/ Forside / Interesser / Hus og have / Hus og have / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Hus og have
#NavnPoint
Nordsted1 30351
3773 24011
pbp_et 20871
dova 19847
ans 15297
stig54 12614
vagnr 12599
transor 11828
katekismus 10999
10  trimare46 9702
Chilli styrke.
Fra : Jasper Norman


Dato : 02-08-04 23:54

Hej.

Er der nogen der har et godt råd til at "teste" styrken af chilli? Jeg købte
en (billig) slatten plante i A-Z. Jeg fik reddet den, og den har nu nogle
ganske, små frugter (røde). Jeg er ikke meget for bare at sætte tænderne i
dem, da jeg fik en grim overraskelse sidste år hvor de chilli planter jeg
såede var så stærke at læberne sved i to dage. (jeg kan normalt spise masser
af Jalapeño´s uden problemer)

Mener at kunne huske at jo mindre frugter, jo større styrke? Dette giver mig
ikke større lyst til bare at sætte tænderne i dem

Mvh

Jasper

--
Husk at fjerne "FJERNES" i min e-mail adr.



 
 
Preben Andersen (03-08-2004)
Kommentar
Fra : Preben Andersen


Dato : 03-08-04 06:58


"Jasper Norman" <Ahrensbach@FJERNEStele2adsl.dk> wrote in message
news:QAzPc.206$vb5.117@news.get2net.dk...
> Hej.
>
> Er der nogen der har et godt råd til at "teste" styrken af chilli? Jeg
købte
> en (billig) slatten plante i A-Z. Jeg fik reddet den, og den har nu nogle
> ganske, små frugter (røde). Jeg er ikke meget for bare at sætte tænderne i
> dem, da jeg fik en grim overraskelse sidste år hvor de chilli planter jeg
> såede var så stærke at læberne sved i to dage. (jeg kan normalt spise
masser
> af Jalapeño´s uden problemer)

Smag på et lille stykke, det er nok den eneste måde du kan afprøve det på
(eller få en anden til det
Med mindre du har et sår i munden eller på læberne, gør det ikke ondt i 2
dage, højest et par timer. Hvis det er slemt kan du drikke lidt mælk, spise
lidt ymer eller lign., eller spise frugt, så forsvinder smerten med det
samme. Vand giver derimod ingen lindring.


> Mener at kunne huske at jo mindre frugter, jo større styrke? Dette giver
mig
> ikke større lyst til bare at sætte tænderne i dem

Større chillier kan også være stærke, faktisk er de stærkeste slet ikke de
mindste.

mvh
Preben



Morten Bjergstrøm (03-08-2004)
Kommentar
Fra : Morten Bjergstrøm


Dato : 03-08-04 08:09

"Jasper Norman" <Ahrensbach@FJERNEStele2adsl.dk> skrev:

> Er der nogen der har et godt råd til at "teste" styrken af chilli?
> Jeg købte en (billig) slatten plante i A-Z. Jeg fik reddet den, og
> den har nu nogle ganske, små frugter (røde). Jeg er ikke meget for
> bare at sætte tænderne i dem, da jeg fik en grim overraskelse
> sidste år hvor de chilli planter jeg såede var så stærke at
> læberne sved i to dage. (jeg kan normalt spise masser af
> Jalapeño´s uden problemer)

Jeg har læst følgende forslag:
Først bides let i den ukendte chile med tænderne og derefter smages der
let på tænderne. Derefter bides let igennem skindet og til sidst bides
der helt igennem.


> Mener at kunne huske at jo mindre frugter, jo større styrke?

Som en grov tommelfingerregel er den meget god, men eksempelvis
Habanero og Scotch Bonnet typerne er ikke helt små og er stærkere end
de helt små chilisorter.

--
Morten http://miljokemi.dk
Chilidyrkning med debatforum http://miljokemi.dk/chili

Jan Achmann (03-08-2004)
Kommentar
Fra : Jan Achmann


Dato : 03-08-04 08:40

Hej Jasper,

Der er nok ikke andet at gøre, end at "gå til biddet", men du skal være
opmærksom på, at der sidder meget lidt af smagstoffet (mener det hedder
capseoin?) i spidsen af frugten! Første bid kan derfor være mild, men det
NÆSTE! *UUUuuuh*

Allerbedst er IKKE at købe uspecificerede sorter. Sæt dig lidt ind i
sortsnavnene og køb så frø istedet! Det er meget let!

