"Gert Krabsen" <news@fjernkrabsenfjernes.dk> skrev i en meddelelse
news
sehcvyhn0p03yo@news.sunsite.auc.dk...
> Fri, 17 Sep 2004 17:09:37 +0200, Margrete Johansen
> <mamajohsFJERN@worldonline.dk> skrev:
>
> >
> > "Martin" <arve1e@clothesyahoo.no> wrote in message
> > news:2qqemqF130pfoU1@uni-berlin.de...
> >> Whisky vil holde svært lenge, men når flasken begynner å nærme seg
> >> halvfull
> >> så vil oksidering kunne føre til endringer i smaken - hovedsaklig i
> >> negativ
> >> retning.
> >
> > Med fare for at udsætte mig for at blive kaldt en snerpe, fordi jeg ikke
> > tømmer flaskerne omgående, vil jeg lige spørge: Gælder dette også for
> > andre
> > former for sprut? Rom - snaps - vodka - ouzo - ja, alt hvad man nu kan
> > have
> > stående? Jeg har nogle virkelig halvfulde OG halvgamle ting på hylden og
> > da
> > jeg ikke har lyst til at smage mig igennem (det er mest til gæster) så
> > håber
> > jeg på et brugbart svar her.
> >
> > Margrete
> >
>
> Det kommer meget an på typen af spiritus: Jo 'renere', jo bedre kan det
> holde sig.
>
> Det vil sige, at Vodka, Whisky 'almindelig' snaps m.v. er næsten upåvirket
> af at være åbent.
>
> De mere krydrede er ofte mere følsomme. F.eks. kan en Gammel Dansk hurtigt
> blive uklar og 'mulden', når først den er åbnet og tage af.
>
> Det samme gælder ofte hjemmekrydrede snapse, men her kan det ofte klares
> med en ny filtrering.
Når alkohol % er over 35 , sker der ikke mikrobielle nedbrydninger.
Cream whisky likør kan altså ikke blive sur som mælk - kun lidt harsk pga
oxydation, og det ændrer ikke smagen katastrofalt.
Fibre fra krydderurter har fået udtrukket smagsstofferne næsten totalt, og
det er især *æstetik*, der er tale om når der tales om at det bliver
"muldent".
Inderne er ligeglade med at deres ghee har hvad vi kalder "skrigende harsk
smør smag".
Jeg drikker ikke spirituosa for at blive fuld, men jeg ville købe næsten
alle halvfulde flasker til næsten samme pris som de ny - pr liter.
Aldersforringelser der er små i hedvin er bittebittesmå i brændevin - men
der er altid smagssnobber der skal blære sig. Med bind for øjnene kan de
sjældent afgøre om "over sidste salgsdato" for åbnet eller lukket spirituosa
er 0 eller 5 år, men nogle få ting har nok et strejf af en tanke efter
mange flere år.
Småforringelsen bør ikke føre til udsmidning hvis man da ikke er millionær.
Brugt i cocktail vil de mikroskopiske smagsændringer være nul, selv for det
fineste smagsdommerpanel - ligesom dyr og billig vodka gør nul forskel når
Kahlua eller Contreau overdøver
Det er især fedtstoffer der harsker pga ilt, og der er ikke meget fedt i de
lækre stærke varer, så oxydativ smagsforringelse vil jeg gerne lave væddemål
om, hvis nogen gider.
Helt sikkert er at der er ALDRIG SUNDHEDSFARE ved at noget sprut er for
gammelt.
Væsentligste problem med åbne flasker er nok utæt tilpropning, så alkoholen
fiser af, hvis flasken står i solen i mange år.
Lige nu drikker jeg Irmas Grappa, der ligesom schlivovich har en fin smag af
knuste sten(druer hhv blommer)
Disse smagsstoffer er så højmolekylære, at ingen tunge vil kunne registrere
ældning