"tb" <FJERNdsl142004@vip.cybercity.dk> skrev i en meddelelse
news:ca58i9$1b1u$1@news.cybercity.dk...
> Jeg har set på priser på store køkkenbordsplader af træ. Det er jo
> SVIMLENDE priser!
>
> jeg er jo ret nærrig, så hjælp mig her
>
> Jeg køber bøg i skoven (sanker) for noget nær ingenting. Hvad skal der
til
> for at man kan save sådan nogle stave ud og lime dem sammen til en
> bordplade?
>
> En afretter eller ? Der skal jo komme 100% lige træstykker ud af det, så
> der ikke kommer spræker.
Det er ikke den større videnskab at lave sine egne bordplader - men... Du
skal kun gøre det hvis du enten syntes at det kunne være sjovt og du er
tålmodig eller hvis du vil prøve at lave noget der ikke kan købes færdigt.
Det kan næppe betale sig hvis man vi beregne en timeløn over 10 Kr.
For det første skal træet være tørt. Enten kan du lægge det i to år på
loftet eller også kan du sende det til ovntørring via din lokale
tømmerhandel. Det sidste koster ikke så meget, men man betaler for det træ
man får tørret pr Kg eller rumfang og den fungtighedsprocent man vil ned på.
Derfor er det en god ide at grovsave træet først så der er ca en halv
centimeter at høvle af på alle leder. Du kan grovsave træet enten med en
rundsav eller en båndsav - eller med en kædesav med en tømmerramme på.
Når du får træet tilbage fra tørring skal det afrettes og høvles på
tykkelse. Du står så med noget der kan limes op.
Du får brug for en limpresse til at spænde træet op i. Her kan man nemt selv
bygge en i vinkeljern, der virker ved trykluft i en brandslange.
Når pladen er limet sammen skal den planslibes. Det kan man gøre med en
plansliber til finer eller med en gulvsliber.
Som du kan se er det ikke noget helt lille projekt hvis man kan have sin
samlede værktøjsbeholdning i en skotøjsæske, indkøbslisten ser således ud:
Båndsav / Rundsav : 5 - 10.000 Kr.
Kombineret afretter/tykkelseshøvl (brugt) 20 - 50.000 Kr.
Selvlavet limpresse + kompresser : 3.000 Kr.
Altså en investering på over 30.000 og så skal man jo også lige have et
opvarmet og tørt værksted til det hele...
Så som jeg startede med at sige, man skal have lyst til at prøve. Du kan
evt. prøve at starte med at lave et skærebrædt til grillaftenerne, det vil
give dig en god ide om hvad stavlimning indbefatter før du starter på
køkkenbordet. Skærebrædder laves bedst af kastanjetræ, da det ikke sløver
knivene og ikke slides. Så det falder jo fint ind under en af de ting man
ikke kan købe færdigt lavede
Mvh
//zigge
snedker