"NFL" <news2004@mailme.invalid> skrev i en meddelelse
news:aul1d.9557$fC1.3946@news.get2net.dk...
> Hej.
>
> Jeg har hørt, at oliven-olie skulle være sund fedt, men er solsikkeolie
ikke
> også det? Og kan man bruge oliven-olie til stegning? Jeg kan mindes noget
> om, at jeg engang har hørt at nogle olietyper bliver usunde ved
> stegning/høje temperaturer, kan det være rigtigt?
Den ultra-korte version af historien om sunde fedtstoffer lyder cirka sådan
her:
Der findes to slags kolesterol i blodet: LDL-kolesterol (den Lede) og
HDL-kolesterol (Den Hyggelige). Den lede er skadelig, den hyggelige or god.
Fedstoffer kan inddeles i tre grupper: Mættede, enkeltumættede og
flerumættede.
- De mættede fedstoffer, som smør og fedtet i kød, får mængden af det lede
kolesterol til at stige.
- De enkeltumættede får mængden af det Hyggelige kolesterol til at stige. -
De flerumættede mængden af både det Hyggelige og det lede til at falde.
Olivenolie indeholder overvejende monoumættet fedt, medens Solsikkeolie mest
indeholder flerumættet fedt.
Så de er begge sunde fedstoffer, men det er fornuftigt at få rimelige
mængder af både enklet- og flerumættede fedstoffer. En kost med udelukkende
flerumættet fedt kan reducere mængden af det Hyggelige kolesterol så meget,
at det faktisk øger risikoen for hjertekarsygdomme osv.
De officeielle anbefalinger er, at bør får max 30 procent af sin energi fra
fedt, fordelt på under 10% fra Mættet fedt, 10-15 % fra Enkeltumættet fedt
og 7-10 % fra flerumættet fedt.
Olivenolie er vældig varmestabilt, og fint at stege i. Det er især de
flerumættede fedstoffer, som kan ødelægges af for høje temperaturer. Og så
smager det kanongodt.
Læs mere på
http://www.netdoktor.dk/madogkrop/artikler/fedtopbygning.htm
MVH
Peter