlig.


"Frk. Clausen" <Gidinna@hotmail.com> skrev i en meddelelse
news:419ce1da$0$33739$14726298@news.sunsite.dk...
> Men hvordan laver jeg risengrød med "sengemetoden" hvor man sætter grøden
> ind i sengen???
>
>
>
> "Frk. Clausen" <Gidinna@hotmail.com> skrev i en meddelelse
> news:419cc827$0$33736$14726298@news.sunsite.dk...
>> Ja, problemet er det at jeg altså ikke er særlig god til at lave
> risengrød.
>> Så hvordan gør I?? Og hvor meget skal man beregne til 2 pers??
>>
>> /Kristina www.smukke-engel.webbyen.dk
>>
>>
>
>



Nette (18-11-2004)
Kommentar
Fra : Nette


Dato : 18-11-04 21:52


"marlene" skrev

> 2l. mælk + 250 g. gryn koges op og koger i 10 min. kl. 8.00 om morgenen.
> pakkes ind i to håndklæder og ind i dynen med sengetæppe over.
> kl. 17.00 røres jeg grøden om og den serveres.
> den er ikke brændende varm, men spisevenlig.

Jeg bruger samme fremgangsmåde og forhold, hvis vi er to voksne og to børn
til middag, men kan godt nøjes med at lade den stå under dynen i tre timer.
Jeg tilsætter dog lidt salt, når jeg rører grøden igennem, inden den ryger
på bordet.

Nette



Inger Pedersen (18-11-2004)
Kommentar
Fra : Inger Pedersen


Dato : 18-11-04 19:56


"Frk. Clausen" <Gidinna@hotmail.com> skrev i en meddelelse
> Men hvordan laver jeg risengrød med "sengemetoden" hvor man sætter grøden
> ind i sengen???
>

Du bruger lidt mere grødris pr. liter mælk end det, Benedikte har skrevet.
Koger grøden godt igennem, lægger låg på og pakker gryden godt ind i en dyne
eller lignende.
Og låser døren til det værelse, hvor sengen står, så ingen udmattet teenager
kaster sig på sengen oven i grøden
Lader grøden stå en rum tid og koger den op en gang eller to undervejs.

Jeg synes nu, det er nemmere blot at slukke for kogepladen og lade gryden
stå - og så koge op en gang eller to undervejs.
Resultatet bliver det samme.

Hilsen Inger




Hanne Christensen (21-11-2004)
Kommentar
Fra : Hanne Christensen


Dato : 21-11-04 16:02



Frk. Clausen wrote:
> Men hvordan laver jeg risengrød med "sengemetoden" hvor man sætter grøden
> ind i sengen???
>

Jeg har tidligere brugt høkassemetoden. For nogle år siden kom
det frem, at det var en ren bakteriebombe, når grøden i lang tid
"kogte" ved så lav varme. Den risiko vil jeg ikke løbe.
Jeg bruger en tykbundet gryde. Først koger jeg lidt vand væk,
dermed kommer der et kalklag, som gør, at grøden ikke så let
brænder på. Derefter varmes mælken op ved ikke for høj varme, ris
drysses i, og kanten og det øverste af gryden smøres med smør, så
grøden ikke koger over. Skrues straks ned til lav varme og der
røres tit, indtil grøden er færdig. Tilsidst en anelse salt.
Det fungerer nu fint for mig efter en tilvænningstid til
temperaturindstillinger osv.
Tilbehør hjemmelavet abrikos- eller blommemos.
vh
Hanne


Jan & Lisbeth (18-11-2004)
Kommentar
Fra : Jan & Lisbeth


Dato : 18-11-04 18:55


"Frk. Clausen" <Gidinna@hotmail.com> skrev i en meddelelse
news:419cc827$0$33736$14726298@news.sunsite.dk...
> Ja, problemet er det at jeg altså ikke er særlig god til at lave
risengrød.
> Så hvordan gør I?? Og hvor meget skal man beregne til 2 pers??
>
> /Kristina www.smukke-engel.webbyen.dk
>

Hvis du er til det nemme, så kan du købe en pose færdiglavet (skal blot
opvarmes) i Fakta. Jeg ved ikke hvordan den smager.

Lisbeth



Anders Christensen (18-11-2004)
Kommentar
Fra : Anders Christensen


Dato : 18-11-04 22:13

Jan & Lisbeth wrote:

[...]
>
>
> Hvis du er til det nemme, så kan du købe en pose færdiglavet (skal blot
> opvarmes) i Fakta. Jeg ved ikke hvordan den smager.
>
> Lisbeth

Jeg har heller ikke nogen idé om hvordan det smager, men den de har i
fakta indeholder ikke nogen skumle ting i forhold til den grød man selv
laver (læste på den forleden, bare for at se hvad de bruger, kunne
aldrig drømme om at købe sådan noget)

Til risengrød til 2-3 pers. bruger jeg:
1 liter mælk
2 dl grødris
½ tsk. salt (cirka)

Risene hældes i en gryde og dækkes med vand (1-2 dl) og bringes i kog.
Når vandet er næsten kogt ind i risene tilsættes 1 liter mælk og det
hele bringes i kog under omrøring for at undgå at det brænder på.
Herefter kan man koge det videre til det er færdigt, jeg plejer at putte
salt i lige inden det er færdigt (Konsistens er jo et spørgsmål om smag
og behag..)
Men man kan som andre også med fordel nøjes med at koge det op, og så
"putte grøden i seng".
Jeg plejer så at give det et opkog når jeg tager grøden ud af sengen,
inden det serveres.

Hvad drikkevarer angår er jeg fra jeg var meget lille blevet opdraget
med at risengrød spises rynkeby rød saft til

--
Mvh Anders Christensen

Louise Fogt (19-11-2004)
Kommentar
Fra : Louise Fogt


Dato : 19-11-04 09:27


"Frk. Clausen" <Gidinna@hotmail.com> skrev i en meddelelse
news:419cc827$0$33736$14726298@news.sunsite.dk...
> Ja, problemet er det at jeg altså ikke er særlig god til at lave
> risengrød.
> Så hvordan gør I?? Og hvor meget skal man beregne til 2 pers??

Til to vokne bruger vi:

2,5 dl. vand
2,25 dl. ris
1 l. mælk

Vand og ris koges sammen til vandet er næsten kogt ind (må ikke brænde på).
Mælken tilsættes og det koges langsomt op - igen for at det ikke skal brænde
på (der findes næsten ikke noget der smager værre end brændt risengrød...!).
Rør jævnligt og sørg for at komme i bund og ud i kanterne så grøden ikke
brænder på. Alt i alt tager der ca. 45 minutter.

Tilbehør:

Sukker/kanel
Smørklat
Rynkeby sød blandet saft!

Venlig hilsen

Louise (der kunne leve af risengrød hver dag hvis hun fik lov!)



Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177559
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408936
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste