/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Whisky holdbarhed ?
Fra : Frank Olsen


Dato : 15-09-04 07:38

Har fået den "dårlige" vane at samle på singel malt whisky, nu melder
spørgsmålet sig så, hvorlang tid kan en flaske der er åben holde sig, uden
den taber smagen m.m.

frank



 
 
Leo (15-09-2004)
Kommentar
Fra : Leo


Dato : 15-09-04 09:23

Ca. en uge - hvad der ikke er drukket inden skal du lukke omhyggeligt og
sende til mig til detstruktion.

Det kan holde sig stort set ubegrænset, hvis du husker at sætte en prop i
efter brug og ikke "forurener" indholdet.



Martin (15-09-2004)
Kommentar
Fra : Martin


Dato : 15-09-04 10:01

Whisky vil holde svært lenge, men når flasken begynner å nærme seg halvfull
så vil oksidering kunne føre til endringer i smaken - hovedsaklig i negativ
retning.

Dette kan hindres ved å bruke en 'Winesaver' (vakuumpumpe), eller å tømme
innholdet over i en mindre flaske.

-----
Martin - Oslo, Norway
Norwegian Malt Whisky Society

* remove clothes to reply by e-mail *
Home: http://www.nmwl.no
Forum: http://www.nmwl.no/forum

"Frank Olsen" <fo@beprofiler.dk> skrev i melding
news:4147e331$0$146$edfadb0f@dread11.news.tele.dk...
> Har fået den "dårlige" vane at samle på singel malt whisky, nu melder
> spørgsmålet sig så, hvorlang tid kan en flaske der er åben holde sig, uden
> den taber smagen m.m.
>
> frank
>
>



Thomas Hjort (15-09-2004)
Kommentar
Fra : Thomas Hjort


Dato : 15-09-04 15:58


"Martin" <arve1e@clothesyahoo.no> skrev i en meddelelse
news:2qqemqF130pfoU1@uni-berlin.de...
> Whisky vil holde svært lenge, men når flasken begynner å nærme seg
halvfull
> så vil oksidering kunne føre til endringer i smaken - hovedsaklig i
negativ
> retning.
>
> Dette kan hindres ved å bruke en 'Winesaver' (vakuumpumpe), eller å tømme
> innholdet over i en mindre flaske.


Ja eller bare drikke hele flasken


Thomas



Margrete Johansen (17-09-2004)
Kommentar
Fra : Margrete Johansen


Dato : 17-09-04 16:10


"Martin" <arve1e@clothesyahoo.no> wrote in message
news:2qqemqF130pfoU1@uni-berlin.de...
> Whisky vil holde svært lenge, men når flasken begynner å nærme seg
halvfull
> så vil oksidering kunne føre til endringer i smaken - hovedsaklig i
negativ
> retning.

Med fare for at udsætte mig for at blive kaldt en snerpe, fordi jeg ikke
tømmer flaskerne omgående, vil jeg lige spørge: Gælder dette også for andre
former for sprut? Rom - snaps - vodka - ouzo - ja, alt hvad man nu kan have
stående? Jeg har nogle virkelig halvfulde OG halvgamle ting på hylden og da
jeg ikke har lyst til at smage mig igennem (det er mest til gæster) så håber
jeg på et brugbart svar her.

Margrete



Gert Krabsen (17-09-2004)
Kommentar
Fra : Gert Krabsen


Dato : 17-09-04 17:47

Fri, 17 Sep 2004 17:09:37 +0200, Margrete Johansen
<mamajohsFJERN@worldonline.dk> skrev:

>
> "Martin" <arve1e@clothesyahoo.no> wrote in message
> news:2qqemqF130pfoU1@uni-berlin.de...
>> Whisky vil holde svært lenge, men når flasken begynner å nærme seg
>> halvfull
>> så vil oksidering kunne føre til endringer i smaken - hovedsaklig i
>> negativ
>> retning.
>
> Med fare for at udsætte mig for at blive kaldt en snerpe, fordi jeg ikke
> tømmer flaskerne omgående, vil jeg lige spørge: Gælder dette også for
> andre
> former for sprut? Rom - snaps - vodka - ouzo - ja, alt hvad man nu kan
> have
> stående? Jeg har nogle virkelig halvfulde OG halvgamle ting på hylden og
> da
> jeg ikke har lyst til at smage mig igennem (det er mest til gæster) så
> håber
> jeg på et brugbart svar her.
>
> Margrete
>

Det kommer meget an på typen af spiritus: Jo 'renere', jo bedre kan det
holde sig.

Det vil sige, at Vodka, Whisky 'almindelig' snaps m.v. er næsten upåvirket
af at være åbent.

De mere krydrede er ofte mere følsomme. F.eks. kan en Gammel Dansk hurtigt
blive uklar og 'mulden', når først den er åbnet og tage af.

Det samme gælder ofte hjemmekrydrede snapse, men her kan det ofte klares
med en ny filtrering.


mvh

Krabsen




--
Sendt via Opera.
www.krabsen.dk
www.responsnord.dk
mfl

Margrete Johansen (17-09-2004)
Kommentar
Fra : Margrete Johansen


Dato : 17-09-04 18:00


>
> Det kommer meget an på typen af spiritus: Jo 'renere', jo bedre kan det
> holde sig.
>
> Det vil sige, at Vodka, Whisky 'almindelig' snaps m.v. er næsten upåvirket
> af at være åbent.
>
> De mere krydrede er ofte mere følsomme. F.eks. kan en Gammel Dansk hurtigt
> blive uklar og 'mulden', når først den er åbnet og tage af.
>
> Det samme gælder ofte hjemmekrydrede snapse, men her kan det ofte klares
> med en ny filtrering.
>
Tak for svaret - og jeg der troede at al sprut havde ubegrænset holdbarhed -
jeg tør næsten ikke tænke på, hvad jeg har udsat mine gæster for gennem
tiden.

Margrete




Bo Warming (18-09-2004)
Kommentar
Fra : Bo Warming


Dato : 18-09-04 14:43

"Gert Krabsen" <news@fjernkrabsenfjernes.dk> skrev i en meddelelse
newssehcvyhn0p03yo@news.sunsite.auc.dk...
> Fri, 17 Sep 2004 17:09:37 +0200, Margrete Johansen
> <mamajohsFJERN@worldonline.dk> skrev:
>
> >
> > "Martin" <arve1e@clothesyahoo.no> wrote in message
> > news:2qqemqF130pfoU1@uni-berlin.de...
> >> Whisky vil holde svært lenge, men når flasken begynner å nærme seg
> >> halvfull
> >> så vil oksidering kunne føre til endringer i smaken - hovedsaklig i
> >> negativ
> >> retning.
> >
> > Med fare for at udsætte mig for at blive kaldt en snerpe, fordi jeg ikke
> > tømmer flaskerne omgående, vil jeg lige spørge: Gælder dette også for
> > andre
> > former for sprut? Rom - snaps - vodka - ouzo - ja, alt hvad man nu kan
> > have
> > stående? Jeg har nogle virkelig halvfulde OG halvgamle ting på hylden og
> > da
> > jeg ikke har lyst til at smage mig igennem (det er mest til gæster) så
> > håber
> > jeg på et brugbart svar her.
> >
> > Margrete
> >
>
> Det kommer meget an på typen af spiritus: Jo 'renere', jo bedre kan det
> holde sig.
>
> Det vil sige, at Vodka, Whisky 'almindelig' snaps m.v. er næsten upåvirket
> af at være åbent.
>
> De mere krydrede er ofte mere følsomme. F.eks. kan en Gammel Dansk hurtigt
> blive uklar og 'mulden', når først den er åbnet og tage af.
>
> Det samme gælder ofte hjemmekrydrede snapse, men her kan det ofte klares
> med en ny filtrering.

Når alkohol % er over 35 , sker der ikke mikrobielle nedbrydninger.
Cream whisky likør kan altså ikke blive sur som mælk - kun lidt harsk pga
oxydation, og det ændrer ikke smagen katastrofalt.

Fibre fra krydderurter har fået udtrukket smagsstofferne næsten totalt, og
det er især *æstetik*, der er tale om når der tales om at det bliver
"muldent".

Inderne er ligeglade med at deres ghee har hvad vi kalder "skrigende harsk
smør smag".
Jeg drikker ikke spirituosa for at blive fuld, men jeg ville købe næsten
alle halvfulde flasker til næsten samme pris som de ny - pr liter.
Aldersforringelser der er små i hedvin er bittebittesmå i brændevin - men
der er altid smagssnobber der skal blære sig. Med bind for øjnene kan de
sjældent afgøre om "over sidste salgsdato" for åbnet eller lukket spirituosa
er 0 eller 5 år, men nogle få ting har nok et strejf af en tanke efter
mange flere år.

Småforringelsen bør ikke føre til udsmidning hvis man da ikke er millionær.
Brugt i cocktail vil de mikroskopiske smagsændringer være nul, selv for det
fineste smagsdommerpanel - ligesom dyr og billig vodka gør nul forskel når
Kahlua eller Contreau overdøver

Det er især fedtstoffer der harsker pga ilt, og der er ikke meget fedt i de
lækre stærke varer, så oxydativ smagsforringelse vil jeg gerne lave væddemål
om, hvis nogen gider.

Helt sikkert er at der er ALDRIG SUNDHEDSFARE ved at noget sprut er for
gammelt.
Væsentligste problem med åbne flasker er nok utæt tilpropning, så alkoholen
fiser af, hvis flasken står i solen i mange år.
Lige nu drikker jeg Irmas Grappa, der ligesom schlivovich har en fin smag af
knuste sten(druer hhv blommer)
Disse smagsstoffer er så højmolekylære, at ingen tunge vil kunne registrere
ældning



Bo Warming (18-09-2004)
Kommentar
Fra : Bo Warming


Dato : 18-09-04 21:52

"Margrete Johansen" <mamajohsFJERN@worldonline.dk> skrev i en meddelelse
news:414afe26$0$244$edfadb0f@dread16.news.tele.dk...
>
> "Martin" <arve1e@clothesyahoo.no> wrote in message
> news:2qqemqF130pfoU1@uni-berlin.de...
> > Whisky vil holde svært lenge, men når flasken begynner å nærme seg
> halvfull
> > så vil oksidering kunne føre til endringer i smaken - hovedsaklig i
> negativ
> > retning.
>
> Med fare for at udsætte mig for at blive kaldt en snerpe, fordi jeg ikke
> tømmer flaskerne omgående, vil jeg lige spørge: Gælder dette også for
andre
> former for sprut? Rom - snaps - vodka - ouzo - ja, alt hvad man nu kan
have
> stående? Jeg har nogle virkelig halvfulde OG halvgamle ting på hylden og
da
> jeg ikke har lyst til at smage mig igennem (det er mest til gæster) så
håber
> jeg på et brugbart svar her.

Regn med at alt er uendeligt holdbart - med de ovenfor i tråden nævnte
undtagelser, som mest gælder sensible snerper og snobber. Intet andet end
rødvin kan ved lagring komme til direkte at smage dårligt, og sundhedsfare
er der ALDRIG tale om - selv ved gammel øl der har stået i solen



Kurt Hansen (15-09-2004)
Kommentar
Fra : Kurt Hansen


Dato : 15-09-04 16:18

Den Wed, 15 Sep 2004 08:37:36 +0200, skrev Frank Olsen:

>Har fået den "dårlige" vane at samle på singel malt whisky, nu melder
>spørgsmålet sig så, hvorlang tid kan en flaske der er åben holde sig, uden
>den taber smagen m.m.

I modsætning til vin, sker der ingen udvikling i spiritus som f.eks.
whisky - den er død. Det må kraftigt frarådes at lægge flasken ned,
som man gør med vin - uanset om den har været åbnet eller ej.

Erfaringen siger, at når andelen af luft i flasken bliver større end
andelen af whisky, begynder det at gå stærkt. Der sker en vis
oxydering af indholdet.

Flemming Gerhardt-Pedersen, Dansk Maltwhisky Akademi, har i en debat
om emnet for www.whiskynyt.dk tidligere gengivet dette svar, som
aftapperfirmaet Gordon & MacPhail har faxet til ham:

- - -
En flaske skal opbevares stående - må IKKE lægges ned - alkohol (når
vi taler 40% eller derover) æder kork.

Er proppen af (og man af en eller anden uransaglig grund ikke tømmer
flasken med det samme) så skal man sikre, at proppen slutter tæt -
dette kan eventuelt ske med Vitawrap. Ideen med at hælde på mindre
flasker er naturligvis også gangbar, da man så har minimal luft
tilbage i den mindre flaske - iltningsoverfladen bliver mindre.

Lader man en åben flaske stå i ½ år eller mere, risikerer man, at
whiskyen \"bliver flad\" - og så var man jo bedre tjent med, at have
drukket den tidligere.
- - -

Venlig hilsen
Kurt Hansen

Harry Lund (16-09-2004)
Kommentar
Fra : Harry Lund


Dato : 16-09-04 17:34

Det er virkelig bedrøveligt og deprimerende at nogen overhoved tænker på :
HVORLÆNGE en åbnet flaske kan holde sig. Du må jo hade væsken, og så melder
flere spørgsmål sig. A) hvorfor købte eller modtog du denne flaske. B)
hvorfor åbnede du den når du alligevel ikke ville tømme den. Du kunne jo
have foræret den til een der satte pris på denne vidundelige væske.
Jeg er bedrøvet. ((((



Henrik (19-09-2004)
Kommentar
Fra : Henrik


Dato : 19-09-04 11:14

Jeg tilslutter mig holdningen at spiritus holdige væsker kan lagres
"uendeligt" ... jeg har dog oplevet en whisky med "prop" smag, som du
sikkert kender det fra vine af. Pføj for Puttgarden ...


Henrik



Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177560
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408946
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste