"Janni Nørmølle" <trinity76@operamail.com> skrev i en meddelelse
news:41345d73$0$173$edfadb0f@dread11.news.tele.dk...
> Hej NG
>
> Hvor længe kan en hjemmelavet marmelade eller syltetøj holde i køleskabet
i
> et glas med tætsluttende låg, hvis man blot koger frugten med sukker og
evt.
> krydderier? Sukker konserverer i sig selv, gør det ik'?
>
Uåbnet: I al evighed, hvis hygiejnen har været ok
> Hvis sukker konserverer så må man vel gå ud fra, at marmelade holder
længere
> end syltetøj eftersom der er mere sukker i marmelade end i syltetøj. Er
det
> rigtigt eller er jeg helt galt på den?
For mig er forskellen på syltetøj og marmelade den, at syltetøjet
fortrinsvis består af hele bær og er tyndere. Jeg tror ikke, der principielt
er forskel på sukkerindholdet.
Jeg laver marmelade sådan - har gjort det i mange år og det går altid godt:
1 kg. bær
600 - 800 g sukker (alt efter bæærrenes surhed - det skal smage godt)
syltepulver (følg opskriften på posen og brug en mængde, så du er tilfreds
med stivheden)
Jeg tilsætter ikke konserveringsmiddel ud over det, der er i syltepulveret,
og bruger i øvrigt også metoden til saft, hvor der er mindre sukker i.
Sæt de rengjorte glas og låg i ovnen ved 100 grader og lad dem varme godt
igennem.
Hæld marmeladen på glas, skru lågene godt fast - og marmeladen kan holde sig
i årevis, også uden for køleskabet.
Den mister lidt i farve og smag efter et års tid (især jordbær), men bliver
ikke angrebet af hverken mug eller gæring.
Selvfølgelig ville det være bedst med et mørkt, køligt kælderrum, men det
går nu også helt godt i skabene i mit køkken, hvor der oven i købet er varme
i gulvet.
Hilsen Inger