| 
					
							
        
    
        
						
			 | 
			
			
					    
					
        
         
          
         
	
            | Kogt byg Fra : Leo | 
  Dato :  13-10-04 11:16 |  
  |   
            Jeg har i Nordkarelen fået serveret kogt byg som alternativ til ris, bulgur
 o.lign
 
 Det smager faktisk vældigt godt. Men er det bare almindelige bygkorn, der
 koges - skal de afskalles - er der nogen, der ved, hvordan man gør? - Jeg
 forstår ikke et kvidder finsk, så finske madsider er lidt af et problem...
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Peter Westh (13-10-2004) 
         
	
            | Kommentar Fra : Peter Westh | 
  Dato :  13-10-04 15:45 |  
  |  
 
            "Leo" <fupkonto@hotmail.dk> skrev i en meddelelse
 news:416d0162$0$282$edfadb0f@dread12.news.tele.dk...
 > Jeg har i Nordkarelen fået serveret kogt byg som alternativ til ris,
 bulgur
 > o.lign
 >
 > Det smager faktisk vældigt godt. Men er det bare almindelige bygkorn, der
 > koges - skal de afskalles - er der nogen, der ved, hvordan man gør? -
 Det du har fået er nok perlebyg, som kan fås i diverse italienske,
 amerikanske og russiske specialbutikker i København  (
 http://www.supermarco.dk butikken "Rusland", Nørre Voldgade 6 K eller "Den
 Amerikanske Købmand" , Peder Hvidtfeltsstræde 13 ).
 Men man kan også godt brug den hele byg, der sælges i helsekostbutikker fra
 bageriet Aurion. Den er også afskallet, men lidt grovere i det.
 Byg koges omtrent som brune ris, knap tre kvarter i dobbelt mængde vand.
 Kornene kan tørristes først.
 MVH
 Peter
            
              |   |   
            
        
 
            
         
           Leo (13-10-2004) 
         
	
            | Kommentar Fra : Leo | 
  Dato :  13-10-04 16:32 |  
  |   
            Hej Peter
 Tak for det - jeg tror vi skal prøve det til week-enden - jeg var ved at
 tro, jeg skulle ud på en foderstofforretning og have lidt hestefoder....
 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
            Ruth Nielsen (13-10-2004) 
         
	
            | Kommentar Fra : Ruth Nielsen | 
  Dato :  13-10-04 17:49 |  
  |   
            
"Leo"  skrev i en meddelelse
 > Hej Peter
 > Tak for det - jeg tror vi skal prøve det til week-enden - jeg var ved
 at
 > tro, jeg skulle ud på en foderstofforretning og have lidt
 hestefoder....
 Det skulle nok under ingen omstændigheder være nødvendigt. Jeg mener da,
 at man i almindelige supermarkeder kan købe poser med et halvt kilo fine
 eller grove byggryn. Det får jeg af og til anvist, hvis jeg spørger,
 hvor de har valsede byggryn. Men prøv at spørge i sproggruppen, hvad
 "bygkorn" er.   
Hilsen Ruth
            
              |   |   
            
        
 
            
         
             Peter Westh (13-10-2004) 
         
	
            | Kommentar Fra : Peter Westh | 
  Dato :  13-10-04 18:16 |  
  |  
 
            "Ruth Nielsen" <cfs29093a@post.cybercity.dk> skrev i en meddelelse
 news:ckjm8u$1sfn$1@news.cybercity.dk...
 > Det skulle nok under ingen omstændigheder være nødvendigt. Jeg mener da,
 > at man i almindelige supermarkeder kan købe poser med et halvt kilo fine
 > eller grove byggryn. Det får jeg af og til anvist, hvis jeg spørger,
 > hvor de har valsede byggryn. Men prøv at spørge i sproggruppen, hvad
 > "bygkorn" er.   
De byggryn er vist så fintmalede, at de kun du'r til grød. Hel byg eller
 perlebyg er en helt anden snak.
 Men Leo, lidt Googling får mig til at tro, at det nok er det her, du har
 smagt:
 http://www.myllynparas.fi/portal/english/health_pages/barley_-_for_your_good/ .
 /Peter
            
              |   |   
            
        
 