Når det så er sagt, så er jeg ret sikker på, at de sorter vi køber i Bilka
o.l. høre til i mellemgruppen, styrkemæssigt. Det vil typisk være
Cayenne-peber, som er en chilli hvis styrker ligger lidt over Jalapenos.

Kan du få fat i friske Jalapenos, så kan du udmærket anvende frø herfra.

Undgå for ALT i verden Hapaneros. De er uhyggeligt stærke, og for
menigmand uanvendelige i madlavning.

Jan

"Jasper Norman" <Ahrensbach@FJERNEStele2adsl.dk> skrev i en meddelelse
news:QAzPc.206$vb5.117@news.get2net.dk...
> Hej.
>
> Er der nogen der har et godt råd til at "teste" styrken af chilli? Jeg
købte
> en (billig) slatten plante i A-Z. Jeg fik reddet den, og den har nu
nogle
> ganske, små frugter (røde). Jeg er ikke meget for bare at sætte tænderne
i
> dem, da jeg fik en grim overraskelse sidste år hvor de chilli planter
jeg
> såede var så stærke at læberne sved i to dage. (jeg kan normalt spise
masser
> af Jalapeño´s uden problemer)
>
> Mener at kunne huske at jo mindre frugter, jo større styrke? Dette giver
mig
> ikke større lyst til bare at sætte tænderne i dem
>
> Mvh
>
> Jasper
>
> --
> Husk at fjerne "FJERNES" i min e-mail adr.
>
>



Jasper Norman (04-08-2004)
Kommentar
Fra : Jasper Norman


Dato : 04-08-04 00:00

Ok. Lyder som om, at jeg skal have fat i nogle friske frugter. Jeg synes i
øvrigt at det er underligt, at den sort der typisk er tilgængelig i
supermarkederne (som frø) er uhyggeligt stærke. Med vores efterhånden
"anderledes" madkultur, end den vore forældre havde, burde man da kunne købe
mange forskellige sorter af chilli til pasta + pizza + grill osv. Men det er
som om, at frøfirmaerne (de mest alm) mener at de blot bør have en enkelt
sort.

Er der ellers nogen der har gode erfaringer med frø af friske chillier fra
supermarkedet? Det er jo typisk "søde snacks" chilli der er tale om. Men de
kan da også være ok til salaten.

Eller måske et link til en god net butik med rimelige priser.

Mvh

Jasper

--
Husk at fjerne "FJERNES" i min e-mail adr.
"Jan Achmann" <achmann@city.dk> skrev i en meddelelse
news:cenffl$55r$1@news.cybercity.dk...
> Hej Jasper,
>
> Der er nok ikke andet at gøre, end at "gå til biddet", men du skal være
> opmærksom på, at der sidder meget lidt af smagstoffet (mener det hedder
> capseoin?) i spidsen af frugten! Første bid kan derfor være mild, men det
> NÆSTE! *UUUuuuh*
>
> Allerbedst er IKKE at købe uspecificerede sorter. Sæt dig lidt ind i
> sortsnavnene og køb så frø istedet! Det er meget let!
>
> Når det så er sagt, så er jeg ret sikker på, at de sorter vi køber i
Bilka
> o.l. høre til i mellemgruppen, styrkemæssigt. Det vil typisk være
> Cayenne-peber, som er en chilli hvis styrker ligger lidt over Jalapenos.
>
> Kan du få fat i friske Jalapenos, så kan du udmærket anvende frø herfra.
>
> Undgå for ALT i verden Hapaneros. De er uhyggeligt stærke, og for
> menigmand uanvendelige i madlavning.
>
> Jan
>
> "Jasper Norman" <Ahrensbach@FJERNEStele2adsl.dk> skrev i en meddelelse
> news:QAzPc.206$vb5.117@news.get2net.dk...
> > Hej.
> >
> > Er der nogen der har et godt råd til at "teste" styrken af chilli? Jeg
> købte
> > en (billig) slatten plante i A-Z. Jeg fik reddet den, og den har nu
> nogle
> > ganske, små frugter (røde). Jeg er ikke meget for bare at sætte
tænderne
> i
> > dem, da jeg fik en grim overraskelse sidste år hvor de chilli planter
> jeg
> > såede var så stærke at læberne sved i to dage. (jeg kan normalt spise
> masser
> > af Jalapeño´s uden problemer)
> >
> > Mener at kunne huske at jo mindre frugter, jo større styrke? Dette
giver
> mig
> > ikke større lyst til bare at sætte tænderne i dem
> >
> > Mvh
> >
> > Jasper
> >
> > --
> > Husk at fjerne "FJERNES" i min e-mail adr.
> >
> >
>
>



Morten Bjergstrøm (04-08-2004)
Kommentar
Fra : Morten Bjergstrøm


Dato : 04-08-04 07:09

"Jasper Norman" <Ahrensbach@FJERNEStele2adsl.dk> skrev:

> Ok. Lyder som om, at jeg skal have fat i nogle friske frugter.

ISO i Hellerup havde ihvertfald indtil for nylig et udvalg af
forskellige friske chilier bla. Habanero, Fresno (som Jalapeño men lidt
stærkere), Serrano m.fl. Sidst jeg var der kunne jeg dog ikke få øje på
dem så om de fører dem mere ved jeg ikke.


> Jeg
> synes i øvrigt at det er underligt, at den sort der typisk er
> tilgængelig i supermarkederne (som frø) er uhyggeligt stærke. Med
> vores efterhånden "anderledes" madkultur, end den vore forældre
> havde, burde man da kunne købe mange forskellige sorter af chilli
> til pasta + pizza + grill osv. Men det er som om, at frøfirmaerne
> (de mest alm) mener at de blot bør have en enkelt sort.

Jeg tror ikke, at chilidyrkning er så udbredt blandt danskere endnu,
hvilket afspejles i frøfrimaernes sortiment. Jeg forsøger for første
gang i år med de muligheder, man nu har når man bor i lejlighed.


> Er der ellers nogen der har gode erfaringer med frø af friske
> chillier fra supermarkedet?

Du risikerer, at du ikke får samme afkom som købefrugten, da der ofte
er tale om hybrider.


> Eller måske et link til en god net butik med rimelige priser.

http://miljokemi.dk/chili/links.php finder du links til forhandlere
af chilifrø, så du selv kan dyrke chili fra frø. Jeg har selv handlet
hos Primafrø og Kings Seeds.

--
Morten http://miljokemi.dk
Chilidyrkning med debatforum http://miljokemi.dk/chili

Willy Jakobsen (04-08-2004)
Kommentar
Fra : Willy Jakobsen


Dato : 04-08-04 16:44

Man kan købe chiliplanter nu - i øjeblikket er der 4-5 sorter i handelen,
store planter med frugter, lige til at spise - prisen ligger på ca. 35.-
stk.
Rufle

"Morten Bjergstrøm" <nospam01@miljokemi.dk> skrev i en meddelelse
news:Xns953B52E251301.miljokemi.dk@miljokemi.dk...
> "Jasper Norman" <Ahrensbach@FJERNEStele2adsl.dk> skrev:
>
> > Ok. Lyder som om, at jeg skal have fat i nogle friske frugter.
>
> ISO i Hellerup havde ihvertfald indtil for nylig et udvalg af
> forskellige friske chilier bla. Habanero, Fresno (som Jalapeño men lidt
> stærkere), Serrano m.fl. Sidst jeg var der kunne jeg dog ikke få øje på
> dem så om de fører dem mere ved jeg ikke.
>
>
> > Jeg
> > synes i øvrigt at det er underligt, at den sort der typisk er
> > tilgængelig i supermarkederne (som frø) er uhyggeligt stærke. Med
> > vores efterhånden "anderledes" madkultur, end den vore forældre
> > havde, burde man da kunne købe mange forskellige sorter af chilli
> > til pasta + pizza + grill osv. Men det er som om, at frøfirmaerne
> > (de mest alm) mener at de blot bør have en enkelt sort.
>
> Jeg tror ikke, at chilidyrkning er så udbredt blandt danskere endnu,
> hvilket afspejles i frøfrimaernes sortiment. Jeg forsøger for første
> gang i år med de muligheder, man nu har når man bor i lejlighed.
>
>
> > Er der ellers nogen der har gode erfaringer med frø af friske
> > chillier fra supermarkedet?
>
> Du risikerer, at du ikke får samme afkom som købefrugten, da der ofte
> er tale om hybrider.
>
>
> > Eller måske et link til en god net butik med rimelige priser.
>
> På http://miljokemi.dk/chili/links.php finder du links til forhandlere
> af chilifrø, så du selv kan dyrke chili fra frø. Jeg har selv handlet
> hos Primafrø og Kings Seeds.
>
> --
> Morten http://miljokemi.dk
> Chilidyrkning med debatforum http://miljokemi.dk/chili



