Råsyltning på den rå måde
Blommerne fra mit træ i haven bliver plukket - stjålet - af
indvandrerdrenge, hvis ikke jeg er hurtigt ude, og fx plukker dem mens de er
grønne - og lægger dem i solen, hvor de bliver røde og søde på få dage.
Engang syltede jeg med sukker&husblas&kogning, men når der er stærk sol som
femdøgnsprognosen lover p.t., så kan man bare lægge blommerne (eller andre
frugter, løg, grønsager osv) på sorte bageplader i solen og når de er røde
og bløde mases og udstenes de og soltørringen fortsætter, evt idet der
strøes sukker på.
Den marmelade, der kan skrabes af bagepladerne er intens i smagen og
langtidsholdbar.
Når de er mest saftige og mases, stiller jeg pladen skråt på en bradepande
og den friske saft er fin at blande med vodka eller gin (og især med tysk
korn-snaps, som er ultrabillig fra de små supermarkeder syd for grænsen) -
- og frugtkød og den farvede skal tørrer ofte på få timer, når man således
har fjernet en masse vand.
I ulandene langtids-konserveres alle slags mad ved soltørring, og som
kemiker finder jeg det spændene at følge processen og gøre tingene så enkelt
som muligt
(At gå barfodet er også kopieringsværdigt - og gid danskerne kunne kopiere
ulandsfolks evne til at formere sig som rotter)
--
Bo Warming
Bjelkes Alle 46, 2200 København N
Tel: 3586 1000, fax: 3586 1001
http://www.glistrup.com