            
         
              Leo (13-10-2004) 
         
	
            | Kommentar Fra : Leo | 
  Dato :  13-10-04 18:48 |  
  |   
            Vi fik en grydefuld af noget elgkød og andet godt, (rodfrugter mm), og som
 tilbehør kogt byg - det lignede kogte guldkorn - altså bygkerner.
 En anden dag fik vi and - med byg - det skulle være en lokal specialitet fra
 "gamle dage", typisk karelsk.
 Men godt var det - og altså hele bygkerner, men nok som du foreslog
 tidligere afskallede kerner.
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
             Leo (13-10-2004) 
         
	
            | Kommentar Fra : Leo | 
  Dato :  13-10-04 18:55 |  
  |   
            hej Ruth
 Nej, byggryn har vi i skabet - de grove  - vi får en del grød her i huset.
 Jeg kørte lidt død i risengrød, og så begyndte vi med boghvede og byg også -
 og børnene holder af hvedegrød med frugter og honning. Det sidste er kogt på
 hvedekerner - jeg synes det er noget klsterværk, men dem om det.
 Og så kan jeg ikke få en morgenmad, der er meget bedre end havregrød.
 
 Men fløjlsgrød, mannagrød og den slags er altså lige lidt for
 ulækkert...synes jeg.
 
 Mange hilsner,
 Leo
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
              Ruth Nielsen (13-10-2004) 
         
	
            | Kommentar Fra : Ruth Nielsen | 
  Dato :  13-10-04 19:15 |  
  |   
            
 "Leo"  skrev i en meddelelse
 
 > hej Ruth
 > Nej, byggryn har vi i skabet - de grove  - vi får en del grød her i
 huset.
 > Jeg kørte lidt død i risengrød, og så begyndte vi med boghvede og byg
 også -
 > og børnene holder af hvedegrød med frugter og honning. Det sidste er
 kogt på
 > hvedekerner - jeg synes det er noget klsterværk, men dem om det.
 > Og så kan jeg ikke få en morgenmad, der er meget bedre end havregrød.
 >
 > Men fløjlsgrød, mannagrød og den slags er altså lige lidt for
 > ulækkert...synes jeg.
 
 Nej - det var heller ikke de dér meget finmalede jeg mente.
 
 Men noget andet - det med and med byggryn, var det sådan at grynene var
 stoppet ind i anden, ligesom når vi fylder æbler og svesker i den. Jamen
 at man har fyldt den med grove kerner, det lyder jo også som noget fra
 vikingetiden? Skægt at høre om den slags spiser.
 
 Ruth
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
            Jørgen Hess (16-10-2004) 
         
	
            | Kommentar Fra : Jørgen Hess | 
  Dato :  16-10-04 17:37 |  
  |   
            
 "Leo" <fupkonto@hotmail.dk> skrev i en meddelelse 
 news:416d4b48$0$235$edfadb0f@dread12.news.tele.dk...
 > Hej Peter
 > Tak for det - jeg tror vi skal prøve det til week-enden - jeg var ved at
 > tro, jeg skulle ud på en foderstofforretning og have lidt hestefoder....
 >
 >
 >
 Det med foderstofforretningen behøver ikke at være en morsomhed.
 Hvis man får fat i hele byg er der forskel på maltbyg og byg til foder. Og byg 
 til foder er altså det der evt. skal bruges til menneskemad også.
 Årsagen er at maltbyg dyrkes med et ikke for højt proteintal, ellers vil øllen 
 ikke klare. Omvendt er man interesseret i så meget protein som muligt i foderbyg 
 hvilket altså harmonerer med byg til menneskebrug.
 mvh
 Jørgen
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
             Leo (16-10-2004) 
         
	
            | Kommentar Fra : Leo | 
  Dato :  16-10-04 22:36 |  
  |   
            Tak for tippet - i første omgang tror jeg, jeg vil prøve at finde det
 andetsteds. Så må vi se, hvordan det slår an i familien - og så måske lidt
 større indkøb. Men tak for oplysningen om malt- og foderbyg....
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
    
 
					
					 
			 | 
			
				
        
			 |