On Sun, 11 Jul 2004 00:19:34 +0200, "Ralph" <rwr@post6.tele.dk> wrote:
>Hvad er forskellen? MIN version er at de er ens, altså hakket svin med en
>slags panering omkring, måske hakket kalv og flæsk, men med oksekød? Den har
>jeg ikke hørt før.
>
>Nogen her der har en egenlig definition?
>
>se evt.
>
http://politiken.dk/VisArtikel.iasp?PageID=326985
Krebinet er (ifølge Sprognævnet) en fordanskning af det franske
crêpinet
Det betyder fedtnet - mens crêpinette brugs om en fladtrykt stegt
pølse pakket ind i fedtnettet. I såvel Frankrig som Tyskland er det
indpakningen (fedtnettet), som er afgørende og ikke så meget
indholdet, der kan være alle slags kød. Så mon ikke det er formen,
mere end indholdet.
Karbonader kommer formentlig fra det lige så franske "carbonade", som
er kød ristet over kulild (carbon = kul). I Tyskland, Frankrig,
Holland o.a er det bare en skive stegt kød/fisk.
Da jeg var barn og vi fik sådan en blandet kalv- og flæsk-delle med
panering udenom, så sagde min vestsjællandske far, at det var en
krebinet, mens min vestjyske mor fastholdt, at det var en karbonade.
Tilbehøret var gemuse (tysk?), som dækkede over en pose gulerødder i
tern og nogle grønærter i en mælkesovs.
Hvis vi fik noget lavet af hakket oksekød, så blev det kaldt en
hakkebøf
KS