Preben Riis Sørensen (04-08-2004)
Kommentar
Fra : Preben Riis Sørensen


Dato : 04-08-04 11:54


"Jasper Norman" <Ahrensbach@FJERNEStele2adsl.dk> skrev
>
> Er der nogen der har et godt råd til at "teste" styrken af chilli?

Med fotoceller kan du måle den hastighed, hvormed forsøgspersonerne spurter
ud til vandhanen.
--
M.V.H.
Preben Riis Sørensen
preben@esenet.dk






Morten Bjergstrøm (04-08-2004)
Kommentar
Fra : Morten Bjergstrøm


Dato : 04-08-04 13:20

"Preben Riis Sørensen" <preben@esenet.dk> skrev:

>> Er der nogen der har et godt råd til at "teste" styrken af
>> chilli?
>
> Med fotoceller kan du måle den hastighed, hvormed
> forsøgspersonerne spurter ud til vandhanen.

Her er det måske værd at bemærke, at vand er en dårlig ide til at
afbøde effekterne af capsaicin. Mælk virker en hel del bedre.

--
Morten http://miljokemi.dk
Chilidyrkning med debatforum http://miljokemi.dk/chili

Jan Achmann (04-08-2004)
Kommentar
Fra : Jan Achmann


Dato : 04-08-04 20:58

Man kunne så istedet sætte et manometer på koens patter.... Des større
sug, des stærkede Chili.....


"Morten Bjergstrøm" <nospam01@miljokemi.dk> skrev i en meddelelse
news:Xns953B91CF06754.miljokemi.dk@miljokemi.dk...
> "Preben Riis Sørensen" <preben@esenet.dk> skrev:
>
> >> Er der nogen der har et godt råd til at "teste" styrken af
> >> chilli?
> >
> > Med fotoceller kan du måle den hastighed, hvormed
> > forsøgspersonerne spurter ud til vandhanen.
>
> Her er det måske værd at bemærke, at vand er en dårlig ide til at
> afbøde effekterne af capsaicin. Mælk virker en hel del bedre.
>
> --
> Morten http://miljokemi.dk
> Chilidyrkning med debatforum http://miljokemi.dk/chili



Preben Riis Sørensen (04-08-2004)
Kommentar
Fra : Preben Riis Sørensen


Dato : 04-08-04 21:21


"Jan Achmann" <achmann@city.dk> skrev i en meddelelse
news:cerf2k$146g$1@news.cybercity.dk...
> Man kunne så istedet sætte et manometer på koens patter.... Des større
> sug, des stærkede Chili.....

Jeg tror nu at det er den psykiske effekt der i sin tid lå i at søge trøst
hans mor, mælken fremkalder. Hun er nok ikke interesseret i målingerne.
--
M.V.H.
Preben Riis Sørensen
preben@esenet.dk




Jasper Norman (05-08-2004)
Kommentar
Fra : Jasper Norman


Dato : 05-08-04 00:37

--
Husk at fjerne "FJERNES" i min e-mail adr.
> Jeg tror nu at det er den psykiske effekt der i sin tid lå i at søge trøst
> hans mor, mælken fremkalder. Hun er nok ikke interesseret i målingerne.

Næh, sikkert ikke. Men vores mindste søn er 6 mdr. så måske er der lidt
tilbage i konens?



Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177557
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408878
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste